Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dlouhá Třebová má dva patrony

23. 04. 2010 | Česká republika

Chtěla bych Vám představit obec, ve které žiji se svou rodinou a která se nachází ve Východočeském kraji mezi Českou Třebovou a Ústím nad Orlicí. Je to obec Dlouhá Třebová. Protéká jí řeka Třebovka, která prošla velkou regulací po povodních.

Máme tu 1228 obyvatel.  Určitě za velkou zmínku stojí, že tuto obec v dřívějších letech navštívilo mnoho známých a významných osobností. Tak třeba spisovatel Jaroslav Hašek, autor Švejka. Slavná filmová herečka Adina Mandlová sem jezdila na letní dovolenou. Významnou poctou nás navštívil tehdejší president Václav Havel se svojí ženou Dagmar Havlovou (Veškrnovou), která jak jistě víte, byla vynikající českou herečkou. Oba tu byli po ničivé povodni, která nás postihla v roce 1997. 

Dominantou obce je Chrám Páně sv. Prokopa, který je nepřehlédnutelný jak interiérem, tak pohledem z venku. Tato pýcha je přímo v centru obce. Chrám má nádherný interiér a uvnitř najdete vyřezávaný betlém. Zdejší spolek Schola od svatého Prokopa zde pořádá každým rokem mnoho Adventních koncertů. Je to opravdový zážitek. Nedaleko Chrámu Páně sv. Prokopa, v blízkosti autobusové zastávky je pomník Svobody. Na tomto pomníku najdete portréty Jana Husa, Jana Žižky a T. G. Masaryka. V nedávné době byl pomník zrekonstruován. Na kopci se nachází nejstarší svatyně obce, která prošla také velkou opravou. Jde o Kapli sv. Josefa na místním hřbitově . 

Dlouhá Třebová má dva patrony. Patron dolní části obce je sv. Prokop - ďábel s berlou. A patronem horní části obce je Sv. Jan Nepomucký. V budově našeho současného Obecního úřadu sídlí obecní knihovna, zde je čtenářům k dispozici velká  řádka knih. Otevřeno je každý čtvrtek. Poplatek za půjčení knihy je 0,50 Kč za knihu, což nikde nenajdete.

Za zmínku stojí i Sbor dobrovolných hasičů, kteří kromě nejrůznějších záchranných i individuálních zásahů, cvičeních, zasahují stále více do života v naší obci. V minulosti i současnosti členové SDH uspořádali nespočet plesů, vycházek a tanečních zábav. Dodnes se zachovala tradice konání Staročeské pouti na starém a nově vybudovaném  hřišti. Nedaleko kostela najdete krásnou zmodernizovanou školu se školkou dohromady, na kterou je napojena velká víceúčelová tělocvična. Zde se konají veškeré akce od plesů, divadel místního ochotnického divadla po dětské karnevaly. Tato škola prošla tak velkou opravou, že to místním dětem přeji. V roce 1997 si naše obec prošla velkou povodní, která nenechala mnoho očí suchých.

Živelná katastrofa, která nás postihla neměla do té doby žádného pamětníka. Dodnes si řada z nás zřetelně vzpomene na velkou pomoc, která proběhla mezi lidmi z  jednoho konce na druhý. Většina z našich občanů se v rámci svých možností snažila postiženým spoluobčanům pomoc. Určitě největší pomoc přišla ze strany Obecního úřadu a zdejších hasičů, ale i pomocníci z řad civilistů. Svým přístupem docílili zabránění škod na nejnižší možnou úroveň. V roce 2003 se uskutečnila akce Setkání rodáků, občanů a přátel obce Dlouhá Třebová, která bezesporu patří k největší kulturní akci této obce. Akci v té době podle odhadů navštívilo něco přes 1 500 účastníků. No, a určitě nelze nepřipomenout, že máme i zápis do České knihy rekordů v Pelhřimově za největšího sněhuláka v republice. 

Stavbu tohoto sněhuláka zorganizovala místní hasičská jednotka za pomoci Obecního úřadu a zdejších soukromých firem v roce 2005. Jeho výška dosáhla kolem devíti metrů. Tuto obří stavbu zhlédlo určitě mnoho zvědavců a všechna televizní média to vysílala ve svých  vysílacích relacích.  

Tak to je malá procházka naší vesničkou, kterou pokud navštívíte, určitě zanechá ve Vašich vzpomínkách nějaký ten milý a nezapomenutelný zážitek.

Jste k nám všichni srdečně zváni!

 

Kytinka – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Dlouhá Třebová má dva patrony:

Dlouhá Třebová má dva patrony
Dlouhá Třebová má dva patrony
Dlouhá Třebová má dva patrony
Dlouhá Třebová má dva patrony
Dlouhá Třebová má dva patrony
Dlouhá Třebová má dva patrony
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík moc hezký článek a už si dovedu představit, kde bydlíš.... Hanula
Obrázek uživatelky
profil
Krásné čtení Smajlík, musí být u vás krásněSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
TAM JE HEZKY
Obrázek uživatelky
profil
Diky za clanek ze sousedstvi... jsem z Usti, v Dlouhe mame rodinu Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkně napsaný článekSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles