Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Češi více kupují rohlíky, než chléb

8. 10. 2008 | Finance
Spotřeba chleba v ČR dlouhodobě klesá, naopak roste poptávka po pšeničném pečivu. Vyplývá to z nejnovějších údajů Českého statistického úřadu.

Zatímco po druhé světové válce zkonzumoval průměrný obyvatel české části Československa více než 80 kilogramů chleba ročně, v roce 2006 to bylo již jen 49,5 kila. Naproti tomu u pšeničného pečiva narostla spotřeba z 16 kilogramů v roce 1949 téměř trojnásobně na předloňských 45,3 kilogramu. Ve srovnání s ostatními státy EU, zejména státy EU 15, je stále spotřeba výrobků z obilovin v ČR poměrně vysoká.

Trend zvyšování konzumace pečiva na úkor snižování spotřeby chleba ovlivňuje podle Olgy Štikové z Ústavu zemědělské ekonomiky a informací zejména změna stravovacích zvyklostí obyvatel. "K důležitým faktorům patří výrazné rozšíření sortimentu výrobků zařazovaných do běžného pečiva. Ten dnes sahá od klasických rohlíků a housek až po celozrnné pečivo a různé speciality a je výrazně širší než sortiment chleba," vysvětluje Štiková.

rohlíky nebo chlebaVelikost běžného pečiva podle ní navíc více odpovídá potřebám současné mladší generace, kdy stoupá podíl takzvaných "single" žijících osob, zejména při možnosti koupě výrobků i v pozdních večerních hodinách a o víkendech.

Růst spotřeby pečiva na úkor chleba potvrzuje i mluvčí největších tuzemských pekáren, United Bakeries, Jaroslav Pomp. Český spotřebitel je podle něj velmi konzervativní. Při nákupu chleba zůstává věrný klasickému konzumnímu chlebu, u běžného pečiva upřednostňuje obyčejné rohlíky a housky, přestože prodej cereálního pečiva roste.

Tesco například přestalo prodávat chléb o hmotnosti 800 gramů, který byl v letech 2000 až 2003 druhým neprodávanějším. Kvůli výhodnější ceně totiž lidé dávají přednost 1200gramovému chlebu. Lidé chtějí takové množství chleba, které sní během maximálně 24 či 48 hodin, a to nejlépe krájený a stále čerstvý.
Od roku 1995 do roku 2007 cena chleba stoupla o 73 procent, cena běžného pečiva o 113 procent, růst poptávky po pečivu a pokles spotřeby chleba přesto pokračoval.  V poslední době přibývá zákazníků, pro které je rozhodující kvalita a chuť pečiva a na cenu až tak nehledí.

S rostoucím zájmem o biopotraviny roste také poptávka po biopečivu. V nabídce výrobců je možno nalézt jak klasický chléb, tak celozrnné výrobky i sladké pečivo. Segment biopečiva v ČR je však stále velmi malý, za limitujícím faktorem je příliš vysoká cena.


Zdroj: SOS

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ja osobnwe viacej chlieb
Obrázek uživatelky
profil
to je ale úplně jiné pečivo z mrazáku,nedá se k čerstvým rohlikům a chlebu přirovnat.Snad koláče a sladké to jo,ale pečivo ani náhodou.
Obrázek uživatelky
profil
nemáme rádi pečivo.Čerstvé je lepší.Nejraději mám ale toastový chléb.
Obrázek uživatelky
profil
Jsme jednou z rodin, která nemá ráda pečivo z mražáku. Za to mí chlapi, jichž je v rodině převaha (5ku2ženám), upřednostňují pečivo naprosto čerstvé a nejlépe zrovna vytažené z trouby. U nás se prostš musí péct a peče velmi často
Vím, že se dá péči i v mikrovlnce, mám i určité zkušenosti, přesto si myslím, že to není ono.
Já sama se snažím pečivo omezovat vzhledem ke svým proporcím. K maraženému pečivu mlhu za sebe říci jen to, že je dobré na dietu - podle mne není vůbec dobré.
Ono stačí, že v krámě nebo v pekárně přebytky pečiva zmrazí a před expedicí znovu propečou či rozmrazí - to jsou ty gumové rohlíky atd.
Obrázek uživatelky
profil
mi moc nechutná, uvažuji o koupi domácí pekárny.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles