Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Maroko - orient kde kobry tančí

19. 10. 2011 | Afrika
Maroko je posledním královstvím na severu Afriky a patří mezi její přírodně i kulturně nejbohatší země. Na západě jej omývají vlny Atlantického oceánu, na severu Středozemní moře a středem se táhne hřeben Atlasu a hned za ním začíná největší poušť světa - Sahara, právě k ní se váže datum 6. listopadu, kdy Maročané slaví od roku 1975 svátek Zeleného pochodu.

Šlo o pochod spuštěný tehdejším králem Hassanem II. za účelem znovu získat území západní Sahary obsazené Španěly. Zúčastnilo se ho 350 000 lidí. Maroko je země plná kontrastů, královská města navozující atmosféru z pohádek Tisíce a jedné noci, které se střídají  s moderními letovisky na břehu moře. Na toto jedinečné místo na planetě se dostanete několika způsoby, klasicky letadlem, nebo dejte přednost časově delší, ale krásnější cestě. Romantické duše mohou zvolit cestu vlakem do Španělska, například do Sevilly a pak už stačí jen přejet trajektem přes Gibraltarský průliv do některého ze severních marockých přístavů.

Oblíbenými turistickými středisky jsou Agadir a Marrákeš, kam zavítají přibližně dvě třetiny z celkového počtu turistů. Do Agadiru míří letecké linky z Evropy, letiště je od města vzdáleno asi 45 minut. Nádherné  město Fés nadchne každého milovníka Orientu. Pobřežní oblasti nabízejí typické středomořské subtropické klima, zatímco ve vnitrozemí narazíte na velké teplotní rozdíly. Jižní oblasti země se nacházejí téměř v tropickém podnebném pásu. Nádherná příroda a příjemné počasí na vás ale čeká v téměř celé zemi, snad kromě spalující pouště Sahara. Žijí zde maročtí Berberové, což je původní národ, který se přizpůsobil pouštím podmínkám a udržel si prastaré tradice.

Milovníci přírody mohou obdivovat zvláštní druhy stromů a keřů, typickou rostlinou na Atlantickém pobřeží je arganie. Tento strom vydrží dlouhá období sucha a po deštích opět ožije. Z jadérek plodů se lisuje olej, který se používá v kosmetice, pecky se spalují a tmavé dřevo se někdy používá jako imitace ebenu. Kromě toho slouží arganie jako potrava pro kozy a velbloudy. Pro kozy je to tak velká pochoutka, že kvůli ní šplhají po stromech. Další stromy jsou zde korkové duby a cedry, které dosahují výšky až 50 m. Rozšířenějším druhem zvířat více než velbloud je mula. Lidé jsou milí a velmi pohostinní, nechte se pozvat na tradiční marockou večeři a ochutnejte pokrmy, které tato země nabízí.

Nejčastějším pokrmem je "tajine", klasický marocký pokrm servírovaný v ještě horké hliněné nádobě tažín. Většinou jde o směs masa, brambor a nejrůznějších druhů zeleniny. Ceny se pohybují od 20 do 70 dirhamů, podle restaurace a místa. Moc dobrý je Kessara, placatý chléb, který se v Maroku podává téměř ke každému jídlu. Námi známý a oblíbený je kebab z jehněčího masa. Dalším typickým pokrmem je harira, luštěninová hustá polévka s masem, vejcem a koriandrem. Oblíbeným pokrmem je také kuskus.
Marockým tradičním nápojem je mátový čaj. Je ale jiný, než jak jej známe z Evropy, je silný a hodně sladký a rozlévá se z konvice do malých skleniček z půlmetrové výšky, aby byl patřičně napěněn.

Mezi nejoblíbenější pláže patří Essaouira a Agadir, kde je jemný písek a pohodlný přístup k moři. Nejznámější pláží je Casablanca.

Na pobřeží Atlantického oceánu a zároveň v ústí řeky Bou Regreg je hlavní město Rabat. V současné době má 1,7 milionu obyvatel a je sídlem panovníka a státní správy. Město má zajímavou historii, v 10. století vybudovali Berbeři na skále nad řekou opevněný klášter, tzv. ribat a v roce 1146 byla na jeho místě postavena kasba. Koncem 12. století přejmenoval nejvýznamnější panovník dynastie Almohadů Jakub el-Mansúr město na Ribat el-Fath "vítězný ribat" a dal vybudovat také městské hradby. Hradby jsou dlouhé 5 kilometrů a dodnes stojí dvě z původních pěti bran. Začátkem 13. století nová dynastie Merinovců přesídlila do Fésu, takže Rabat byl hlavním městem koncem 12. a potom až ve 20. století. Královský palác byl postaven ve druhé polovině 19. století. Není to dnes ovšem pouze sídlo panovníka, jsou zde umístěna také některá ministerstva, kasárna královské gardy a škola pro vysoce postavené děti. Areál paláce má celkem 42 hektarů a za řekou se rozkládá již město Salé. Na sever a na jih od města se rozkládají krásné pláže.

Největší a nejmodernější město Casablanca  nejvíce ze všech marockých měst připomíná Evropu. Nové město bylo vybudováno Francouzi, takže svými širokými silnicemi, podjezdy a podchody velmi připomíná například Paříž. Ve městě jsou dvě nádraží a poblíž je také letiště.  Počet obyvatel se dnes odhaduje na 5 milionů. Přímo z oceánu zde vyrůstá monumentální Mešita Hassana II., je to třetí největší náboženská budova na světě. Tato budova je určena až pro 25 000 lidí a na nádvoří před mešitou se vejde až 8000 lidí. Stavěla se v letech 1980 až 1993 a jejím architektem nebyl muslim, ale Francouz Michel Pinseau. Stavba stála 1 miliardu německých marek a tyto peníze byly získány mimo jiné z veřejné sbírky. Minaret je vysoký 200 metrů a na jeho vrcholu je instalován laser, který se rozžíná vždy o svátcích a jeho zelený paprsek je viditelný na vzdálenost 35 kilometrů a ukazuje směr k Mekce. Mešita má 25 bran a na stropě visí 50 tunových lustrů. Část střechy je posuvná a otevře se za 3 minuty. To ovšem není jediná technická vymoženost. Na 200 metrů vysoký minaret vyjíždí muezin rychlovýtahem a na ženskou galerii vedou eskalátory.
Centrem Casablanky je Náměstí Mohammeda V., na němž stojí Justiční palác a prefektura s padesátimetrovou věží s hodinami. Moderní styl celé čtvrti je dílem architekta Henriho Prosta, budovy pochází většinou ze třicátých let 20. století. Zajímavostí ve městě je katedrála Sacré Coeur a pěkný Park de la Ligue Arabe.

Třetí největší město Maroka je Fés, snadno se sem dostanete autobusem, případně vlakem (linka Rabat - Oujda) z nedalekých měst Meknés a Rabat. Fés nabízí mnoho kulturních památek, je obecně považován za jedno z nejzachovalejších muslimských měst s krásnými medínami. Zároveň je centrem rukodělných prací, koupíte tady snad všechno. Uprostřed medíny narazíte na krásnou mešitu Karaouiyne. Labyrint starobylé medíny Fes el-Bali je také největší bezautomobilovou městskou zónou na světě. Uličky jsou moc úzké a auta se tam prostě nevejdou. Jednou z nejznámějších atrakcí Fésu jsou barviči kůží.

Asi 130 km od hlavního města Rabat a 60 kilometrů od Fésu je město Meknés. Mezi Fésem a Meknésem je vybudována kvalitní dálnice. Pokud vám Fés připadá příliš hlučný, nedaleký Meknés pro vás bude příjemným překvapením, je tady ticho a klid. Na nejzajímavější místo vás zavede Brána Bab Mansour, která je největší a nejkrásnější branou ve městě a vede přímo na Place Hedim, kde rozhodně stojí za podívání palác muzea Dar Jamai v zadní části náměstí.  V Meknésu toho sice nekoupíte tolik jako ve Fésu, nicméně ceny jsou výrazně nižší.

Na půli cesty mezi severem a jihem Maroka leží město Marrákeš, jeho výhodná pozice jej činí křižovatkou všech cestovatelů. Z Marrákeše se můžete vydat do hor Atlasu i do saharské pouště, anebo naopak na pobřeží Atlantického oceánu. Z Casablancy jezdí do Marrákeše legendární Marrákeš Express. Ubytování snadno najdete například poblíž největšího náměstí Place Djeema el-Fna, které je obchodním i turistickým centrem. Nedaleko se také nachází mešita Koutoubia a náměstí Place de Foucald, posázené vysokými palmami. Můžete tady potkat umělce, pištce vodící své kobry.
Kdo miluje jasné barvy a tropy, ten bude nadšen zahradou Jardin Majorelle, kterou založil  v roce 1924 francouzský umělec Jacques Majorelle na okraji palmového háje  jako místo klidu a míru. Zahrada, ve které  byly vysázeny rostliny z celého světa, je považována za nejmystičtější a nejúchvatnější subtropickou zahradu na světě. Přijeďte obdivovat krásy Maroka, čeká na Vás...

setury - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Maroko - orient kde kobry tančí:

Maroko - orient kde kobry tančí
Maroko - orient kde kobry tančí
Maroko - orient kde kobry tančí
Maroko - orient kde kobry tančí
Maroko - orient kde kobry tančí
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
o Maroku snívam , hlavne kôli kvetom, prírode... raz by som chcela vydiet záhradu YS Lorana... možno raz,
článoček je úžasný ďakujemSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
viděla jsi krásnou zemi...Smajlík Hned bych jela do teplíčkaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásná oázaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jako kdybych četla knihu.
Obrázek uživatelky
profil
děkuji za milé komentáře Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles