Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dobrá Voda u Hartmanic

9. 01. 2012 | Česká republika
Seděla jsem onehdy na žulové skále uprostřed lesů nedaleko Dobré Vody u Hartmanic a přemýšlela, jak asi vypadala Šumava v dobách, kdy na stejném místě sedával  sv. Vintíř. Nejspíš tu nebyla smrková monokultura jako dnes, ale smíšené, neprostupné lesy, dosud neprobádaná a jen zřídka osídlená divočina. Pojďme se společně podívat, jak vypadá tento kraj dnes, kdo byl sv. Vintíř a jaké zajímavosti se nám zde nabízí.

Na Vintířovu skálu vede pohodlná cesta z parkoviště u chaty Rovina (1,5 km), z níž se nám otvírá výhled do vnitrozemí. Nebo se sem dá dojít po modré a zelené značce z Dobré Vody (1,7 km), osady ležící jihozápadně od Hartmanic. Na úpatí Vintířovy skály je kaplička, na vrchol pak můžeme vystoupat bez potíží díky vytesaným schodům. Vzrostlé stromy sice neumožňují dokonalý výhled, ale je to příjemné místo k oddechu.

V letech 1040-1045 tu pobýval  poustevník Vintíř, v německých zemích známý jako Gunther z Niederaltaichu. Jedná se o nejstaršího obyvatele Šumavy, kterého známe jménem. Tento benediktýnský mnich se osvědčil jako prostředník v diplomatických misích mezi českými a německými panovníky. Se svými druhy zřídil stezku spojující Bavorsko a Čechy. Je pochován v břevnovském klášteře.

Dobrá Voda se stala poutním místem, nejprve zde stávala dřevěná, později zděná kaple, nahrazená barokním kostelem. Kostel je jako jediný na světě zasvěcen sv. Vintíři. Poválečné události znamenaly pro Dobrou Vodu, stejně jako pro desítky dalších pohraničních obcí, vystěhování většiny zdejších obyvatel. Zde byl navíc v roce 1952 vyhlášen vojenský újezd Dobrá Voda, takže osada v podstatě zanikla a z kostela se stalo skladiště. Až v 90. letech, po zrušení vojenského újezdu, byl kostel opraven a znovu vysvěcen - stalo se tak v roce 1995 při příležitosti 950 let výročí od smrti sv. Vintíře.

Dnes sem míří kroky zvídavých návštěvníků za opravdovou raritou - je jí skleněný oltář od výtvarnice Vladimíry Tesařové, na němž jsou znázorněny postavy českých a německých světců, včetně sv. Vintíře. Dále zde můžeme obdivovat čtrnáct skleněných zastavení křížové cesty a betlém. Před kostelem je kaplička s léčivým pramenem - odtud současný název obce - Dobrá Voda.

Prohlídku kostela je vhodné spojit s návštěvou Muzea Dr. Šimona Adlera, které je věnováno památce 110 zaniklých židovských komunit na Šumavě. Historik a rabín Dr. Šimon Adler se v Dobré Vodě narodil a v roce  1944 zahynul v koncentračním táboře v Osvětimi. Muzeum vzniklo z iniciativy a za finančního přispění rodiny pana Matytiahu Adlera (syn Dr. Šimona Adlera), obce Hartmanice a Ministerstva kultury ČR.

Za dalšími zajímavostmi se můžeme vydat do nedalekých Hartmanic. Mj. se zde nachází horská synagoga, postavena kolem 1883, jedná se o nejvýše položenou synagogu u nás. Jako většina těchto staveb měla pohnutý osud, za války a po ní zde byla  truhlářská dílna a sklad pneumatik armády. Zdevastovaný objekt měl být zbořen, k čemuž díky politickým změnám nedošlo a v novém tisíciletí bylo založeno Občanské sdružení na jeho záchranu. Po zdařilé rekonstrukci byla synagoga v roce 2006 prohlášena kulturní památkou a získala Cenu poroty v soutěži stavba roku 2006. Dnes zde můžete navštívit expozici památníku spolužití Čechů, Němců a Židů na Šumavě, pořádají se zde koncerty.

 

Jak vidno, kraj kolem Hartmanic je dalším koutem Šumavy, který určitě stojí za návštěvu.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz
 


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné, zajímavé,o Vintířovi jsem nikdy neslyšela Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jako vždy....
Obrázek uživatelky
profil
článek i fotky!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásně napsaný článek
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles