Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Benediktinský klášter Kladruby a Stříbro

15. 03. 2016 | Česká republika

Necelých 10 kilometrů od města Stříbra leží bývalý Benediktinský klášter Kladruby, jehož součástí je barokně-gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie, jižně od kostela je starý konvent, na východní straně stará prelatura a proti hlavní bráně nový konvent. Již z dálky nás upoutala vysoká kopule uprostřed kostela, zakončená lucernou, kterou doplňuje zlatá knížecí koruna.

Na prohlídku Kladrubského kláštera jsme se vydali s klubem seniorů z naší obce. Vybrali jsme si kombinovanou prohlídkovou trasu, která začínala ambitovou chodbou. Zde nás paní průvodkyně seznámila se stavbou kláštera.

Klášter benediktinů byl založen r.1115 knížetem Vladislavem I. Součástí kláštera byla románská bazilika Nanebevzetí Panny Marie.

Kolem roku 1233, za opata Reinera, vznikla v předklášteří ves Kladruby. Tehdy se klášterní statky stále rozšiřovaly. Ve druhé polovině 14. stol. význam kláštera výrazně stoupal, Kladruby byly povýšeny na město.

Avšak husitské revoluční hnutí znamenalo pro klášter majetkové ztráty. R.1421 dobyl klášter Jan Žižka z Trocnova. Tehdy mniši v klášteře už nebyli. Podařilo se jim včas uprchnout s nejcennějším majetkem do německého Řezna. Během let se mniši neustále vraceli do kláštera a zase odcházeli. R.1653 se podařilo provést rozsáhlejší opravy baziliky Nanebevzetí Panny Marie. Při nich byl otevřen hrob zakladatele  kláštera, knížete Vladislava I. a jeho ostatky byly přeneseny k oltáři v křížové lodi.

Benediktinský klášterV letech 1712-1726 byla románská bazilika Nanebevzetí Panny Marie  přestavěna Janem Blažejem Santinim na barokně-gotický kostel a r.1728 byly ostatky knížete Vladislava I. přemístěny zpět k hlavnímu oltáři. R.1770 byl dokončen nový barokní konvent podle projektu K.I.Dienzenhofera. Konec 17. stol. a  první polovina 18. stol. znamenaly vrchol v historii Kladrubského kláštera. R.1783 zemřel jeho poslední opat Amand Streer, který, bohužel, neměl žádného nástupce a r.1785 císař Josef II. Kladrubský benediktinský klášter zrušil. Klášterní mobiliář byl rozprodán a mniši byli nuceni odejít.

R.1825 koupil klášter i s panstvím kníže Alfréd I. Windischrätz.  R.1945 proběhla konfiskace majetku podle Benešových dekretů. Na konfiskátu hospodařily  Československé státní statky a Československé státní lesy. Devastace majetku byla obrovská. Dodnes se nepodařilo vše opravit. Teprve r.1967 přebral klášterní areál Národní památkový ústav a začaly zde návštěvnické prohlídky. Po r.1989 se začaly největší opravy a rekonstrukce celého objektu.

Z ambitové chodby jsme se přesunuli do interiéru kostela.

Barokně-gotický kostel je nejdelším kostelem u nás, jeho délka dosahuje 93 m, vnitřní výška kupole je téměř 40 m. Kostel je třetím největším chrámem v českých zemích. Interiér kostela má bohatou výzdobu. Nádherné je trojlisté kněžiště s hlavním oltářem, na němž mě upoutala Kladrubská madona a Mariánská koruna, která byla loňského roku navrácena restaurovaná na hlavní oltář. V levé části kněžiště je náhrobek s ostatky Vladislava I. Další oltáře mají nádhernou mramorovou výzdobu, chórové lavice a zpovědnice  jsou bohatě vyřezávané, stěny pokrývají spousty obrazů. Sochy, fresky, vitráže a nevím, jak vše pojmenovat, dotvářejí krásu kostela. Překrásné jsou barokní varhany. Objevují se zde magické číselné symboly. Pod hlavní kopulí na podlaze kostela je osmicípá hvězda – symbol Panny Marie. Zde citliví jedinci vnímají pozitivní energii. Brní jim ruce i nohy. Někteří senioři z našeho zájezdu pociťovali zvláštní teplo, některým prý skutečně ruce i nohy brněly. Já jsem nic nepociťovala! Něco ale přece. Kdybych měla více času, usedla bych do lavice a užívala si nádherné chrámové atmosféry, která na mě dýchala ze všech částí kostela.

Opustili jsme zdi kostela a pokračovali další prohlídkovou trasou. Procházeli jsme zimním refektářem, což byla společná jídelna mnichů, prohlédli jsme si lapidárium barokních soch Matyáše Brauna, které sem byly přesunuty ze zámeckého parku ve Valči u Karlových Varů. Poslední prohlídkou byl rodinný archiv a knihovna knížecího rodu Windischgrätzů. Knihovna obsahuje 30.000 svazků knih, katalogů a plánů. Knihy jsou psány německy, latinsky, anglicky, francouzsky  a italsky. Na stěnách je umístěna řada obrazů. Zde končila naše prohlídka klášterního areálu. Paní průvodkyni jsme poděkovali za zajímavý výklad. Závěrečnou tečkou pro všechny účastníky zájezdu byl výborný oběd v Zámecké restauraci.

Po obědě jsme pokračovali do města Stříbra. Zde jsme si prohlédli historické jádro města, které bylo vyhlášeno městskou, památkovou zónou. Obdivovali jsme zajímavou budovu městského úřadu, obrovské náměstí s lavičkami, květinovou výzdobou a upravenými budovami.

Zájezd se nám vydařil i počasí nám přálo.

Macizaj - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Benediktinský klášter Kladruby a Stříbro:

Benediktinský klášter Kladruby a Stříbro
Benediktinský klášter Kladruby a Stříbro
Benediktinský klášter Kladruby a Stříbro
Benediktinský klášter Kladruby a Stříbro
Benediktinský klášter Kladruby a Stříbro
Benediktinský klášter Kladruby a Stříbro
Benediktinský klášter Kladruby a Stříbro
Benediktinský klášter Kladruby a Stříbro
Benediktinský klášter Kladruby a Stříbro
Benediktinský klášter Kladruby a Stříbro
Benediktinský klášter Kladruby a Stříbro
Benediktinský klášter Kladruby a Stříbro
Benediktinský klášter Kladruby a Stříbro
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
vydařené Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Marcelko, moc hezký článek i fotky. Nikdy jsem tam nebyla, ale všechny takové stavby mě dostanou. Mám k nim velkou úctu.
Obrázek uživatelky
profil
Benediktinský klášter je nádherný, kdo tam pojedete nenechte si ujít
Obrázek uživatelky
profil
za krásné hodnocení. My jsme v Klášteře byli s mužem před léty, ale moc jsme toho tehdy neviděli. Všude byla rekonstrukce. Kostel je opravdová rarita!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles