Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Češi fandí zateplení, třetina chce zateplit do pěti let

22. 01. 2019 | Rekonstrukce
-Komerční sdělení-

Drtivá většina Čechů považuje zateplení domu za ekonomicky výhodné. Myslí si to i ti, kteří dosud zatepleno nemají. Do pěti let proto plánuje zateplit 36 % Čechů žijících v nezateplených domech. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Sdružení EPS ČR. Hlavní výhodu zateplení Češi spatřují v lepším udržení tepla v zimě a v menších výdajích za energie – nižší platby za teplo registruje 63 % dotázaných. Podle údajů Českého statistického úřadu je v Česku zateplena již téměř polovina obytných budov. Zateplení dílčí části domu či výměny oken se již dočkalo 81 % domácnosti. Jen necelá pětina domů a bytů není zateplena vůbec.

Nejčastější zateplovací úpravou domu je instalace nových oken. K té přistoupily již tři čtvrtiny Čechů. Následuje zateplení obvodových stěn, které dokáže snížit únik tepla až o 30 %. Tímto způsobem je v Česku zatepleno 47 % obytných budov. „Zateplení se domácnostem vyplatí jak ekonomicky ve formě snížení nákladů na topení a chlazení, tak s ohledem na komfort bydlení. Toho si jsou Češi vědomi, a proto patříme mezi nejaktivněji zateplující národy v Evropě,“ uvádí Pavel Zemene, předseda Sdružení výrobců pěnového polystyrenu. Právě polystyren je při tom již mnoho let nejčastěji využívaným izolačním materiálem v Česku.
zateplení domů

Zateplené bydlení je levnější i komfortnější


O finanční výhodnosti zateplení je podle výsledků průzkumu přesvědčeno 92 % Čechů žijících v zateplených domech či bytech. Pro 85 % dotázaných je hlavní výhodou zateplení lepší udržení tepla v zimě, 65 % oceňuje nižší výdaje za energie. „Zateplení obvodových stěn má společně s výměnou oken na výdaje za energie významný vliv. Podle propočtů mohou tyto stavební úpravy snížit účty o 50-70 % v závislosti na stáří domu. Nejedná se přitom jen o často zmiňované náklady na teplo. Ušetřit lze zateplením i v létě na výdajích za chlazení přehřátých interiérů,“ upřesňuje Pavel Zemene. Nižší platby za vytápění podle průzkum reálně potvrdilo 63 % těch, kteří zateplili.

Kromě ekonomických výhod přináší zateplení i zvýšený komfort bydlení. Ten podle průzkumu zaznamenalo 69 % respondentů. Co je myšleno komfortem bydlení? „V první řadě jde o udržení vyrovnané teploty v místnostech v průběhu dne, tedy tepla v zimě, ale i chladu v létě, které je často opomíjené. Pozitivně přitom termoregulaci v létě hodnotí 38 % dotázaných. Češi ale v našem průzkumu ocenili i další výhody zateplení, ať již jde o eliminaci vlhkých stěn či snížení pronikání hluku zvenku budovy,“ doplňuje Pavel Zemene. Celých 42 % Čechů poté vyzdvihlo estetickou stránku nové fasády, která podle nich vylepšila vzhled jejich domu.

Zateplit dům? Ano, do pěti let!


Přestože Češi patří v podílu zateplení na osobu mezi evropské rekordmany, 36 % dotázaných plánuje zateplit v horizontu do pěti let. Každý osmý to chce přitom stihnout ještě letos. „Překážkou v takovém případě mohou být finance, neboť počáteční investice může být pro mnohé významná částka rozpočtu domácnosti. Je třeba si ale uvědomit, že jde o investici v pravém slova smyslu. Podle expertů může totiž zateplení zvýšit hodnotu nemovitosti až o 20 %. S financováním rekonstrukce navíc dnes velmi účinně pomohou dotační programy,“ uzavírá Pavel Zemene.
Zvažujete zateplení domu















Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !