Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Funerální kultura - hřbitovní naučná stezka

7. 03. 2013 | Česká republika
Když jsem zhruba před rokem psala o pražských sochách a pomnících (viz článek Pražské sochy a pomníky) navštívili jsme díky nim řadu parků, náměstí a ulic, mosty i nábřeží, pasáže a dokonce i nádraží.

Jedna místa s vysokou koncentrací soch a pomníků, které nechrání zdi galerií a muzeí, jsme ale vynechali - hřbitovy. Jde v podstatě o galerie pod širým nebem, exponáty musí odolávat rozmarům počasí, mají zvláštní patinu, někdy obrůstají mechem a působivá je i měnící se hra světel a stínů.
V Praze je hřbitovů, včetně zaniklých a nepoužívaných, několik desítek. 
Nejznámější bude patrně vyšehradský Slavín, největším současným pražským pohřebištěm jsou Olšanské hřbitovy, ležící mezi čtvrtěmi Žižkov a Vinohrady. A právě sem povede naše dnešní vycházka.

Olšanské hřbitovy fungují od roku 1680, kdy v Praze vypukla morová epidemie. Hlavním hřbitovem se staly zhruba o sto let později, po nařízení císaře Josefa II., které, především z hygienických důvodů, zakazovalo pohřbívat ve vnitřním městě.  Při vstupu od Olšanského náměstí se nachází barokní okrouhlá stavba kaple sv. Rocha, sv. Šebestiána a sv. Rozálie (svatí patroni, pomáhající při morových epidemiích).

Funerální kultura - hřbitovní naučná stezkaOdhaduje se, že za dobu existence hřbitova zde bylo pohřbeno až 2 miliony osob.
Místo posledního odpočinku tu našla řada osobností - umělců, politiků, vědců, národních buditelů, šlechticů i továrníků. Můžeme se s nimi blíže seznámit prostřednictvím naučné stezky. Troufám si říci, že naučná stezka po hřbitově je, nejen českým, unikátem. Nemá pevnou trasu, informační panely jsou mezi hroby a jsou průběžně doplňovány. Bohužel občas i ničeny vandaly.
Konečně se dostáváme k hlavnímu důvodu naší zdejší návštěvy - funerálnímu umění. Na náhrobcích najdeme díla sochařských mistrů 18. a 19. století - Ignáce Františka Platzera, Františka Xavera Lederera, Václava Prachnera, Josefa Maxe a Josefa Malínského, Josefa Václava Myslbeka, Stanislava Suchardy, Ladislava Šalouna, Františka Bílka, Jana Štursy. I známých architektů Jana Kotěry, Josefa Gočára a dalších.

V souladu s dobou, v níž náhrobky vznikly, jsou zdobeny antickými motivy, smrt je chápána jako věčný spánek. Ikonografie náhrobků je rozmanitá, i když se v základu stále opakuje - nacházíme zde křesťanské symboly naděje, Kristova vítězství nad smrtí, bolest, smutek, důstojnost, umírněnost...  Mnohdy je výklad jasný, ale často nám nezbude než popustit uzdu fantazii. Jaké pohnutky asi vedly k vybudování honosné hrobky či volbě právě takových motivů?

Je na místě připomenout si, že nakládání s lidskými ostatky i vztah ke smrti se v různých dobách a různých kulturách liší - hrobky egyptských faraonů, složité spalovací rituály v Indii, s rozptýlením popela v posvátných řekách či předkládání nebožtíků jako potravu dravým ptákům a supům u indiánů. Zvyky to mohou být někdy opravdu kreativní - třeba bujaré mexické "dušičky" s cukrovými lebkami, pečivem ve tvaru kostlivců a pikniky na hřbitovech.
Ale ani v Evropě nebyly hřbitovy vždy oázou klidu a nerušeného ticha. Ve středověku se místo určené k pohřbívání chápalo jako veřejný prostor, takže zde bylo pěkně rušno - konaly se zde trhy i velké slavnosti, čile se obchodovalo i projednávaly obecní záležitosti. Dost možná proto, že místo bylo osvobozeno od různých poplatků a daní. Někdy se sem uchylovali uprchlíci hledající azyl.

Součástí komplexu Olšanských hřbitovů jsou i pohřebiště vojenská, v pravoslavné části stojí Chrám Zesnutí přesvaté Bohorodice, na Novém židovském hřbitově se synagogou je pohřben např. Franz Kafka či spisovatel Ota Pavel, od jehož smrti uplyne letos v březnu už 40 let.
Vycházka po Olšanských hřbitovech je určitě po mnoha stránkách zajímavá. Připomenuli jsme si kousek historie, významné osobnosti i sochařské mistry. Kromě již zmíněné rarity - hřbitovní naučné stezky - je zde další: jedna z hrobek je přestavěna na služebnu městské policie. A přítomnost strážníka v místech, kde působí škody vandalové, vykradači hrobů, bezdomovci, feťáci a jiná individua, vždy potěší.

Hřbitov, kromě svého účelu, plní i další funkce - díky stovkám vzrostlých stromů je důležitou součástí městského ekosystému. No řekněte sami, copak by se za jiných okolností na těchto místech zachovalo přes 50 hektarů zeleně?

Vhodné dopravní spojení:
trasa metra A, stanice Flora nebo Želivského

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Funerální kultura - hřbitovní naučná stezka:

Funerální kultura - hřbitovní naučná stezka
Funerální kultura - hřbitovní naučná stezka
Funerální kultura - hřbitovní naučná stezka
Funerální kultura - hřbitovní naučná stezka
Funerální kultura - hřbitovní naučná stezka
Funerální kultura - hřbitovní naučná stezka
Funerální kultura - hřbitovní naučná stezka
Funerální kultura - hřbitovní naučná stezka
Funerální kultura - hřbitovní naučná stezka
Funerální kultura - hřbitovní naučná stezka
Funerální kultura - hřbitovní naučná stezka
Funerální kultura - hřbitovní naučná stezka
Funerální kultura - hřbitovní naučná stezka
Funerální kultura - hřbitovní naučná stezka
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
díky..asi zajedu na výlet
Obrázek uživatelky
profil
velice zajímavý. Několikrát jsem tam byla na pohřbu příbuzných. Moje sestřenice tam má pohřbené rodiče. Je to asi dva roky, šla zalít květinky na hrobě. Položila si tam kabelku a šla pro vodu. Bylo to jen kousek. Když se vrátila, kabelka byla pryč. Neměla u sebe ani korunu a všechny klíče, peníze, legitimace, mobil byly v té kabelce.
Měla s tím tolik trápení, bylo už pozdní odpoledne, musela se dostat domů přes celou Prahu, nahlásit vše na policii, sehnat zámečníka.Zvládla to, ale užila si své. Domů cestovala na černo.Policie samozřejmě nikoho nechytila. To snad se ani nedalo.
Obrázek uživatelky
profil
Zaujímavý článok pekné fotky sôch.
Ja na cintoríny nechodím veľmi rada, ale pár som ich navštívila s nebohým svokrom. Ten si na nich z náhrobných kameňov opisoval čísla, ktoré potom dával do športky. Odôvodnil to tým, že keby som mu čísla diktovala napríklad ja, musel by sa s prípadnou výhrou rozdeliť, ale s mŕtvymi sa deliť nemusí.
A viete, že sa mu občas podarilo vyhrať?
Trochu čierny humor, ale je to zo života a môj svokor bol neskutočne dobrý človek.
Obrázek uživatelky
profil
Na cestách se snažím podívat i na místní hřbitov, pokud je to jen možné. Hezké hřbitovy jsou v rakouských alpských vesnicích s kovanými kříži. Líbily se mi venkovské hřbitovy v Norsku (jen kámen "v hlavách", trávník, lavičky k povídání si se zesnulými). Pěkný je hřbitov v rožnovském skanzenu.
Nelíbí se mi ty tuny žuly a mramoru na našich hřbitovech...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles