Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bystřice pod Hostýnem

21. 06. 2016 | Česká republika
Začátkem května jsme se vydali na další poznávání našeho Zlínského kraje. Tentokrát jsme si vyjeli na výlet do Bystřice pod Hostýnem, což je město na západním okraji Hostýnských vrchů. Ve městě je hezký zámek, který bohužel poslední majitelé prodali v roce 1933 Ministerstvu obrany, které si zde udělalo sklady a tak místnosti zámku jsou skoro prázdné. V předzámčí je turistické informační centrum a do parku se také nelze podívat. Zámek nyní patří městu. Na nádvoří se pořádají koncerty a v zámku výstavy. Přes řeku Bystřičku a silnici od zámku je  kostel sv. Jiljí a hned budete na náměstí. V době naší výstavy kvetly na náměstí stovky tulipánů, byla to nádhera.

My jsme se šli ještě projít kousek platanovou alejí kolem Bystřičky, mají tam zajímavou moderní fontánu, říkají jí Duha, když svítí sluníčko, tak paprsky a voda spolu kouzlí. U školy jsme si prohlédli bustu Michaela Thoneta, který se zasloužil o rozvoj města a dá se říci, že jeho židle thonetky jsou světoznámé a možná ji máte i vy ve vaší domácnosti. Ještě jsme se chtěli jet podívat na sv. Hostýn, který je dominantou Hostýnských vrchů. Jak nám poradili v infocentru, je dobré nechat auto na odstavném parkovišti u hřbitova a použít autobus městské dopravy. Tak jsme se svezli.

Bystřice pod HostýnemNa Hostýně jsem byla docela okouzlena místem. Přišli jsme k bazilice minor Nanebevzetí Panny Marie a šli si prohlédnout okolí. V okolí jsou dvě křížové cesty. Obě jsou hezké, ale ta od Dušana Jurkoviče je zvláštní, mozaiková, každé zastavení vás okouzlí. Zašli jsme i na vrchol Hostýn s nejstarší rozhlednou u nás na Moravě. V roce 1879 zde položil základní kámen císař František Josef I. a rozhledna po něm dostala své jméno. Součástí rozhledny je údajně i kaple, ale ta je nepřístupná. Na rozhlednu se jde úzkým schodištěm, občas vyvstane i problém, jestli se dva protijdoucí navzájem obejdou. Rozhledna je jen 15 metrů vysoká, ale jsou z ní nádherné výhledy do okolí a ještě jak stojí na vstupence, přispějete na opravnu této staré, ale krásné kamenné rozhledny. U rozhledny stojí už několik let větrná elektrárna. Kolem hřbitůvku a Jurkovičovou křížovou cestou jsme zašli k bazilice a prohlédli jsme si okolní komplex budov. Jsou zde možnosti stravování i ubytování.

Svatohostýnské muzeum v Jurkovičově sále bylo ten den zrovna zavřené, škoda. Sešli jsme s mužem to velké schodiště, čítající 250 mohutných schodů, dolů k Vodní kapli, ochutnali vodu a vydali se po značené turistické stezce lesem dolů do města k našemu autu. Procházka to byla krásná, mám dojem, že asi tři kilometry. Z lesa jsme vyšli u Lázní. Asi zde byly dříve lázně. V dnešní době je cestou hezký hotel s parkovou zahradou. Sešli jsme ke hřbitovu, teď mne docela mrzí, že jsme na hřbitov nezašli. Mají tam zajímavou kapli a náhrobky rodiny Laudonů, jak jsem se doma dočetla na prospektu z informačního střediska. Ale Bystřice pod Hostýnem není daleko a možná se tam ještě někdy vydáme třeba na kole a hřbitov si prohlédnu. Byl to hezký výlet. Mohu doporučit, jestli někdy třeba pojedete do Kroměříže na pár dnů, tak by návštěva Bystřice i sv. Hostýna stála za zastávku vašeho putování.

Fanypol - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Bystřice pod Hostýnem:

Bystřice pod Hostýnem
Bystřice pod Hostýnem
Bystřice pod Hostýnem
Bystřice pod Hostýnem
Bystřice pod Hostýnem
Bystřice pod Hostýnem
Bystřice pod Hostýnem
Bystřice pod Hostýnem
Bystřice pod Hostýnem
Bystřice pod Hostýnem
Bystřice pod Hostýnem
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
prima Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ráda bych se tam někdy podívala Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Alenka, to musel byť krásny výlet, svedčia o tom aj pekné fotky Smajlík.
Tá dúhová fontána musí byť nádherná a tiež sa mi páči Jurkovičova architektúra.
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný článečekSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jste hodné..děkuji..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles