Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cesta ze hřbitova

31. 05. 2015 | Vaše příběhy
Popadla mne onehdy mánie, dávat s předstihem do pořádku důležité „poslední věci člověka“, tedy, v mém případě, uspořádat papíry a dokumenty tak, aby případní pozůstalí neměli problémy s likvidací finančních nároků i pohledávek, s evidencí plateb za to, či ono - prostě, aby jim v krajním případě nedýchal na krk nějaký ten exekutor. 

A to vše jen pro mou nedůslednost. K drobnosti, jako zjištění neplatnosti občanského průkazu, se mimo jiné přidružilo i poznání, že mi končí platnost smlouvy o užívání „místa hrobového“. Smlouvy, kterou se mnou před dávnými lety uzavřel, považte, dokonce primátor města, jak se praví v záhlaví. Mám tedy na hřbitově místo, kde mohu spočinout.

Pomníček jsem pořídil z výnosu kupónové knížky, asi na ní později vydělával pan Kožený, či jiný významný finančník, nevím, nezajímá mne to dnes, stejně jako tehdy. Vypravil jsem se tedy, se smlouvou původní, na náš hřbitov. Má, podle mých poznatků, druhý nejlepší výhled co znám. Přes vzdálené obrysy těžní věže dolu, kde jsem fáral téměř sedmadvacet let, se objevují romantické vrcholky Beskyd s majestátní Lysou horou. Pod tu zajíždím rád již dalších pětadvacet let po ukončení toho zmíněného fárání. Jo, první nejlepší výhled - tedy podle mne - je ze hřbitova v Tiché u Frenštátu pod Radhoštěm, vidíte, zase Beskydy.

cesta ze hřbitovaZavítal jsem na správu hřbitova, uzavřel smlouvu novou, podivil jsem se, že nezdražili. K rodinnému pomníčku, kam mne, bohužel, „předběhla“ matka mých vnuků, jsem přidal čerstvou kytičku, zapálil svíčku, postál a zavzpomínal. Na zpáteční cestě jsem se rozhodl učinit něco pro zdraví - tedy jít po svých, „per pedes“ jak, pokud je to správně, praví latiníci. Je to méně, než doporučovaných 75.000 kroků denně, ale, když neprší, aspoň kape. Cesta příjemná, po „úpadnici“ nebo „svážné“ - to je hornická terminologie, pro laika jednoduše „s kopce dolů“, nebo „z kopce dolů“, oboje prý lze /nebo nelze/ použít... Chodník rozdělen, půlka pro cyklisty, v protisměru vyšlapávají stoupání. To se jim to šlape, s tolika přehazovacími  kolečky. Chtěl bych je vidět na mém prvním kole. Vidíte - vzpomínka. Našel jsem je v příkopě u Bečvy v květnových dnech, před sedmdesáti lety. Bylo po prchajícím vojákovi Wehrmachtu, nebo patřilo naopak nějakému rudoarmějci? Mělo prázdné gumy, řídítka poněkud šejdrem, sloužilo mi několik let. Tehdy se toho vůbec dost našlo, schovat si to, byla by to sbírka „militáriií“, jak praví odborníci. Kluci, jako my, to tak nebrali.

Docházím konečně na rovinu hlavní třídy. Přede mnou fakulta naší univerzity. Další vzpomínání - o její existenci jsem se přičinil. Budova, byla před dokončením na přelomu let 1989-1990, měla patřit významné organizaci let minulých, která právě svou významnost ztratila. No a občané, tedy i já, měli v městské anketě, chcete-li referendu, rozhodnout, zda to bude součást  nově vznikající univerzity, nebo lázeňské zařízení. Byl jsem pro školu. Odvděčila se mi tím, že jsem na ní mohl později studovat v Univerzitě třetího věku - dostal jsem v červnu 1998 doklad o jejím absolvování - „ještě ho mám schovanej“ /jak pravil Čochtan pana Wericha/.

Poslední úsek cesty - sakurová, kvetoucí alej - vyhrála nějakou soutěž o nejhezčí alej, snad celostátní? Poněkud pihou na kráse je to, že se některé stromy dosti naklánějí, holt, nesvírají se zemí ten správný, pravý úhel - ale což, kvetou pěkně, kráčím tedy ne sice růžovým sadem, ale zcela jistě, růžovou alejí.

K ukončení cesty - jak uvádím v nadpise - ze hřbitova, schází jen projít podél několika obchodů jedné z hlavních ulic. Poněkud tristní pohled, na několika stech metrech téměř desítka prodejních prostor dlouhodobě k pronajmutí. Výsledek jednoho nevydařeného privatizování velkého koncernu - do podrobností, pozadí neznaje, se nepouštím. Stejně si netroufám hodnotit, proč na nedalekém, jinak  upraveném náměstí, straší tři domy, téměř ruiny, patřící témuž privatizérovi již desítku let.     Semlel jsem cestou páté přes deváté /také rčení, se kterým si nevím rady/, kroky jsem nepočítal, dopolední záměr splnil, à propos, jak se praví, máte taky nějaké resty k vyřizování?

Jardamalej - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jsem si říkala že styl psaní je mi povědomýSmajlíka když jsem došla k třetímu odstavci tak mi bylo jasno. Pěkně a zajímavě napsaný článekSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jejda, musím se zeptat manžela, jestli už to není 10let, co za hrob platil..ten čas tak letíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak, ako po prečítaní tvojho článku o občianskom preukaze, som aj teraz v duchu (pretože som na chate a všetky doklady mám uložené v bezpečí domova) premietala, či som aj ja nezabudla zaplatiť, či vybaviť niečo dôležité.
Našťastie to vyzerá tak, že žiadny rest nemám, tak dúfam, že ma po príchode domov nebude v schránke čakať žiadna upomienka.

Tvoj článok sa mi, ostatne ako všetky tvoje články, páči SmajlíkSmajlík.
Obrázek uživatelky
profil
po úvodních slovech jsem poznala, kdo nám tady píše. Moc pěkný článek.SmajlíkSmajlík
My jsme letos platili hřbitovní poplatek už ne na 10 let, ale na dva roky. Zdražuje se všechno. Smajlík

Obrázek uživatelky
profil
No, restů k vyřizování by se našlo... Ale místo na hřbitově mám zaplacené na 10 let, takže tady jsem v klidu.Smajlík
Hezky napsánoSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles