Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cestopisný dokumentární cyklus Dobrodruh

27. 03. 2015 | Televizní tipy
V novém cestopisném dokumentárním cyklu České televize Dobrodruh se divákům představuje Adam Lelek. Adam své cestování založil na tom, že pokud chce danou zemi poznat, musí v ní nějakou dobu i žít. Má tak šanci poznat domorodce, na vlastní kůži si zkouší, jak se místní lidé živí, jak pracují, jaké jsou jejich zvyky a obyčeje, co jsou místní pochoutky.

Jeho zkušenosti z Etiopie, Číny, Ekvádoru, Papui Nové Guineje i z Galapág mohou diváci České televize sledovat v cyklu Dobrodruh od středy 4. března vždy ve 21.25 na ČT2.

Cyklus Dobrodruh je rádce pro začínající i zkušené cestovatele. Dokumenty jsou natočeny ve stylu reality show, kdy průvodce Adam Lelek při cestách po exotických zemích řeší každodenní problémy spojené s cestováním. Divák tak získá představu o místní dopravě, Nový cestopisný dokumentární cyklus Dobrodruhjídle, ubytování, o tom, co je čeká při setkání s domorodci a jejich kulturou, jak se chovat k nebezpečným zvířatům a která exotická místa v dané zemi má smysl navštívit. „Velmi často jsme se buď já, nebo členové mého štábu dostávali až na hranice vlastních možností a často jsme museli překonat sami sebe,“ říká Adam Lelek, který je současně i režisérem série.

„Adam Lelek vždy odjíždí s nějakým cílem, který si před cestou stanoví. Něco se mu splnit podaří, někdy to úplně nevyjde, ale to k cestování patří. V Dobrodruhovi bude vidět, že v dané zemi nebyl nikdy jen na „skok“, ale že se ji vždy snaží poznat hlouběji a objevit méně známá místa. Dokumentární cyklus Dobrodruh je výjimečný v tom, že Adam cestuje jen v malém štábu, většinou jen s kameramanem. Všechny těžkosti si tak musí vyřešit sám. Díky tomu můžeme získat obrázek o tom, co by nás v dané zemi při individuální turistice asi čekalo, jak vypadají místní komunikace, hotely, jídlo, domorodí obyvatelé i památky,“ říká kreativní producentka České televize Jana Škopková, v jejíž tvůrčí producentské skupině Dobrodruh vzniká.

Na svých cestách Adam Lelek nechce být pouhým pozorovatelem. S místními lidmi se snaží žít a někdy i pracovat. V Africe se tak třeba pustí do sbírání čaje, v oblasti solných plání si vyzkouší, co obnáší výroba solných kvádrů a jaká je denní práce lidí, žijících na trvale nejteplejším místě na zeměkouli. V Jižní Americe se pak pokusí chytit kajmana, vynést síru ze sopouchu doutnající sopky nebo na čínském tržišti ochutnat všechny místní speciality.

Při svých cestách však také hledá mizející obřady místních lidí. Celé týdny projíždí Madagaskar, aby se mohl zúčastnit rituálu famadihana. Tento starobylý zvyk místních se váže k víře, že ke komunikaci se zemřelými stačí vyndat a očistit jejich ostatky z hrobu a odvézt je na velkou rodinnou oslavu, při které nesmí chybět jídlo, pití, hudba a tanec. „Ani jemu se ale nevyhýbají problémy. Zraní se u Papuánců a musí svou misi zkrátit. Je svědkem situace, kterou by jistě nechtěl zažít nikdo z nás, místního válečníka uštkne černá mamba. Zabere na to vývar ze zabité krávy nebo sérum? Adam je připraven na všechny cestovatelské zážitky,“ říká dramaturgyně cyklu Dobrodruh Jaromíra Hüttlová.

 „Nebojte se a cestujte,“ radí divákům Adam Lelek. Adam Lelek (*1975) je dobrodruh každým coulem. Jako fotograf a dokumentarista vedl za posledních patnáct let více než šedesát expedic do nejodlehlejších koutů světa. Navštívil téměř šest desítek zemí pěti kontinentů a strávil v nich v součtu více než pět let života. Fotografie z cest často publikuje v geografických magazínech. Věnuje se také podpoře vzdělávání, v roce 2003 založil unikátní vzdělávací projekt Planeta Země 3000.

Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Cestopisný dokumentární cyklus Dobrodruh:

Cestopisný dokumentární cyklus Dobrodruh
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles