Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Češi si v době pandemie více pořizují domácí mazlíčky

30. 11. 2020 | Zvířátka
-Komerční sdělení-

V České republice má podle průzkumu GFK doma nějakého zvířecího miláčka více než polovina domácností. Půlka z nich, tedy zhruba dva miliony domácností, vlastní alespoň jednoho psa, necelých jeden a půl milionu pak kočku. Letošní ekonomicko-společenská situace v prodeji malých savců odhalila, že v krizovém období tíhnou lidé ke zvířatům víc než kdy jindy. A to se následně může projevovat i na kapacitách útulků. V těch se aktuálně nachází na 5 tisíc opuštěných psů a 4,5 tisíce bezprizorních koček.

Data z průzkumu NEUBERT marketing & Company pro značku Brit ukazují, že na 59 % domácností, jenž domácího mazlíčka nemají, přemýšlí o jeho pořízení (respektive 71 % chce psa, 24 % kočku a 5 % kočku i psa). Jen tři čtvrtiny z nich ale už zvířátko mělo, proto mohou mít neúplné představy o časové, či finanční náročnosti této péče.
krmivo Brit pro domácí mazlíčky

Samostatnou kapitolou jsou předpokládané a reálné náklady péči o zvířátko. Desetina lidí uvedla, že plánuje do psího kamaráda investovat do 500 Kč. „Ve skutečnosti ale, v závislosti na jeho velikosti, stáří, zdravotním stavu a potřebách, péče o psa na průměrných 500 korunách měsíčně začíná,“ Martin Šámal, Head of Marketing společnosti Vafo Praha, výrobce krmiv Brit, který dlouhodobě pečuje o výživu tisíce psů a koček v útulcích.

Pokud sečteme cenu krmiva, očkování, antiparazitního obojku, odčervení a poplatku za psa, vyjde na zhruba necelých 6 tisíc korun ročně. Nepočítáme však s péčí o vzhled, hračkami, pamlsky, nebo nenadálou veterinární péčí, která může v kritické situaci vyjít od stokorun do vyšších desítek tisíc korun. Nemluvě o péči o psí seniory, u kterých jsou jednou do roka vhodné veterinární kontroly.

U zájemců o kočičího přítele jsou představy a jejich poměr s realitou podobné. Pokud započítáme krmivo, stelivo, očkování, odčervení a antiparazitní péči, činí náklady podle plemena, stáří, zdraví a životního stylu kočičky v průměru mezi 400 a 600 korunami měsíčně. „Skoro desetina lidí ale počítá s náklady nulovými. Chystají se tak zřejmě chovat kočku venku u domu, ale i tento způsob něco stojí,“ vysvětluje Martin Šámal.

I kočky ve vyšším věku by měly být v pravidelné veterinární péči, a i u nich hrozí nenadálý zdravotní problém či úraz, který může řešit zákrok v řádu stovek, ale i tisíců korun. A to hovoříme jen o finanční nákladnosti chovu psa nebo kočky. Obzvláště u psa jde o pravidelnou časovou investici, protože domácí mazlíček bude po celý život na člověku záviset.
krmiva pro kočky Brit


Co by měl perfektní páníček vědět


Podle průzkumu nemá tři čtvrtě kandidátů na páníčka v plánu si pořídit zvíře s průkazem původu. Snahou o pořízení konkrétního plemene lidově řečeno „bez papírů“ tak chovatel směřuje k tomu, že podpoří nehumánní zacházení se zvířaty v množírnách, ale zvyšuje tím i riziko, že zvíře bude nemocné nebo nebude povahou odpovídat charakterovým náležitostem rasy.

Psi s poruchami chování a neodpovídající veterinární péčí jsou prokazatelně vystaveni většímu riziku odložení. A stejně tak adoptovaní psi z útulku, psi chovaní v klecích, pořízení ve věku vyšším než 6 měsíců a ti, kterým se do té doby nedostalo řádného výcviku. „Nového majitele v takových případech mnohdy překvapí finanční i časová náročnost péče a rozhodne se zvířete zbavit. Tito psi jsou vhodní pro zkušené chovatele a je potřeba počítat s případnými náklady na konzultace s odborníky na jejich chování,“ apeluje na zvážení kroků Martin Šámal.
krmivo Brit

Ani povaha psa či kočky často nemusí být rozhodující. Mezi nejčastější důvody odložení psa patří zákaz chovu ze strany domácího, podcenění množství zvířat v domácnosti, zvýšené náklady na péči, osobní problémy majitele domácího mazlíčka, nevyhovující podmínky a neschopnost udat novorozená mláďata. To všechno jsou témata k diskusi ještě před pořízením zvířátka.

Pomoc potřebným zvířatům díky edukaci chovatelů


Probíhající osvětová kampaň Perfektní páníček proto upozorňuje na přecenění vlastních sil a schopností se o pořízené zvíře postarat. Klade důraz na nutnou míru odpovědnosti a finančního zázemí. Web projektu perfektnipanicek.cz obsahuje ucelené informace o pořízení domácího mazlíčka. Zároveň je propojen s katalogem plemen psů i koček a současně s neméně důležitou poradnou s odborníky. Právě kvůli jarní vlně adopcí a pořizování si mazlíčků je na webu i sekce „Nevím si rady“ obsahující možnosti, co vše lze dělat pro nápravu konkrétních problémů. Odložení do útulku je opravdu tím posledním možným řešením.

Perfektní páníček navazuje na besedy pro základní školy s názvem Mít tak pejska. Jedná se o de facto jediný projekt svého druhu věnující se prevenci odložení zvířete. Cílem je informačně zasáhnout děti a jejich rodiče. „Edukativní besedy mají velký ohlas a pozitivně na ně reagují i pedagogové. To nám potvrdilo, že ve společnosti jde o důležité téma a chceme jej dále šířit,“ řekl Marek Vraný ze spolupracujícího sdružení Kroužky o.p.s. Materiály ze školních besed jsou ke stažení na webu perfektnipanicek.cz hlavně pro rodiče, kteří chtějí k pořízení mazlíčka přistoupit odpovědně.
krmivo Brit pro kočky

Chov psů a koček s sebou nese nejen duševní, ale i zdravotní benefity, třeba v podobě snížení hladiny stresu, cholesterolu i krevního tlaku. Domácí mazlíčci jsou skvělou příležitostí pro venkovní i pohybové aktivity, a navíc pomáhají socializaci. „Skutečně jsou pravými přáteli pro dobré i zlé časy a každý kompromis svému pánovi dostatečně vykompenzují. I proto bychom si dopředu měli být jistí, že je nezklameme,“ shrnuje nehmatatelný, ale největší benefit přátelství domácího mazlíčka Martin Šámal. A dodává, že Brit chce kampaní přispět k odpovědnému chovu zvířecích parťáků.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Češi si v době pandemie více pořizují domácí mazlíčky:

Češi si v době pandemie více pořizují domácí mazlíčky
Češi si v době pandemie více pořizují domácí mazlíčky
Češi si v době pandemie více pořizují domácí mazlíčky
Češi si v době pandemie více pořizují domácí mazlíčky
Češi si v době pandemie více pořizují domácí mazlíčky
Češi si v době pandemie více pořizují domácí mazlíčky
Češi si v době pandemie více pořizují domácí mazlíčky
Češi si v době pandemie více pořizují domácí mazlíčky
Češi si v době pandemie více pořizují domácí mazlíčky
Češi si v době pandemie více pořizují domácí mazlíčky
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Koleda