Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Beskydské vrcholy – Lysá hora

7. 02. 2011 | Česká republika

            Dovolte mi, abych vám představila královnu Moravskoslezských Beskyd – Lysou horu. Se svou výškou 1323 m n. m. převyšuje všechny ostatní beskydské vrcholy. Kdo nebyl na Lysé, nebyl v Beskydech. Lysou horu mezi ostatními horami rozpoznáte celkem lehce díky telekomunikačnímu vysílači, který se nachází na jejím vrcholu.

 

            Na tuto horu vede mnoho cest. Pokud se chystáte na vrchol pěšky, pak můžete vyrazit z Malenovic – například od hotelu Petr Bezruč nebo od Rajské boudy, především při cestě od Bezruče budete mít vrchol Lysé hory stále jako na dlani (což někoho motivuje, jiný je z výšlapu rozladěn, neboť stále má pocit, že ten vrchol je stále tak daleko...). Případně se dá vyrazit i z Frýdlantu nad Ostravicí – odsud je to sice o kousek delší, ale dá se to zvládnout, nebo z Ostravice – nevýhodou této varianty je, že první čtyři kilometry jdete po asfaltové cestě, na druhou straně právě z Ostravice na Lysou chodil Petr Bezruč, který své výlety nazýval "výplazy", případně se můžete vypravit z Visalaji, což je jedna z těch lehčích cest k vrcholu, a v neposlední řadě, pokud byste si pro změnu chtěli dát do těla, začněte svůj výšlap v obci s poetickým názvem Krásná.

 

            Co se týká automobilu, tak tím se na vrchol nedostanete. Ne že by na horu nevedla asfaltová cesta, ale Lysá spadá do Chráněné krajinné oblasti a po silnici mohou jezdit jen vozidla horské a záchranné služby, vozidla vojenská a požární, cyklisté a autobus. Takže pokud se vám do kopce nechce šlapat, pak si v jízdním řádu najděte linku z Raškovic na Lysou horu. Ale pozor, autobus jezdí jen v sezóně – od 1. 5. do 30. 9.

 

            A pokud preferujete kolo (popřípadně v zimě běžky), pak doporučuji cestu z Papežova. Pojedete po asfaltové silnici, kde výhodou je, že vás nebudou míjet kolony automobilů. Co se týká náročnosti, osobně si nemyslím, že by Lysá hora byla jako cyklistický cíl nejnáročnější. Pokud budu soudit podle svých výjezdů, tak v Beskydech existují i horší "stoupačky".

 

            Pokud už se na vrchol vydáte po kterékoliv cestě, pak vězte, že když vám vyjde počasí a nahoře se vám naskytne výhled, tak je možné, že uvidíte nejen ostatní vrcholy Beskyd, ale i vrcholky Tater. A to je jistě náležitá odměna za zdolání nejvyššího beskydského vrcholu!

 

Habaďúra – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
na Lysou Horu jsme se vyplazili asi před dvěma lety z Ostravice...ale stálo to za to..ten rozhled..to byla nádheraSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jsou krásné.Už je to sice dlouho,co jsme byli na Visalajích,Lysé hoře.Byli jsme tam v zimě,ale bylo tam nádherně.
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem byla v Beskydech a je to snad nejkrásnější příroda v ČR, i když třeba neznám Šumavu. Na Lysé hoře jsem taky byla, a ačkoliv je výšlap skutečně náročný, určitě stojí za to!
Obrázek uživatelky
profil
opět o Beskydech, asi se tam fakt budud muset zajet podívatSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
je toho tu víc. Bydlím v Karviné a do Beskyd vyrážíme hodně často, Lysou nevyjímaje. Nepatří mezi mé nejmilejší, ale já si ráda vyjdu každý kopec. Když zajedete na Jablunkovsko, taky je tam spousta krásných hor. Ale Lysou zdolat by člověk měl, už právě proto, že je nejvyšší v M-S Beskydech.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle