Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

České firmy objevují výhody práce z domova

12. 06. 2008 | Finance
Homeworking neboli práce z domova patří k aktuálním trendům poslední doby. Firmám přináší úsporu nákladů, zaměstnancům zase možnost sladit profesní život s péčí o rodinu.

Do Česka se dostal z prostředí nadnárodních korporací, ale stále větší popularitu si získává i u menších tuzemských firem a živnostníků. Podmínkou pro úspěšnou práci z domova je ale dobrá znalost práce s počítačem.


Podmínkou homeworkingu je počítačová gramotnost


Homeworking aneb práce z domu

homeworkingHomeworking vlastně z historického hlediska není nic nového. Naopak – zvyk docházet z domova někam za prací s sebou přinesla až průmyslová revoluce. Práce z domu, jak by se na první pohled mohlo zdát, není určena jenom pro malou skupinu zaměstnanců. Uplatňuje se v celé řadě kreativních a kancelářských profesí, od grafiků, programátorů, překladatelů a novinářů přes designéry a architekty až po manažery či obchodní zástupce, jejichž práce díky pokročilým technologiím přestává být vázaná na sídlo firmy. Žádné překážky této formě zaměstnávání neklade ani platná legislativa. § 317 zákoníku práce dokonce uvádí podmínky, za nichž lze práci provádět z domova. Kromě homeworkingu, jenž doslova znamená výkon typicky kancelářské práce z domova, se na českém pracovním trhu začíná uplatňovat také teleworking, čili práce odkudkoli na dálku prostřednictvím telekomunikačních technologií.

Výhoda pro firmu i benefit pro zaměstnance

„Homeworking je velkou příležitostí pro všechny, kdo žijí dále od větších měst a dojíždění do zaměstnání je pro ně časově i finančně náročné. Výhody přináší i rodičům s malými dětmi nebo lidem, kteří dlouhodobě pečují o nemocného člena domácnosti. Také rozšiřuje možnosti uplatnění osobám s fyzickým handicapem,“ vysvětluje psycholožka a firemní konzultantka Magdalena Čevelová. Pro firmy znamená tato forma práce především úsporu nákladů na kancelářské prostory a energie. Vytváří podmínky k flexibilnějšímu rozdělení pracovních úvazků a umožňuje zaměstnávat i pracovníky ze vzdálenějších regionů nebo v širší míře využívat služeb pracovníků se specifickou kvalifikací. „Práce z domu se rovněž stává zajímavým zaměstnaneckým benefitem, který pracovníky motivuje k lepším výkonům,“ dodává Čevelová.
 

Znalosti a dovednosti jsou důležité

homeworking„Oproti Evropské unii jako celku, kde formou homeworkingu pracuje celých devět milionů lidí, je Česká republika teprve na začátku,“ míní lektor  Kamil Juřík. „Důvodů je hned několik, ale tím nejdůležitějším je stále relativně nízká počítačová gramotnost. Práce z domova totiž není možná bez odpovídající znalosti počítačových a komunikačních technologií, které jsou nutné nejen pro samotnou práci, ale i ke komunikaci s kolegy a nadřízenými,“ vysvětluje. „Homeworking oproti klasické práci v kanceláři klade vyšší nároky také na zvládání některých tzv. měkkých dovedností, k nimž patří zejména sebeřízení, schopnost zorganizovat si čas, komunikační dovednosti nebo umění říkat ne,“ připomíná psycholožka Čevelová. „Většinou ale jde o věci, které se formou tréninku nebo praxí dají naučit. Odměna v podobě pohodlnější a příjemnější práce s menším množstvím stresu určitě stojí za to,“ doplňuje.

Počítač vlastní většina populace

Data Českého statistického úřadu prozrazují, jak si Česká republika stojí v otázce vybavenosti výpočetní technikou a počítačové gramotnosti. Na otázku: „Vlastníte ve své domácnosti počítač a připojení k internetu?“ odpovědělo kladně necelých 81 % dotázaných, což oproti podobnému výzkumu z roku 2005 představuje nárůst o 17 procentních bodů.

Nebojte se počítače

„Většina firem si začíná uvědomovat, že péče o zaměstnance a rozšiřování jejich kvalifikace je tou nejlepší investicí,“ říká Kamil Juřík z Gopasu. „Vybírat je možné z široké nabídky různých kurzů, které vás naučí nejenom Microsoft Office,“ dodává lektor Kamil Juřík.




Zdroj: GOPAS

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !