Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

České a evropské dějiny v souvislostech

10. 05. 2015 | Knižní tipy
Název knihy: České a evropské dějiny v souvislostech
Autor: Jiří Fidler
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2015
Rozměry: 240 x 305 mm
Vázaná vazba
Počet stran: 112
Cena: 397 Kč

Věděli jste, že ve stejném roce, kdy husité rozprášili křižáky u Domažlic, ve Francii stavěli hranici Johance z Arcu? Napadlo vás, že ve stejné době, kdy mušketýři chránili krále Francie, popravoval kat Mydlář na Staroměstském náměstí 27 českých pánů?


Tyto, a mnohé další časové souvislosti, přinášíme v naší moderní publikaci. Poznatky ze studia českých a evropských dějin, které většinou vnímáme odděleně, tak máme možnost vidět v novém světle.

Praktickým doplňkem jsou přehledné časové osy, které znázorňují období vlády významných panovníků evropských zemí a jsou zpestřeny informacemi o přelomových vynálezech nebo kulturních počinech.

České a evropské dějiny v souvislostechUkázka z knihy České a evropské dějiny v souvislostech:


Praha opět sídelním městem

Zvolení Vladislava II. uherským králem připravilo Prahu o  pozici stálého panovnického sídla, protože od  konce 15. století čeští králové do Čech zajížděli jen občas. Postupný návrat prestiže sídelního města byl zahájen až v srpnu 1565, kdy byl ve svatovítském chrámu pohřben císař a král Ferdinand I. Stejné místo posledního odpočinku si vyvolil i jeho syn, císař a král Maxmilián. Důvodem byla přílišná blízkost Vídně tehdejším hranicím a stálé osmanské nebezpečí. Císař a král Rudolf II. na počátku své vlády prodléval v Praze několik měsíců až do jara 1577, v následujících letech přijížděl do Prahy na sněmovní jednání a na návštěvu matky, která v Praze sídlila až do léta 1581.

Po neshodách se svými bratry se Rudolf II. v roce 1583 rozhodl defi nitivně přeložit sídlo svého dvora do Prahy a v prosinci téhož roku získal od českých stavů značné fi nanční prostředky na úpravy Pražského hradu. Praha jako opětovné císařovo sídelní město získala prestižní postavení a v poslední čtvrtině 16. století zde bylo postaveno mnoho rezidencí, v nichž sídlila jak domácí šlechta, tak diplomatičtí představitelé evropských zemí.


Tuto knihu České a evropské dějiny v souvislostech koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Fragment.cz

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku České a evropské dějiny v souvislostech:

České a evropské dějiny v souvislostech
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles