Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cestování po exotických zemích se znalostmi

6. 04. 2009 | Praktické rady

Cestovní kanceláře nás lákají na zájezdy do zemí, kde je nyní teplo. Za sluncem se můžete vydat do Afriky a nebo různých arabských zemí. Bohužel jiná kultura má i svá pravidla. Před zakoupením dovolené bychom se měli informovat, jaké zákazy v dané zemi platí a čeho bychom se měli vyvarovat. Například v Egyptě se musíte přizpůsobit místním zvyklostem a nemůžete si odvést vše, co si koupíte. Lidé také často nevědí, jaké věci si mohou s sebou na dovolenou vzít. Následující rady by vám měli pomoci při výběru zimní dovolené.

Jedním ze základních ukazatelů k výběru vhodné destinace by mělo být roční období a s ním související počasí a v neposlední řadě fakt, jaké byste chtěli navštívit památky, popřípadě jaké výlety byste chtěli absolvovat.

Za sluníčkem s vízem
Mnohé země mimo EU vyžadují zaplacení pobytových víz. Například i zmíněný Egypt vyžaduje po turistech pro vstup na své území vízum. To si můžete obstarat na půdě egyptského velvyslanectví v Praze, nebo až těsně před vstupem do země, tzn. na letištích či v přístavech. Někdy se ale vízum vyžaduje už při vstupu do letadla, takže je možná lepší vše zařídit doma, ať s tím později nemáte těžkosti.

Za razítko zaplatíte 700 korun, vízum platí tři měsíce a třicet dnů po vstupu do Egypta. Na Egyptských letištích si jej můžete koupit za 15 dolarů. Dále je požadováno prokázání se pasem s platností alespoň 6 měsíců.

Neopomínejte celní záležitosti!
Než se vydáte do některé z cizokrajných zemí, snažte se získat od cestovní kanceláře všechny důležité informace v rámci dovozu a vývozu zboží. Některé země jsou velmi přísné a je dobré neudělat zbytečné chyby. Důležité informace na svém webu nabízí také české ministerstvo zahraničí. Například do Egypta je zakázán dovoz potravin, alkoholu, pornografie, zbraní a všech druhů drog. Je nutno připomenout, že je striktně zakázán vývoz památek a zlata v nezpracované podobě. Mnoho léků a podpůrných prostředků podléhá přísnému režimu kontroly, zejména pokud jde o jejich vývoz z  Egypta. Je zakázáno z Egypta vyvážet mušle, korály a jiné plody moře a to pod vysokou pokutou, která může činit i 500 amerických dolarů a můžete být i na několik dní uvězněni.

Některé zakoupené suvenýry z exotických zemí nemůžete přivézt
Pro některé turisty se může stát jejich návrat z exotické dovolené i nepříjemným zážitkem. Způsobit to může několik suvenýrů, především různých korálů, pořízených v zahraničí a dovážených jako vzpomínku na krásné chvíle u moře. Je tu totiž  jedno úskalí. Ne vše si můžeme přivézt domů. Důvodem jsou opatření přijatá i Českou republikou v rámci mezinárodní Úmluvy o mezinárodním obchodu s volně žijícími druhy živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES). Obchodem se rozumí jakýkoliv vývoz nebo dovoz chráněných organismů, jejich těl a výrobků z nich. Masivní ubývání počtu mnoha druhů živočichů a rostlin je alarmující. Účelem této mezinárodní úmluvy je společná kontrola ohrožené fauny a flóry těch zemí světa, které jsou jejími členy.
Například na letišti Leoše Janáčka v Mošnově nebylo celníky  propuštěno přes dvacet vzácných korálů. Ty si přiváželi cestující z různých končin země. Nejvíce korálů, a to osmnáct, si přivážel český občan z ostrova Mauritius, další zajištěné kusy byly v zavazadlech turistů letících z Egypta a Thajska.
Celníci předali zajištěné zboží České inspekci životního prostředí, která má tuto oblast ve své kompetenci. Celní správa doporučuje všem cestujícím jedoucím do zahraničí, aby se informovali o zákazech a omezeních. Někdy se stačí porozhlédnout v odbavovacích halách letišť, kde jsou informativní tabule s potřebnými  důležitými údaji pro turisty. Takto by měli občané vracející se ze zahraničí bezproblémový návrat domů.

Co si vzít s sebou do kufru a nikoli do příručního zavazadla?
Obecně platí, že všechny tekutiny jako jsou nápoje, šampóny, spreje na vlasy, gely atd. ukládejte do kufru a nikoli do svého příručního zavazadla. Při celní kontrole na letišti by vám je bez milosti zabavili a vyhodili.

Lidé s postižením
Některé země nejsou zcela vstřícné k postiženým lidem. Například Egypt není dostatečně vybaven pro handicapované. Nikdy nevolte individuální pobyt a neočekávejte pomoc od místních lidí. Cestujte s doprovodem. Pokud se přeci jenom rozhodnete do Egypta cestovat, tak si vždy zjistěte, jak je vybavené vámi vybrané ubytovací zařízení a zdali pamatuje právě na vozíčkáře. Pokud cestujete jako pár, tak raději vystupujte jako manželé, vyplatí se vám to. Mnohé arabské země uznávají tradiční model rodiny. Samotné ženy a i cestující ženy ve dvou, by měly být zvlášť obezřetné a nepouštět se na samostatné cesty, nebo výlety. V hotelových rezortech arabských zemí je personál zvyklý na ledacos, ale mimo ně platí zvláště pro ženy v rámci oblečení, že více je lépe. Pozor tedy na holá ramena, jsou považovány za znak prostituce, stejně tak minisukně může způsobit nechtěnou pozornost. Na výlety jsou nejvhodnější volné plátěné kalhoty, tričko a nebo košile. Pro ženy je důležitý šátek přes ramena, který se dá pohotově přehodit přes vlasy, když budete vstupovat například do mešity. V některých zemích můžete navíc způsobit pozdvižení koupáním se v plavkách ve volné přírodě. Některé země zakazují nudistické pláže a trestají projevy sexu na veřejnosti!

Smlouvání o ceně patří v arabských zemích k nakupování
Smlouvání je v Egyptě naprosto normální a téměř všudypřítomné a některé obchodníky byste mohli i urazit, pokud byste si koupili jimi nabízenou věc za původní cenu. Začínejte smlouvat na čtvrtině ceny a měli byste skončit na polovině, maximálně dvou třetinách ceny původní. Nikdy nesmlouvejte v hotelích, restauracích a místech s pevnými vyznačenými cenami. Naopak například v taxi je zvlášť vhodné smlouvat a vždy platit až po dovezení na uvedené místo. Některá muzea a hotely v arabských zemích uznávají různé studentské karty, které se běžně užívají v Evropě. Na tyto karty je poskytována sleva až ve výši 50 % z ceny.

Baksheesh
Baksheesh (čtěte jako bakšiš, či bakšíš), neboli spropitné, či úplatek. Pochází z islámu, kdy je bohatství považováno za požehnání od Alláha. Bohatý člověk by se měl o toto požehnání dělit s ostatními a rozdat alespoň 3 % ze svého zisku chudým. Arabové samozřejmě považují všechny zahraniční turisty za bohaté a vzhledem k jejich, na západní poměry, nízkým platům, pro ně baksheesh představuje dobré finanční přilepšení. Někdy se můžete setkat s případem, že Baksheesh bude na vás přímo vymáhán, například za nechtěnou službu, nebo například dětmi na ulici. To rezolutně odmítejte! Případně dělejte, že neslyšíte a pokračujte v cestě. Spropitné můžete dát téměř komukoli za poskytnutou službu. Například řidiči autobusu, číšníkům a hotelovému personálu. Pozor si dejte jen u těch osob, které se považují za vás rovné, ty byste mohli urazit.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to už hej Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
je samozřejmě vědět vše dopředu !!
Obrázek uživatelky
profil
jsme slyšeli na každém kroku, i na ulici od žen, dětí, kterým nedělal problém se rozběhnout za turity i 200m a pořád to do nich klavírovat. To byste nedělali nic jiného, než každému sypali. Samozřejmě za dobré služby jsme někoho odměnili, ale jen tak někomu něco dávat? Nám taky nikdo nic nedává a bohatá opravdu nejsem. Tak příští rok místo Egypta prý zkusíme Turecko, zas nějaký super last za pár peněz, tak jsem zvědavá, jaké to bude tam.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles