Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Beskydské vrcholy – Javorový vrch

4. 04. 2011 | Česká republika
1031 m, do takové výšky se musíte dostat, pokud chcete vylézt na vrchol Javorového. Ale pozor! Pokud se domníváte, že k vylezení na vrchol vám bude stačit "dolézt" k pověstnému vysílači, pak se mýlíte. K tomu, abyste mohli říct: "Byl jsem na vrcholu Javorového", musíte ujít asi ještě kilometr a půl a teprve pak dorazíte k ceduli: Javorový – vrchol.

Možností, jak se k vrcholu, či alespoň k chatě a vysílači dostat, je hned několik. Pokud uznáváte cestu nejmenšího odporu, pak jistě zvolíte lanovou dráhu, která vede z Oldřichovic. Pokud chcete vyrazit na kole, pak bych vám doporučila asfaltovou cestu z Tyry. Cesta je to ovšem dost náročná, především pak její závěr. A co mně osobně vždy spíše demotivuje než motivuje, jsou nápisy na asfaltce, že do cíle zbývá ještě 1000 m, 500 m... upřímně: moc ty údaje se skutečností nesouhlasí, takže marně čekáte, že když vám tachometr naměří onen kilometr či půl kilometru, tak před sebou spatříte vysílač... ovšem být milovníkem zlatavého moku, pak by mě jistě potěšil obrázek plného půllitru, který v závěrečných desítkách metrů rovněž zdobí silnici. Pokud jste milovníky zimních sportů, pak na Javorový určitě vyražte s běžkami na nohou, nahoře vás čekají krásné stopy, například na Slavíč. A pokud upřednostňujete lyže, pak to také není problém, neboť u vysílače se nachází sjezdovka.


A co se týká pěší turistiky, také máte mnoho možností. Můžete vyrazit z krásné podhorské vesničky Řeka, z již zmíněných Oldřichovic nebo z Gutů, kde se zároveň můžete pokochat pohledem na dřevěný kostelíček. Pokud vyberete jakoukoliv trasu, jistě nebudete litovat, rozhled, který se vám nahoře naskytne, stojí za to.

A jen pro zajímavost: existuje jen pár míst, ze kterých se vám naskytne pohled, kdy zároveň vidíte Javorový a Lysou horu – a nebojte, že byste tyto hory nepoznali, právě tyto dvě patří k těm, které mezi ostatními bez problémů rozeznáte - obě se totiž pyšní nezaměnitelnými vysílači.Takže pokud někdy pojedete kolem Třince, pak se trošku porozhlédněte po okolních vrcholech a jistě mezi nimi naleznete Javorový.

Habaďúra – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Na Javorový koukám z okna, jsem z Těšína, a párkrát jsem se koukala i z Javorového na náš barák, jen mě zarazilo, jak nahoře je krásně jasno a dole při pohledu na Těšín, je vidět veliký opar smogu. Je hrozné v čem žijeme.
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek a lákavé místo, vůbec tuto horu neznám....pro nás sice vzdálené, ale občas vyrazíme do přírody jen tak a to by mohl být tip..díky..Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
chodíme i jezdíme(pěšky, na běžky, lyže, kola) během celého roku. Většinou je to výchozí bod pro naše výlety.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
A ten roooooooooozhled, když vyjde počasi! Až na Fatru!
Obrázek uživatelky
profil
Znám to tam.Moje teta se strýcem bydleli v Oldřichovicívh.Teta tam ještě bydlí.Párkrát jsme se na Javorovém vrchu byli podívat.Bylo tam moc hezky.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles