Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Česká Kamenice

16. 06. 2014 | Vaše tipy
Dnes bych vám ráda napsala o městě Česká Kamenice, které mne mile překvapilo svým krásným náměstím a okolím. Brána do Českého Švýcarska, se městu říká a asi právem. Při procházce jsme přišli ke kamenné fontánce a byla tam cedule, že se v tom místě střetává České středohoří, Lužické hory a Labské pískovce.

Ale začneme u Muzea psacích strojů. Bylo založeno v roce 2003 a je otevřeno o víkendech odpoledne. Tak jsme si o něm přečetli jen v prospektu. Expozice muzea má asi 300 psacích strojů z 19. a 20. století z několika zemí Evropy a z USA, taky kalkulačky a podobně. Může to být zajímavé pro pamětníky a pro dítka, která již s psacími stroji nepřišla do styku a kalkulačku znají z mobilu.

Kousek od muzea je krásný kostel sv. Jakuba Většího. Je to trojlodní, goticko - renesanční chrám asi ze 14. století, který byl podstatně přestavěn a rozšířen v polovině 16. století a taky v letech 1604 - 1605. Kostel je dominantou a jeho věž je vidět z mnoha koutů města. V letních měsících je možné vystoupat na věž. Kostel je propojen se zámkem. Kamenický zámek byl založen 1541- 1543, byl taky v průběhu let přestavován. Byli jsme u brány a nakoukli jsme na nádvoří. Zámek se postupně opravuje.

Česká KameniceJako na každém mém výletě jsme nemohli opomenout IC. Vlastně jsme si zde byli domluvit ubytování. Ve městě je několik penzionů. Poté jsme šli na náměstí Míru, které je středem památkové zóny. Uprostřed je kamenná kašna se sochou Panny Marie. Náměstí tvoří ucelená historická zástavba a z náměstí vybíhají křivolaké uličky. Prostě skvost. Upoutá vás renesanční budova radnice. Mého muže upoutal nějaký rytíř na jeho věžičce, když jsme později chodili městem, tak mi vždy říkal, tamhle je. Já fotila květinky v místních zahrádkách, tak se asi nudil. Jsou tady staré měšťanské domy, a taky kamenná podkova. To je křemencový kámen v dlažbě náměstí, opředený mnoha pověstmi, ale pravděpodobně sloužil jako značka, kam až směl být na bývalém trhu přistavován dobytek.

Přešli jsme náměstí a uličkou přešli k Poutní kapli Narození Panny Marie. Je to barokní stavba na kruhovém půdorysu z let 1736 až 1739. O deset let později začala kolem výstavba čtvercového ambitu s kaplemi. I tato kaple je během turistické sezony přístupná turistům. Kolem je příjemný park.  Cestou zpět nás kousek od kaple upoutala budova s cedulí Starý klub. Jak jsme se pak dočetli, je to budova bývalého vrchnostenského špitálu, dohotoveného v roce 1752. Mezi okny je umístěn znak hrabat Kinských. Nyní je zde restaurace.

Do okolí jsme se nakonec nikam nevypravili, protože jsme zde byli sice v květnu, ale počasí bylo veskrze aprílové. Ale v okolí je hodně zajímavých míst. Nad městem je možno zajít na zříceninu Kamenického hradu na Zámeckém vrchu. Je zde v bývalém hradě z doby husitské postavena dřevěná rozhledna, otevřená celoročně. Za městem je vyhlídka Jehla, dvouvrcholový čedičový kopec, pověstmi o skřítcích, odtud se dá po žluté turistické značce dojít k Bratrskému oltáři či k vyhlídce s názvem Ponorka. Několik kilometrů odtud jsou i známá místa Českého Švýcarska a Kamenický Šenov. Ráda bych sem zajela v létě a za lepšího počasí tato místa v okolí navštívila. Možná by to mohl být tip i pro vás k výletu či letošní dovolené.

Fanypol - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Česká Kamenice:

Česká Kamenice
Česká Kamenice
Česká Kamenice
Česká Kamenice
Česká Kamenice
Česká Kamenice
Česká Kamenice
Česká Kamenice
Česká Kamenice
Česká Kamenice
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Byla jsem tam letos 25.9.bylo přepychové počasí, byla jsem na Bratrských oltářích, na Ponorce, na Jehle,Byl to úžasný výlet.
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkně jsi to napsala, škoda, že se vám nepovedlo počasí, ale i tak je toho v tomto městě k vidění hodně.
Fotky jsou krásné. SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc všem děkujiSmajlík
Obrázek uživatelky
profil

velmi zajimavy a poucny clanekSmajlík Protoze uz nebudu mit nikdy moznost se do techto krasnych mist podivat, rada si ctu zajimave clanky a kocham se pohledem na hezke fotografie.
DIKY !
Obrázek uživatelky
profil
jezdím taky hodně do severních čech.Znám to tam.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles