Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cestou na hrad Loket

20. 04. 2017 | Česká republika
Při putování kolem západočeského města  s dominantním královským hradem, usazeným na skále nad řekou Ohří, se mi opakovaně dere na mysl veršík: „Cestou na hrad Loket, odřel jsem si loket...“.  Naštěstí při šplhání po všech vyhlídkách v prudké stráni na protějším břehu k žádnému úrazu nedošlo. Jenom mě po absolvování desítek schodů v sídle samotném, trochu pobolívalo koleno. Ale - a to je nejdůležitější - stálo to za to.

Městečko Loket je svojí polohou v zákrutu řeky trochu podobné Českému Krumlovu. Meandrující Ohře mu přinesla i jméno, neboť při pohledu shora připomíná svým tvarem paži ohnutou v lokti.
Místo má bohatou historii, hrad zde stojí více jak 800 let a vždy hrál významnou roli. Sloužil jako ochrana obchodní stezky vedoucí z Prahy přes Cheb do Plavna a Erfurtu, stal se místem mnoha politických jednání i správním centrem oblasti. Díky nedávnému výročí narození Karla IV. si parně vybavíme pobyt královny Elišky, návštěvu jejího manžela Jana Lucemburského a následné věznění malého kralevice na zdejším hradu. Kupodivu pozdější císař a král Karel IV. na Loket nezanevřel a často zde pobýval.

LoketV průběhu staletí byl hrad přestavován a upravován, na přelomu 18. a 19. století zde vzniklo vězení, které svou funkci plnilo až do roku 1948.
Obrat k lepšímu nastává až po roce 1992, takže v současné době můžeme obdivovat jeho členité prostory i navrácené sbírky.

Než se vydáme do města samotného, chceme využít krásného jarního počasí a tak od parkoviště (u benzinové pumpy poblíž amfiteátru) vycházíme po silničce vinoucí se po pravém břehu řeky. Hned po několika krocích nepřehlédneme schůdky vedoucí do svahu nad námi. Po krátkém výstupu se nám otevírá úžasný pohled na město. Novotou svítící turistický přístřešek láká k posezení, ale my chceme navštívit i další vyhlídky, a tak pokračujeme dál. Lze zvolit pěšinu po hřebeni nebo sestoupit zpět na silnici a z nedalekého plácku vystoupat k další vyhlídce, tentokrát s altánem. Romantická lesní cesta se pak dále klikatí úbočím a ze skalních vyhlídek se otevírají stále nové pohledy na město.

Stezka je pojmenována po básníku J. W. Goethem, milovníku zdejší krajiny, který o Lokti napsal, že je: „...překrásně položen a lze jej ze všech stran obdivovat jako krajinářské umělecké dílo“.
Cestou míjíme zajímavé skalní útvary a zhruba po kilometru sestoupíme do balvanitého údolíčka a následně podél proudu potoka, přes silnici a po žulových schodech až na břeh Ohře.
Nyní máme možnost přejít most a vstoupit do města, nebo se vracet proti proudu řeky po jejím břehu. Volíme druhou variantu a je to dobře; čeká nás splav s rybím přechodem, loketské domy odrážející se na hladině Ohře, průchod skalním tunelem i Kolowratská skála s figurkou velice zvláštního živočicha. Je jím Zeprase, fiktivní kříženec divokého prasete a zebry, vytvořený místním výtvarníkem. Toto bájné loketské zvíře je úsměvnou narážkou na sochu kamzíka na Jelením skoku v nedalekých Karlových Varech.
Pod obloukem železobetonového mostu dojdeme do amfiteátru a opět se nám nabízí další zajímavý výhled na loketský hrad. V letním období lze z těchto míst zahlédnout kozy kamerunské spásající trávu pod hradem.
Teď už nezbývá, než vystoupat na most a přejít do města. Hned za mostem je infocentrum, a před ním na travnatém plácku zkamenělý strom, nalezený v nedalekém povrchovém lomu. 
Loketská zákoutí stojí za podrobnější průzkum a není divu, že se zde zalíbilo filmovým štábům. Byla jich celá řada, na výletě zde byli Rafťáci, po zdejším náměstí kráčel i Daniel Craig jako James Bond ve snímku Casino Royale, ale pro mě je nejzajímavější seriál Vlak dětství a naděje. Poznáváme filmové náměstíčko, domy, uličky i altán, k němuž tatínek s malou Věrkou běhávali.
Po obědě v jedné z restaurací na náměstí, s ohledem na četnou německou klientelu s typickou českou kuchyní a plzeňským pivem, stoupáme na hrad. Je milé, že nemusíme s průvodcem, ale obdržíme plánek a text a můžeme si prolézat všechny prostory jak je nám libo. A že je jich opravdu dost. 
Kromě exponátů, které by návštěvník na hradě předpokládal (dobový nábytek, obrazy, fresky, zbraně, nádobí...) je místní zajímavostí loketský meteorit, náhodně vyoraný v 15. století, s původní váhou více než 110 kg. Jeho vzorky jsou dnes součástí řady světových muzeí.
Drsným zážitkem je návštěva několika pater vězeňských kobek a expozice útrpného práva. Dojem umocňuje ozvučení a pohyblivost některých figurín.
Tak raději honem na sluncem prozářené nádvoří a vzhůru na věž. A jako perličku nakonec si necháváme rozsáhlou sbírku porcelánu, vyrobeného v okolních porcelánkách, především v Lokti a Horním Slavkově.
Loket má i své pověsti, například tady můžete potkat střapatého mužíčka Strakakala - strážce upraveného vzhledu. Chodí s kartáčem po hradě a vyhledává rozcuchané návštěvníky. Plácne je knihou po zádech a učeše. 
Na nádvoří má svou sošku vládce loketských skal, kamenů a podsvětí, skřítek Gottstein. Když ho pohladíte po bradce a zanecháte peníz, splní vám přání.
V hradní věži zase bydlí dobrý drak Šarkan, k němuž chodí hospodyňky pro oheň.
A jak to bylo s prokletým purkrabím? To si můžete přečíst třeba až sem zavítáte.
Výhodou je, že Loket je jedním z nemnoha hradů, který je pro návštěvníky otevřen celoročně. Vychutnat si v klidu a bez rušivých vlivů vše, co mimosezonní prohlídka nabízí, je zárukou, že se vám tady bude líbit.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Cestou na hrad Loket:

Cestou na hrad Loket
Cestou na hrad Loket
Cestou na hrad Loket
Cestou na hrad Loket
Cestou na hrad Loket
Cestou na hrad Loket
Cestou na hrad Loket
Cestou na hrad Loket
Cestou na hrad Loket
Cestou na hrad Loket
Cestou na hrad Loket
Cestou na hrad Loket
Cestou na hrad Loket
Cestou na hrad Loket
Cestou na hrad Loket
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
prima čtení i foto Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
HEZKÝ ČLÁNEK, PĚKNÉ FOTKY.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek a krásné fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek i fotečky
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles