Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Českosaské Švýcarsko

9. 10. 2014 | Česká republika

Klášterec nad Ohří, Chomutov, Most, Bílina, Teplice, Ústí nad Labem, Děčín, Hřensko - MEZNÁ.

Toto je trasa vedoucí do místa naší krátké dovolené v Českosaském Švýcarsku.

V malé osadě Mezná jsme měli zajištěné ubytování v pěkném penzionu Na Vyhlídce.

Z terasy penzionu byl nádherný výhled do okolní krajiny, jejíž dominantou je Růžovský vrch vysoký 619 m.

Hned po ubytování jsme nazuli botasky, na záda „ hodili“ batoh a vyrazili na první výlet. Vybrali jsme si nejdelší a poměrně náročnou trasu na Pravčickou bránu.  Od našeho penzionu jsme sestupovali asi 1/2 km prudce klesající lesní cestou na Mezní můstek, přešli jsme přes říčku Kamenici a pokračovali k Divoké soutěsce. Zde jsme se nalodili na pramici, kterou kormidloval převozník pomocí 6metrového bidla. Proplouvali jsme nádhernou krajinou mezi strmými skalními stěnami. Některé skály vytvářejí zajímavé útvary s různými názvy, např. Strážce, Skalní rodina a jiné. Převozník nám cestou vyprávěl veselé historky týkající se zdejšího kraje a odpovídal na naše četné dotazy.

Českosaské ŠvýcarskoAsi po 15 minutách plavby jsme vystoupili z pramice na břeh a pokračovali cestou podél řeky Kamenice, kde se po obou stranách vypínaly vysoké skalní útvary. Po absolvování dvou kilometrů s několikametrovým převýšením terénu jsme dorazili na Mezní Louku.  Zde jsme se občerstvili a přichystali se na 6 kilometrů dlouhou cestu na Pravčickou bránu. Po dvou kilometrech jsme se dostali do oblasti prvních skal. Zde již začínala být cesta náročnější. Místy jsme stoupali po vytesaných schodech, jinde překračovali kořeny stromů. Dostali jsme se ke Křídelní stěně, což jsou vysoké skály tyčící se po pravé straně cesty, kterou jsme procházeli. Na levé straně nás děsil prudký sráz do údolí. V místech, kde nestínily stromy, se nám naskytly nádherné výhledy do oblasti Českého Švýcarska. Mě zaujal pohled na skalní útvar zvaný  Jehla. Konečně jsme se dostali na rozcestí pod Pravčickou bránou. Před námi se objevil pohádkový objekt – výletní zámeček Sokolí hnízdo, který vypadá jako by byl přilepen ke skále v pozadí. Romantický zámeček byl postaven v r.1881 rodem Clary-Aldringenů, kteří ho užívali k ubytování významných hostů. Dnes je uvnitř restaurace s původním zdobením stěn a stropu, v 1. patře je galerie fotografií Juliuse Puflera a Informační středisko. Prošli jsme Sokolím hnízdem a zamířili k vyhlídce pod Pravčickou bránou. Pohled na tento skvost byl úchvatný ze všech stran.

Pravčická brána je největší přirozenou skalní bránou v Evropě. Jedná se o národní přírodní památku. Její dno je v nadmořské výšce 415 m, rozpětí oblouku u dna je 26,5 m, výška otvoru 16 m, šířka otvoru 7-8 m, minimální tloušťka 3 m. Do r. 1980 bylo možno vystoupat na vlastní skalní most, od téhož  roku je na most zákaz vstupu. Vystoupali jsme tedy na vyhlídku pod Pravčickou bránou, abychom se rozhlédli po okolí. Proti nám se opět tyčil Růžovský vrch. Velice dlouho jsme se na vyhlídce zdrželi a snažili se vstřebat tu nádheru kolem sebe, umocněnou pěkným, letním počasím. Odtud jsme pak sestupovali k rozcestí Tři prameny. Cesta dolů byla místy náročnější než nahoru. Místy jsme šli pískem jako na pláži, místy byl velice kamenitý terén. Kolem nás se vypínaly opět mohutné skály. Obdivovala jsem turistky, které absolvovaly poměrně náročnou turistickou cestu v obuvi typu „lodičky nebo vietnamky“. Některé šly na boso. Když jsme došli ke Třem pramenům, začalo pršet. Před sebou jsme měli ještě asi 3,5 km kopcovitým terénem. Jelikož právě přijížděl autobus, moc jsme se nerozmýšleli, nasedli do něho a dojeli k našemu penzionu.

První výlet v tomto kraji byl poměrně náročný, ale nezapomenutelný!


Macizaj - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Českosaské Švýcarsko:

Českosaské Švýcarsko
Českosaské Švýcarsko
Českosaské Švýcarsko
Českosaské Švýcarsko
Českosaské Švýcarsko
Českosaské Švýcarsko
Českosaské Švýcarsko
Českosaské Švýcarsko
Českosaské Švýcarsko
Českosaské Švýcarsko
Českosaské Švýcarsko
Českosaské Švýcarsko
Českosaské Švýcarsko
Českosaské Švýcarsko
Českosaské Švýcarsko
Českosaské Švýcarsko
Českosaské Švýcarsko
Českosaské Švýcarsko
Českosaské Švýcarsko
Českosaské Švýcarsko
Českosaské Švýcarsko
Českosaské Švýcarsko
Českosaské Švýcarsko
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
krásné fotky i článeček.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
nádheraSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
a moc všem děkuji. Chytrulky, udělaly jste mi radost.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezký článek, nádherné fotky!SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík

Děkuju, že jste mi Vaším článkem připomněla i náš krásný letošní výlet a můj splněný sen. Bylo tam nááádherně. Krásné fotky!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles