Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hrubý Rohozec – zámek nad Jizerou obklopený anglickým parkem

14. 07. 2011 | Česká republika

Jsou tu prázdniny! Máte už plán, kam vyrazit? Pokud ne, pak vám mohu vřele doporučit návštěvu státního zámku Hrubý Rohozec, který se tyčí nad řekou Jizerou.Tento zámek jsem navštívila s manželem na jaře a nadchl mne. Hezké interiéry, tak akorát velký park, v kterém se při procházce neunavíte, skvělí průvodci – tedy v našem případě přímo nejskvělejší, provázel nás přímo pan kastelán Jiří Holub.


V červenci se na zámku pořádají i pravidelná nedělní loutková představení pro děti a na své si třetí červencový víkend přijdou též milovníci varhanních koncertů.


Červencový program na zámku:


zámek
16.–17. 7. 2011 Varhanní víkend na Hrubém Rohozci
Zpestření prohlídky I. okruhu ukázkou hry na rokokové varhany z 18. století v zámecké kapli Nejsvětější Trojice.
17. 7. 2011 O slepičce kropenaté
Pohádka pro děti v podání loutkářského souboru NA ŽIDLI Turnov. Začátky představení v 11:00, 13:00 a 15:00 hodin. Vstupné 25,- Kč.


24. 7. 011 O draku Baziliškovi
Pohádka pro děti v podání loutkářského souboru MAMINY Jaroměř. Začátky představení v 11:00, 13:00 a 15:00 hodin. Vstupné 25,- Kč.
31. 7. 2011 O princezně, která mluvila cizí řečí
Pohádka pro děti v podání loutkářského souboru SPOJÁČEK Liberec. Začátky představení v 11:00, 13:00 a 15:00 hodin. Vstupné 25,- Kč.


Z historie:


Předchůdcem dnešního zámku byl raně gotický hrad postavený po roce 1300 na skále nad řekou Jizerou. Jeho zakladatelem byl s největší pravděpodobností člen rodu Markvarticů – Havel, který se podle svého nově založeného sídla začal následně psát s přídomkem "z Rohozce". Ve 14. a 15. století se v držení hradu vystřídali páni z Turgova, páni z Michalovic a Krajířové z Krajku. Na počátku 16. století, za Konráda Krajíře z Krajku, dochází k přestavbě Hrubého Rohozce do podoby pohodlného pozdně gotického sídla.


Od poloviny 16. století patří Hrubý Rohozec do majetku Vartenberků, kteří pointeriér roce 1600 přistupují k jeho další přestavbě, tentokrát již do podoby renesančního zámku. Vartenberkové se však zúčastnili stavovského povstání, a proto jim byl po bitvě na Bílé hoře majetek zkonfiskován; v roce 1623 Hrubý Rohozec koupil slavný Albrecht z Valdštejna. Od něj však již roku 1628 získává zámek i s okolním panstvím Mikuláš Des Fours, jehož potomkům pak zámek sloužil jako rodové sídlo po více než tři staletí, tedy až do konfiskace v roce 1945.


Příslušníci rodu Des Fours (od roku 1831 Des Fours Walderode) si zámek, jeho interiéry i  nejbližší okolí upravovali podle svých požadavků a dobového vkusu. Hrubý Rohozec tak prošel nejprve barokní úpravou; z tohoto období se do dnešních dnů dochoval interiér zámecké kaple Nejsvětější Trojice vybavený barokním a rokokovým zařízením. Svou konečnou podobu pak zámek získal v 19. století, kdy byl podle návrhu architekta Jana Filipa Joendla přestavěn ve stylu empíru. Romantické úpravy z poloviny 19. století (např. novogotický portál dveří vedoucích na schodiště do zámecké kaple) pak již na celkovou podobu zámku neměly výraznější vliv.


V 19. století získaly svou dnešní podobu i některé interiéry zámku, z nichž k nejvýznamnějším patří zámecká jídelna s cennou výmalbou stěn a stropu ve stylu romantické gotiky či některé pokoje druhého patra vymalované ve stylu druhého rokoka.


V současné době jsou interiéry zámku prezentovány v původní podobě ze třicátých let 20. století, kdy na zámku bydlel jeho předposlední majitel hrabě Mikuláš Vladimír Des Fours Walderode se svou manželkou Gabrielou Karolínou a jejich syny Maxmiliánem a Ludvíkem.  


Zdroj: Hrubý-rohozec.eu


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Hrubý Rohozec – zámek nad Jizerou obklopený anglickým parkem:

Hrubý Rohozec – zámek nad Jizerou obklopený anglickým parkem
Hrubý Rohozec – zámek nad Jizerou obklopený anglickým parkem
Hrubý Rohozec – zámek nad Jizerou obklopený anglickým parkem
Hrubý Rohozec – zámek nad Jizerou obklopený anglickým parkem
Hrubý Rohozec – zámek nad Jizerou obklopený anglickým parkem
Hrubý Rohozec – zámek nad Jizerou obklopený anglickým parkem
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
i zámek....Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles