Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Česko-dánský projekt umělců

10. 02. 2011 | Kultura
Společný projekt českého konceptuálního umělce Jiřího Kovandy a dánských autorek Niny Beier a Marie Lund si mohou návštěvníci prohlédnout do konce března v prostorách věže Centra současného umění DOX v pražských Holešovicích.

• NINA BEIER, MARIE LUND a JIŘÍ KOVANDA: Bob Dylan, Bob Dylan, Boba Dylana (27. 1. - 28. 3. 2011)

Projekt, který umělci připravili pro Centrum současného umění DOX, je jejich prvním společným konceptem. Slučuje v sobě přístupy konceptuální, minimalistické, kontextuální a nový zájem o sochu a objekt. Výstava je koncipována jako vzájemný rozhovor mezi umělci a kurátorkou Edith Jeřábkovou a tím se řídí i výběr jednotlivých prací.  Výstava představuje na ploše centrum-soucasneho-umeni-dox-kovanda-dva-polstaretří pater práce autorů v tematických souvislostech, které umožňují různé způsoby čtení.

Nina Beier Marie Lund se s Jiřím Kovandou poprvé setkaly v Praze v roce 2006. Původem dánské umělkyně, tehdy ještě pracující pod společným jménem Jan Family, zde vystavovaly v Galerii Display. Od té doby se s Jiřím Kovandou několikrát setkaly na mezinárodní profesionální scéně, například v Tate Modern v roce 2007 nebo na výstavě All the Best v Gallery OneOneOne v Londýně v roce 2008. Ve stejném roce je Jiří Kovanda přizval ke spolupráci na své výstavě Když jsem byl malej, hrál jsem si s holkama v Galerii Klatovy / Klenová. To samo o sobě je znamením existujících souvislostí v tvorbě a uvažování autorů. Tyto spojitosti nezanikly ani nyní, kdy se dvojice autorek rozhodla vydat každá svým směrem - Nina Beier žije a pracuje v Berlíně, Marie Lund v Londýně.

Nina Beier Marie Lund společně pracovaly a vystavovaly  v letech 2005 až 2009. Nyní pracují individuálně, výstava v centru DOX představuje jejich novější práce. Společná tvorba této umělecké dvojice se pohybovala (a stále částečně pohybuje) na pomezí performance a tzv. nemateriálních intervencí. Zpočátku se týkala především sociálních experimentů založených na skupinové realizaci autorkami předloženého scénáře. Později se často dotýkala problematiky institucionálního rámce a oblasti uměleckého provozu obecně. V poslední době se jejich řeč výrazně přesouvá směrem k objektům a „sochám“, které přinášejí zprávu o proměně skutečnosti prostřednictvím jiného perspektivního zobrazení. Přestože východisko zůstává stále konceptuální, důraz na hmotnou a smyslovou substanci je nepopiratelný.

Podobný přístup a principy je možné zaznamenat i v současném projevu Jiřího Kovandy. Jeho reakce na minimalistickou estetiku a hnutí arte povera z devadesátých let vystřídaly na přelomu tisíciletí intervence, které bývají u nás označovány termínem „nenápadné tendence“. Jiří Kovanda je jejich nejvýraznějších představitelem. Kovandovy neviditelné předmětové situace vytvářené téměř nepovšimnutelným kontextem a rozostřením rámce uměleckého díla se v posledních letech, tak jako u Niny Beier a Marie Lund, obohacují o nový zájem o vizualitu objektu a instalace. Estetika chudosti a neviditelnosti se propojuje se svým protějškem – krásou a zjevností – ne snad pro ně samé, ale v důsledku změny citlivosti doby a potřeby její jazykové proměny.

Doprovodný program:
Komentovaná prohlídka s kurátorkou výstavy Edith Jeřábkovou proběhne 31. ledna od 17 hod.

Komentovaná prohlídka s Jiřím Kovandou proběhne 14. března od 17 hod.

 
Zdroj: Centrum současného umění DOX

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Česko-dánský projekt umělců:

Česko-dánský projekt umělců
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dufame, že s tej spolupráce budú pekné výsledky
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles