Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Benešov a Konopiště

5. 05. 2010 | Česká republika
Benešov leží cca 40 km jihovýchodně od Prahy a žije zde kolem 17 tisíc obyvatel. První zmínky sahají do druhé poloviny 11. století. V nejstarší části města, nazvané Karlov, se dochovaly zříceniny minoritského kláštera, který byl vypálen v době husitských válek. Nejstarší dochovanou stavbou je kostel sv. Mikuláše na Karlově ze 13. století.

K dalším pamětihodnostem města patří bývalá piaristická kolej s barokním kostelem sv. Anny na Masarykově náměstí nebo secesní císařský salonek na vlakovém nádraží, který sloužil jako pohodlně vybavená čekárna pro cestující ze zámku Konopiště, zejména pro posledního majitele zámku, arcivévodu Františka Ferdinanda d’Este a jeho rodinu.

V Benešově se nachází několik významných průmyslových podniků, jako například pivovar Ferdinand, mlékárna Danone, reklamní společnost Quo nebo TRW Autoelektronika.

Kulturní vyžití zajišťuje především Městské kulturní středisko, kino a nebo Muzeum umění na Malém náměstí. Městské divadlo Pošta často hostí amatérská či pražská divadla. Milovníkům sportu nabízí Benešov zimní stadion, fotbalový stadion či krytý plavecký bazén, který momentálně podlehl rekonstrukci a bude znovu otevřen v květnu. Dále se zde nachází několik fitnesscenter, minigolf, tenisové kurty, hřiště na beach volejbal, kuželkářské dráhy nebo bowling.

V Benešově působily některé známé české osobnosti. Hudební skladatel Josef Suk zde strávil poslední léta svého života. Každý rok je na jeho počest pořádán festival komorní hudby Jaro Josefa Suka. K významným rodákům města patří spisovatel Karel Nový či básník Jan Noha. Na místním gymnáziu studovali například spisovatelé Vladislav Vančura nebo Michal Viewegh.

Přibližně 2 km od Benešova můžeme najít jeden z nejnavštěvovanějších zámků v České republice – Konopiště s přilehlým parkem. Zámek byl založený na konci 13. století a původně to byla pevnost postavená podle francouzských kastelů. Dnešní podobu mu dal poslední majitel zámku, arcivévoda František Ferdinand d’Este, synovec císaře Františka Josefa I.  Konopiště je otevřeno veřejnosti každý den kromě pondělí od dubna do listopadu. V této době se zde také pořádají svatby.

Zámek je rozdělený do třech návštěvnických okruhů – reprezentativní salony jižního křídla s loveckou chodbou, salony severního křídla se zbrojnicí a kaplí a soukromé pokoje Františka Ferdinanda d’Este a jeho rodiny. Dále je zde k vidění Muzeum sv. Jiří a Střelnice. V zámeckém příkopu žije medvěd Kazimír.

Konopiště je obklopeno rozsáhlým anglickým parkem, jehož součástí je Růžová zahrada a skleníky s tropickými a subtropickými rostlinami. Dole pod zámkem se zrcadlí konopišťský rybník a také se zde nachází přírodní divadlo, které je zejména v létě využíváno pro různé kulturní a společenské akce, jakými jsou například Folkový kvítek, Sázavafest či Narozeniny Rádia Blaník.

letucha - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Benešov a Konopiště:

Benešov a Konopiště
Benešov a Konopiště
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
loni jsem konečně na Konopišti bylaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Do Benešova jsem jezdila povinně na školení. Když ukončili přednášky, mohli jsme tak akorát vyrazit na vycházku ke Konopišti, v Benešově po páté odpoledne pusto-mrtvo-prázdno.
Obrázek uživatelky
profil
Benešov a jeho okolí je moc hezké, hlavně na výlety.
Obrázek uživatelky
profil
Před lety tu bydleli známí,tak jsem parkrát do Benešova zavítala a měla možnost Konopiště navštívit.Zámek se zahradou se předpokládám moc nezměnil, ale město změnou budováním určitě prošel.
Obrázek uživatelky
profil
doufám, že mi to letos vyjde a konečně se tam juknem...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles