Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dominikánské karnevaly – osvěžující koktejl barev, rytmů a tance

6. 02. 2014 | Amerika
Do Dominikánské republiky se opět po roce vrací tradiční karnevalové oslavy. Každou únorovou neděli se jinak poklidné městečko La Vega mění v barevnou přehlídku groteskních masek, tance a veselí. Veganský karneval, nejstarší na americkém kontinentu, má pro zemi především kulturní význam. Současně je považován za nejpopulárnější v karibském regionu, každoročně přiláká na milion diváků.

„Karneval v La Vega je vůbec nejstarší oslavou dominikánské kultury a vyhledávají jej jak místní obyvatelé, tak zahraniční turisté,“ říká Roberto Rodríguez. Novinky letošního ročníku představil Rodríguez spolu se starostou La Vega na tiskové konferenci v hotelu Jaragua v Santo Domingo: „Letos se zúčastní celkem 125 maškarních skupin a na souběžně probíhajících koncertech vystoupí oblíbení zahraniční interpreti –Arcángel La Maravilla, el Caballero de la Salsa a další.“ Masopustní průvody bude možné sledovat v přímém přenosu v médiích a na webu.

Dominikánské karnevaly – osvěžující koktejl barev, rytmů a tancePočátky karnevalu sahají do koloniálních dob kolem roku 1520. Na popularitě nabyly zejména po roce 1844, kdy získali Dominikánci nezávislost. Nejznámějšími postavami karnevalu jsou tzv. kulhaví čerti (diablos cojuelos), kteří ve svých kostýmech pokrytých spoustou zrcadélek, chrastítek a zvonků a s tváří zahalenou do hrozivě vyhlížejících masek s dlouhými rohy a vyceněnými zuby parodují domýšlivé středověké šlechtice.

Legenda praví, že čert v pekle natolik provokoval, až ho Lucifer vyhnal. Když přistál na zemi, poranil si nohu a od té doby kulhá. Každé město a region má svou vlastní verzi příběhu, nicméně všude převládají masky, okázalé saténové kostýmy, zvonečky a měchy vejigas, kterými čerti šlehají kolemjdoucí a přihlížející diváky, aby zahnali zlé síly.

Umělci začínají s výrobou kostýmů několik měsíců předem a používají přitom nejrůznější materiály, mj. peří, malované dýně a banánové listy. V maskách jsou patrné španělské a africké vlivy. Je třeba ocenit také mimořádný  fyzický výkon tanečníků v maskách, protože kostým váží až 10 kilogramů a vnitřní teplota se pohybuje okolo 30 °C.

Oslavy začínají v únoru ve městě La Vega a pokračují v Bonao, Santiago, Puerto Plata, Punta Caně a dalších městech. Vše vrcholí koncem března v ulicích Santo Dominga a na pobřežní promenádě závěrečnou party.

TIP NA CESTU:

Ze Santo Dominga do La Vega trvá cesta autem přibližně 1,5 hodiny. Za zastávku stojí horské městečko Constanza (2 200 m.n.m.) v centrálním pohoří Cordillera Central. Je to kraj národních parků, přírodních rezervací, horské vegetace a mnoha vodních toků, kde se můžete v horkém letním dni osvěžit.

O Dominikánské republice:

Dominikánská republika patří mezi nejoblíbenější turistické destinace Karibiku. Zabírá přibližně dvě třetiny ostrova Hispaniola, který se nachází jihovýchodně od Floridy. Tato destinace je po Kubě druhou největší zemí v Karibském moři, kde se hovoří španělsky, a má velmi různorodou krajinu. Najdeme zde nekonečně dlouhé panenské pláže, tropické pralesy i horské oblasti. Cestovní ruch patří mezi nejrychleji rostoucí průmyslová odvětví v zemi. Dominikánská republika má pět hlavních turistických oblastí, kterými jsou Puerto Plata – Cabarete – Sosua, La Romana – Bayahibe, Samana – Las Terrenas, Boca Chica – Juan Dolio a Punta Cana.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Dominikánské karnevaly – osvěžující koktejl barev, rytmů a tance:

Dominikánské karnevaly – osvěžující koktejl barev, rytmů a tance
Dominikánské karnevaly – osvěžující koktejl barev, rytmů a tance
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
7.1.2015 odlétám na 6 týdnů dovolené a už se moc těšímSmajlíkSmajlík. Určitě se zajedu podívat - lákavá nabídka. Děkuji.
Obrázek uživatelky
profil
Myslím, že by se mi to moc líbilo, ale vyhovovala by mi vzdálenost Dominikánské republiky od ČR asi tak, jak je daleko na Slovensko, možná tak ještě Itálie, pak bych tam určitě chtěla jet
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý tip, ale trošku daleko..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles