Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ďáblova prdel

27. 08. 2019 | Česká republika
Moje snaha navštěvovat místa méně známá a turisticky opomíjená je občas korunována něčí poznámkou, že se mi opravdu podařilo nalézt „pr-el světa“. Obvykle se jedná o vysídlené pohraniční vesnice, ruiny hradů, sakrálních a jiných staveb, malé osady a samoty, u nichž stačí na sečtení stálých obyvatel prsty jedné ruky, a tak podobně.
Tentokrát jsme ale navštívili zmiňovanou část těla doslovně. Dříve býval tento žulový skalní útvar označován jako Kamenná zadnice, dnešní doba si servítky nedělá, takže jej naleznete pod názvem Ďáblova prdel jižně od Valtínova v okrese Jindřichův Hradec.

Pro mírně členitou zalesněnou krajinu na pomezí Čech a Moravy se vžilo pojmenování Česká Kanada pravděpodobně pro převažující smrkové lesy, rašeliniště a četné vodní plochy. Ty střídají rozlehlé pastviny a pokud vás přitahují skály a přírodní seskupení velkých balvanů, tady si přijdete na své. K tomu nejznámějšímu - Ďáblově prdeli - se dostanete například po naučné stezce z Českého Rudolce nebo Radíkova, autem se lze  přiblížit na parkoviště nad Valtínovským mlýnem (pokud pojedete od Kunžaku, za Valtínovem nepřehlédněte šipku vpravo mezi pastviny).
Od parkoviště cesta pozvolna stoupá necelý kilometr na Havlovu horu, kde byla v roce 2013 vybudována čtyřicetimetrová rozhledna U Jakuba. Vede na ni 180 schodů a v betonovém základu se nachází malé turistické infocentrum s občerstvením.

Rozhlednu obklopuje zábavně naučný lesopark s prolézačkami, přírodním bludištěm a tajemnou podzemní chodbou. Není divu, že areál je oblíbeným cílem rodin s dětmi. 
Naučná stezka pak pokračuje zhruba kilometr lesem ke kaskádě rybníků, kde není na škodu připomenout si důležitost vody v krajině a rovnováhy ekosystému. Na infotabulích nechybí mapky, takže není problém se ve spleti cest zorientovat a za chvíli stoupáme k našemu dnešnímu cíli. Procházku zvládnou i menší děti a lze ji využít i pro logopedické cvičení: Kdy už budeme u té prrrrrdele???

Vyfotit tuto skupinu balvanů v hlavní sezoně bez lidí je vskutku oříšek, ale povedlo se. 
Přemýšlím, jak krásně tu musí být na podzim, zvláště v místech, kde se smrkové lesy prolínají s porosty buku lesního, jak čarovná a tajemná je Česká Kanada v ranních mlhách a s koberci barevného listí. Dobrý důvod k další návštěvě, hezkých míst je zde nepočítaně.  Od Ďáblovy prdele se vracíme zpět na parkoviště, trasa v této podobě měří 5,5 km. 
Výletní cíl s tímto názvem by se dal zahrnout i mezi čertovská místa, o kterých jsem psala před několika lety (Čertovská místa českých luhů a hájů). Tehdy jsem uvedla, že znalost různých čertových kamenů se hodí v situacích, kdy vás někdo pošle „ke všem čertům“, abyste věděli, kam jít. V případě dnešní lokality, se to hodí dvojnásob :-)

Praktické informace:
celodenní parkovné 50 Kč (automat); vstup na rozhlednu 50 Kč, areál lesoparku u rozhledny volný.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Ďáblova prdel:

Ďáblova prdel
Ďáblova prdel
Ďáblova prdel
Ďáblova prdel
Ďáblova prdel
Ďáblova prdel
Ďáblova prdel
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
co příroda nevytvoří Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Místo znám z internetu.. byli jsme i kousek od místa o kterém píšeš, ale můj čím dál línější muž odmítl odbočit a jít toto místo hledat..SmajlíkDíky za článeček...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zajimave
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík za článek i fotky - bez lidí Smajlík (jak se to dělá? Smajlík)
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles