Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

České Versailles, Malý Schönbrunn aneb zámek Nové Hrady

9. 06. 2015 | Česká republika

Přiznám se bez mučení: jakmile propukne jaro, začnou se mi zapalovat lýtka. Po dlouhé a šedivé zimě asi není divu, že když je možnost, utíkám z domu. Ale není v tom žádný chlap. Vlastně je, utíkáme s manželem oba – do přírody .-)

V naší malé zemičce je spousta krásných míst, takže pokud není moc času, vyjet se dá i za humna. Určitě to znáte, každý si najde i ve svém okolí něco zajímavého, pěkného nebo prostě kousek přírody, kam se rád vrací. Já osobně už nedám prakticky ani ránu bez foťáku, takže když dochází inspirace, občas stačí projít si fotky a hned mám tip na výlet. O jeden z posledních se podělím, snad i vám tenhle tip přijde vhod.

Zámek Nové Hrady – to je místo, které opravdu stojí za návštěvu. Možná ho znáte, ale pokud ne a nemáte to daleko, určitě cestu sem zvažte. Pozor na záměnu s hradem Nové Hrady, který leží v jižních Čechách.

Tento zámek najdete v Pardubickém kraji, ve stejnojmenné obci v údolí řeky Novohradky. Jeho návštěvu můžete spojit třeba s nedalekou Litomyšlí, která také rozhodně nikoho nezklame. Nedaleko je i chráněný přírodní útvar Toulovcovy maštale – krásná oblast pískovcových skal a labyrintů, borových lesů i divokých říčních údolí.

České Versailles, Malý Schönbrunn aneb zámek Nové HradyNa našem území nenajdete mnoho rokokových stavebních památek a Nové Hrady díky neúnavné péči současných majitelů patří k opravdovým skvostům. Celý zámecký areál stále prochází rozsáhlou rekonstrukci a zraje do krásy. Pamatuji doby, kdy mi při průjezdu vesnicí bylo hodně smutno: za zabedněnou vstupní branou byl pohled na žalostně vypadající zámek, který byl po 2. světové válce zestátněn... Celý areál začal chátrat už po opravách v letech 1936 – 1939 a po znárodněním na tom nebyl lépe. Posledním majitelem před znárodněním byl textilní továrník Josef Bartoň z Nového Města nad Metují. Po roce 1989 byl zámek v restituci vrácen jeho vnukům, kteří ho nabídli k prodeji. V roce 1997 ho koupili manželé Kučerovi z Prahy a ti napřeli všechny své síly na jeho rekonstrukci a modernizaci. Slavnostního otevření se zámek dočkal už v roce 2001.

Ale pojďme na začátek. Tento rokokový skvost nechal vybudovat v letech 1774 – 1777 hrabě Jean-Antoine Harbuval de Chamaré podle stavebního návrhu tyrolského architekta Josefa Jägra. Měl podobu francouzských letních sídel a hlavně díky své architektonické jedinečnosti býval celý zámecký areál označován jako „České Versailles“ nebo „Malý Schönbrunn“. K zámku byl roku 1779 přistavěn pozdně barokní špýchar a v západním křídle přibyla zámecká kaple. Za vstupní branou se nacházela francouzská zahrada se správními budovami, zmíněný špýchar a anglický park s pískovcovou Křížovou cestou z roku 1767 (vedla k pozůstatkům původního gotického hradu, pod kterým byl zámek vystavěn). Nádherná trojdílná vstupní brána byla dokončená v roce 1782.

A jakou podobu má zámecký areál dnes?

Na předním nádvoří můžete obdivovat krásnou rokokovou zahradu s fontánami. Dále tu najdete italskou zahradu s kaskádami, rozárium nebo třeba okrasnou zeleninovou zahradu. Ve zrekonstruovaném špýcharu sídlí První české muzeum cyklistiky (otevřeno od května) a najdete tu i klasicistní kruhový zahradní altánek a domek zahradníka. Na terase před špýcharem je venkovní barokní divadélko ze stříhané zeleně, pro veřejnost je otevřen rozsáhlý labyrint a nová oranžérie. Opravy se dočkala i zastavení křížové cesty. Na zámecké fasádě byla obnovena bohatá reliéfní štuková a kamenná sochařská výzdoba. Hlavní rokokový sál je využíván ke svatebním obřadům. V jednom hospodářském křídle zámku můžete ukojit svůj hlad v restauraci, ve druhém křídle najdete cukrárnu s minigalerií. K zámku patří i farma, kde chovají jeleny a daňky. Součástí prohlídky zámku je stálá expozice historického nábytku. V bývalé kočárovně a konírně se pořádají různé společenské i soukromé akce.

I v letošním roce začíná zámecká sezóna 1. května. Otevřeno je denně (včetně pondělí). Přijeďte se někdy přesvědčit o tom, že tento zámek patří k tomu nejlepšímu nejen v Pardubickém kraji. Určitě nebude litovat.


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku České Versailles, Malý Schönbrunn aneb zámek Nové Hrady:

České Versailles, Malý Schönbrunn aneb zámek Nové Hrady
České Versailles, Malý Schönbrunn aneb zámek Nové Hrady
České Versailles, Malý Schönbrunn aneb zámek Nové Hrady
České Versailles, Malý Schönbrunn aneb zámek Nové Hrady
České Versailles, Malý Schönbrunn aneb zámek Nové Hrady
České Versailles, Malý Schönbrunn aneb zámek Nové Hrady
České Versailles, Malý Schönbrunn aneb zámek Nové Hrady
České Versailles, Malý Schönbrunn aneb zámek Nové Hrady
České Versailles, Malý Schönbrunn aneb zámek Nové Hrady
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné, krásný zámek Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek.Smajlík Na tomto krásném zámku jsme byli vloni na podzim, moc se nám tam líbilo. Také jsme navštívili blízké muzeum cyklistiky.
Obrázek uživatelky
profil
Byli jsme tam před 2 roky, hodně se tam opravovalo a probíhala obnova parku. Moc se nám to prostředí líbilo, bohužel jsme nebyli uvnitř. Až bude vše hotovo, bude to určitě velice krásné místo.
Obrázek uživatelky
profil
taky jsme tam asi před dvěma roky byli..je to krásný zámekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ještě jsme nebyli, pěkný tip na výlet.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles