Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čestice u Volyně

9. 10. 2012 | Česká republika

V Pošumaví, západně od Volyně, leží ve svahu nad potokem Peklov obec Čestice. Obec není velká, ale nabízí řadu zajímavostí, takže se zde, třeba při cestě na Šumavu, určitě vyplatí zastavit.

V Česticích není problém zaparkovat na prostranství uprostřed obce poblíž obchodu. Na východní straně návsi stojí raně barokní zámek z první poloviny 17. století. Je účelově využíván jako sídlo obecního úřadu, je zde matriční a obřadní síň, knihovna, spolková místnost a výstavní prostory. Před zámkem je malý park a kamenná renesanční kašna.

Stoupáme z návsi vzhůru k románskému kostelu Stětí Sv. Jana Křtitele. Je z počátku 13. století a je považován za zdejší nejcennější stavební památku.

Čestice u VolyněJen pár kroků a hned za posledními domky začíná Křížová cesta vedoucí na zalesněný vrch Kalvárie (604 m).

Na zdejším návrší bývaly dřevěné kříže již v polovině 17. století. Zděné objekty vznikaly o století později a současnou podobu získalo poutní místo roku 1820.

Na přístupové cestě míjíme kapli Matky Boží a už se před námi otvírá pohled na mýtinu s hlavní svatyní - Kaplí povýšení Sv. Kříže. Kolem ní jsou 4 menší výklenkové kaple. Místo je to nejen pěkné, ale i neobvyklé svou architekturou - kaple povýšení Sv. Kříže  je ve slohu vlašské renesance, podobu antického chrámu dokresluje předsíň  stojící na 12 dórských sloupech. Stavbu této svatyně a předsíně financovala hraběnka Dorotea Reyová z vděčnosti za své uzdravení z těžké nemoci.

V těsné blízkosti  Kalvarie, za žulovými balvany na svahu hory, stojí dřevěná, šindelem pokrytá chaloupka s malou věžičkou na střeše. Říká se jí poustevna, ale nelze doložit, že tu kdy nějaký poustevník žil. Pravděpodobně sloužila jako atrakce ke zvýšení zájmu o zdejší poutě.

Vycházíme z lesa a přímo před námi se na louce tyčí ocelová telekomunikační věž s přidanou vyhlídkovou plošinou. Byla zde za obcí vztyčena v roce 1999. Celá věž má zhruba 40 m, vyhlídková plošina, k níž vede vnější schodiště, je ve výši asi 8 m a je volně přístupná. Je z ní pěkný rozhled, především na nejbližší okolí - obec a podhůří Šumavy.

Tato vycházka nezabere mnoho času, můžete ji spojit třeba s návštěvou nedalekých Hoslovic s nejstarším a jedinečně dochovaným vodním mlýnem. A třeba se vám cestou malebnou kopcovitou krajinou, při pohledu na louky a pastviny střídající les a remízky, zalíbí šumavské předhůří natolik, že si příští dovolenou naplánujete právě sem. Určitě zde naleznete více klidu než ve vyhlášených letoviscích a objevíte kouzlo objevování téměř zapomenutých zřícenin hradů, lidové architektury v řídce roztroušených vesničkách, divokých potůčků a hlubokých lesů.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Čestice u Volyně:

Čestice u Volyně
Čestice u Volyně
Čestice u Volyně
Čestice u Volyně
Čestice u Volyně
Čestice u Volyně
Čestice u Volyně
Čestice u Volyně
Čestice u Volyně
Čestice u Volyně
Čestice u Volyně
Čestice u Volyně
Čestice u Volyně
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
prima Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
i fotka kostelika - mam rada kostoly
Obrázek uživatelky
profil
i fotky!SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Článek i fotky jsou moc hezké. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásné místo podle foteček,hezký popis trasySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles