Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rozhledna na Kotli u Rokycan

6. 08. 2014 | Česká republika

Mezi oblíbené cíle turistů patří kromě hradů a zámků také rozhledny.

Na jednu, nově otevřenou, bych vás ráda pozvala.

Dne 10.5.2014 byla na vrchu Kotel u Rokycan slavnostně otevřena nová rozhledna. Je to rozhledna v pořadí druhá na stejném místě. První rozhledna byla postavena v roce 1895. Stavba byla dřevěná a říkalo se jí „Krásná vyhlídka“. Bohužel turistům sloužila pouze 14 let. Dřevo bylo zřejmě špatně ošetřeno a nevydrželo střídající se povětrnostní vlivy.

O stavbě druhé rozhledny se hovořilo v Rokycanech a okolí více než 20 let. Město se několikrát snažilo získat dotaci na její stavbu, ale podařilo se mu to až letos. Stavba byla částečně financována z prostředků Evropské unie, částečně ze sbírky občanů a sponzorů.

10.května 2014 od časného rána směřovaly davy lidí z Rokycan a okolí na vrchol Kotle. Byli jsme mezi nimi. Počasí jako na objednávku – nádherné. Auto jsme zaparkovali u jednoho závodu v Rokycanech a po modré značce se vydali na místo konání. Nejprve jsme šli cestou mezi poli, došli jsme k lesu a pokračovali lesní cestou až na vrchol. Mohutné jehličnaté stromy se střídaly s listnáči, všude kolem nás plno svěží jarní zeleně.

Rozhledna na KotliPracovníci podniku Lesy města Rokycan upravili přístupové cesty, vybudovali několik posezení a informačních tabulí. Místy cesta mírně stoupala, ale asi 300 m pod vrcholem  na nás čekal pořádný „krpál“. Před námi se tyčila v nadmořské výšce 575 m ona krasavice, za kterou jsme se vypravili. Stavba je celokovová, výška 28 metrů konstrukce ve tvaru válce s vnitřním točitým schodištěm. První vyhlídková plošina je 10 metrů,  druhá 25 metrů nad terénem ve výšce 600 metrů nad mořem. Vyhlídkovou plošinu rozhledny kryje stříška, na jejíž vnitřní straně jsou označena místa, která můžeme odtud shlédnout, je-li pěkné počasí.

Konečně jsme stanuli na vrcholu Kotle a s námi asi tisícovka lidí. Byly zde stánky s občerstvením, lidé si mohli opéci na ohni špekáčky, hrála tu hudba. Celé odpoledne pořadem provázel známý moderátor Petr Jančařík.  Pod rozhlednou se vytvořil obrovský had z lidí, kteří se nemohli dočkat, až bude přestřižena páska a oni se prvně pokochají pohledem z nové rozhledny. My jsme tehdy výstup na rozhlednu vzdali a rozhodli se, že se na ni vypravíme, až si ji budeme moci v klidu užít.

Po nějaké době jsme si na Kotel naplánovali další výlet, ale nebylo nám dopřáno. Sebevrah skočil z rozhledny dolů a než dopadl, ohnul část konstrukce. Rozhledna byla uzavřena.

Třetí výlet na rozhlednu také nedopadl podle našich představ. Počasí bylo pěkné, ale než jsme došli na vrchol spustil se drobný déšť. Vystoupali jsme na  rozhlednu a to už lilo. Povedla se mi udělat jen jedna fotografie vzdálených Rokycan, zahlédli jsme siluetu hradu Radyně, ale dál už jen mlha a liják. Rychle jsme slezli dolů a snažili se v co nejkratší době dostat k autu, což představovalo ujít asi 3 kilometry. Liják nám nějak nevadil, bylo teplo, ale hnala se bouřka. Několikrát silně zahřmělo, ale naštěstí se bouřka rychle vzdálila. Nebyli jsme lijákem postiženi sami. Cestou dolů jsme potkávali turisty mířící k vrcholu, cyklisty, ale nikdo se nemínil vzdát turistického výšlapu kvůli nepřízni počasí. Když jsme se dostali k autu, nebyla na nás suchá ani nit. Rokycany doslova plavaly. Všude se valila voda, kanalizace nestačila obrovské množství vody pojmout a nám stěrače nebyly také nic platné. Domů to máme 9 km. Měla jsem obavy, zda nemáme zničenou zahrádku. Jak  jsme se však podivili, když těsně před naší obcí byla pomyslná čára a u nás nespadla ani kapka. Tak skončil náš další výlet na rozhlednu Kotel. Určitě se tam ještě podíváme, snad už konečně budeme mít štěstí a výlet si užijeme.


Macizaj - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Rozhledna na Kotli u Rokycan:

Rozhledna na Kotli u Rokycan
Rozhledna na Kotli u Rokycan
Rozhledna na Kotli u Rokycan
Rozhledna na Kotli u Rokycan
Rozhledna na Kotli u Rokycan
Rozhledna na Kotli u Rokycan
Rozhledna na Kotli u Rokycan
Rozhledna na Kotli u Rokycan
Rozhledna na Kotli u Rokycan
Rozhledna na Kotli u Rokycan
Rozhledna na Kotli u Rokycan
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
že tam ale bylo lidí
Obrázek uživatelky
profil
všem děkuji. Jste milé!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkná pozvánka na výlet i fotečky. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Pěkná pozvánka.
Také se chystám na jednu rozhlednu v okolí.Pojedeme se seniory kousek vláčkem a pak asi 13 km pěšky.Už se těším.
Obrázek uživatelky
profil
Marcelko,pěkně napsané a doložené zajímavými fotkami...
trošku ti rozhlednu závidím...naše obec žádala o dotaci na stavbu rozhledny několik let,ale nebyla nám přiznána...
rozhledna mohla stát na nejvyšším bodě celého okolí nad naší vesnicí na kopci Červený vrch ,kteý je vysoký 520m...takže by to bylo asi jako u vás...škoda...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles