Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dub nad Moravou

9. 08. 2014 | Česká republika

Jak už to tak na našich silnicích bývá, mnohdy vás dovedou někam, kam jste vůbec neměli v plánu jet. Znáte to: vyrazíte si na výlet, trasu předem danou; ovšem jen do té doby, než narazíte na objížďku. A že o ně u nás opravdu není nouze, o tom se nemusím snad ani zmiňovat. Auto polyká kilometry navíc a vy máte občas problém spolknout pár peprnějších výrazů.

Jak jsme se ale už párkrát přesvědčili, někdy je taková objížďka vlastně docela dobrá věc. Nevěříte? Pak se vám asi ještě nikdy nestalo, že jste díky ní poznali místo, o jehož existenci byste jinak neměli ani tušení. A byla by to škoda. Na jedno takové místo jsme narazili nedávno, když jsme se vraceli z prázdninového výletu. Jmenuje se Dub nad Moravou.

Myslím, že tohle malé hanácké městečko - respektive městys - stojí za povšimnutí. Ráda s ním seznámím i vás, pokud dovolíte. Najdete ho uprostřed úrodné Hané, asi 8 km jižně od Olomouce; jedná se vlastně o poutní místo. Nepřehlédnutelný kostel, který jsme díky nečekané objížďce míjeli, nás donutil otočit auto a tohle místo trochu prozkoumat.  Zastavili jsme opodál na maličkém parkovišti (i když zajet by se dalo až ke kostelu) a ještě se trochu prošli cestičkou kolem malého hřbitova a pár domků.

Dub nad MoravouPoutní kostel Očišťování Panny Marie celému místu doslova dominuje - tato monumentální barokní stavba je nejvýznamnější památkou Dubu nad Moravou. Na místě původního kostela, jehož vznik spadá někam ke konci 13. století (přesné datum vzniku prý nelze určit), byl kolem roku 1470 postaven nový chrám a o sto let později přistavěna věž a provedena další přestavba. V roce 1727 sem byl umístěn obraz (dřevoryt od lidového umělce), zobrazující Pannu Marii s žehnajícím děťátkem, kterému se začala připisovat četná uzdravení. Jsou dokonce zaprotokolována komisí sestavenou olomouckým biskupem a protokoly jsou uloženy v archivu města Olomouce. Příliv poutníků se samozřejmě začal zvyšovat a bylo nutné postavit nový chrám...  Stavba probíhala v letech 1734 - 1756 a v této podobě můžete kostel vidět dnes: je jednolodní, dvoupatrový, obestavěný krytým podloubím, které v patře vytváří ochoz. Uvnitř kostela na kůru můžete jako my obdivovat krásné vzácné varhany, které patří k několika málo dochovaným barokním nástrojům. Jejich autorem byl významný brněnský varhanář Jan Výmola a varhany jsou dokladem vysoké úrovně varhanářství 18. století.

Vnější dominantou kostela je nádherné průčelí se sochařskou výzdobou: vidět tu můžete sochu Neposkvrněného početí Panny Marie, sochy sv. Václava a Ludmily nebo sochy věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje. Přímo nad hlavním vchodem je sousoší sv. Rodiny. Uvnitř kostela se nacházejí celkem čtyři kaple. Hlavní oltář je zasvěcen Očišťování Panny Marie a po stranách chrámové lodi je vedlejších osm oltářů zasvěceno různým světcům. Vedle kostela je tzv. Mariánská rezidence - budova farního úřadu. V okolí tohoto poutního místa stojí několik sousoší a soch. Například na místě lípy, kde byl kdysi pověšen obraz Panny Marie dubské, stojí socha Anděla strážce.

Jedinečným zážitkem pro každého jsou určitě různé poutě. Ta hlavní „Na Andílka“ se tu koná první zářijovou neděli, kdy se podle starého církevního kalendáře slaví svátek sv. Andělů strážných. V letošním roce na ni můžete přijet v neděli 7. září. Z dalších poutí stojí za zmínku například únorová Pouť zamilovaných, květnová Pouť maminek, Pouť seniorů (červen), proběhne i Hanácká dožínková pouť 24. 8. nebo Dušičková pouť 18. 10. Ale věřte, že i když sem přijedete „jen“ na prohlídku v jiný den, nebudete litovat!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Dub nad Moravou:

Dub nad Moravou
Dub nad Moravou
Dub nad Moravou
Dub nad Moravou
Dub nad Moravou
Dub nad Moravou
Dub nad Moravou
Dub nad Moravou
Dub nad Moravou
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
krásný kostel Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Myslím, že by mi taková zajížďka taky nevadila..opravdu krásný kostel...SmajlíkTřeba někdy zajedeme..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jednou jsme Dubem projížděli a kostel nás samozřejmě zaujal.
Neměli jsme ale čas na prohlídku. Jednou bych se tam ráda podívala. Podle našeho prvního dojmu a teď i podle Tvého článku to určitě stojí za to.
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý článek - ani název tohoto městečka jsem ještě nikdy neslyšelaSmajlík
Nádherná kašna i vnitřní část kostela /on je celý krásný-velmi impozantní/.
Moc hezké fotečky !!!Smajlík Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles