Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cestománie: Francie: Zapomenutá Bretaň

10. 07. 2018 | Televizní tipy
Cesta po poloostrově, který dodnes dýchá mystikou, za nevyzpytatelnou silou přílivu, větrem ošlehanými strážci majáků a na místo, které pro naše předky představovalo jeden z konců světa (2000). Scénář a režie pořadu Cestománie: Francie: Zapomenutá Bretaň J. Sebechlebský.

Až do konce 15. století lidé věřili, že tento výběžek francouzské pevniny představuje konec světa. Kamenitá krajina, strmé útesy a kromě běsnícího Atlantiku už vůbec nic. Snad i toto drsné prostředí způsobilo, že zdejší lidé, jejichž jazyk se nejvíc podobá velštině, se vůbec necítí být Francouzi, ale Bretonci. Říká se o nich, že se rodí se srdcem ponořeným do slané vody.

Oceán byl nejen odjakživa jejich obživou, ale poznamenal i tvář zdejší krajiny. Nic není pro Bretaň typičtější než osamělé majáky, které dodnes ukazují námořníkům cestu k Lamanšskému průlivu. Krajinu většinou zahalenou mlžným oparem charakterizují i středověké kláštery a tajuplné Cestománie: Francie: Zapomenutá Bretaňkamenné mohyly považované za nejstarší stavby zbudované lidskýma rukama.

Místní obyvatelé však jako by s krajinou, která jim byla předurčena, zcela nesrůstali. Důkazem jejich spontánního veselí a tance v krvi jsou například oslavy sklizně či sousedské festivaly typické pro malé vesničky.

Cestománie: Francie: Zapomenutá Bretaň je k vidění 10. 7. 2018 od 16,55 hodin na ČT1!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Francie určitě se podívám nyní aspoň v televizní podoběSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík Už sa teším. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles