Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Červená řepa vyléčí chudokrevnost

24. 02. 2011 | Péče o tělo

Chudokrevnost je krevní onemocnění způsobené většinou nedostatkem železa. Náš organismus potřebuje tento minerál k tvorbě červených krvinek. Mírná chudokrevnost se projevuje únavou, sníženou výkonností a celkovou slabostí, těžší formu provází bledost, zvýšená tepová frekvence, bušení srdce, hučení v uších, závratě, dušnost a bolesti v dolních končetinách.


K nejvíce ohroženým skupinám chudokrevností patří vegetariáni, ženy v těhotenství, malé děti a osoby se zvýšenou krevní ztrátou. Léčba chudokrevnosti z nedostatku železa pomocí stravy je dlouhodobější záležitost.


Super potravina červená řepa je nejvíce ceněna při nejrůznějších krevních chorobách od anémií až po některé formy leukémie. Dodává přírodní formou do organismu železo a doporučuje se při chudokrevnosti a při celkovém oslabení imunitního systému. Aktivuje tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem. Doporučuje se denně pít půl litru směsi mrkvové a řepné šťávy.


Pro začátek je dobré namíchat směs ze tří dílů mrkvové šťávy a jednoho dílu šťávy z červené řepy a postupně poměr řepy zvyšujeme. Šťávu můžeme také ředit vodou v poměru 1:1. Pít samotnou šťávu z červené řepy se nedoporučuje, neboť její výrazný "čistící" účinek může způsobit pocit nevolnosti či průjem.


Tipy do kuchyně:

- Ze syrové řepy můžeme připravit řadu výborných salátů. Před oloupáním ji důkladně opereme a potom nahrubo nebo najemno nastrouháme. Malé bulvy mají jemnější chuť než velké.

- Červenou řepu na salát vaříme (40-50 minut) vždy ve slupce a loupeme až po uvaření. Chceme-li zkusit, zda je řepa měkká, můžeme ji propíchnout ostrým nožem. Po uvaření ji přelijeme studenou vodou a oloupeme. Místo vaření můžeme řepu upéci doměkka na plechu v troubě.

- Chuťově zajímavou přílohu k masu připravíme, když na hranolky nakrájenou řepu osmahneme na lžíci másla, zakapeme worcesterskou omáčkou, opepříme a osolíme.

 

Jarmila Mandžuková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Červenou řepu mám ráda.
Obrázek uživatelky
profil
mám ráda ,s křenem je vynikající
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles