Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hvězdárny v naší republice

30. 12. 2011 | Česká republika
V České republice se nyní nachází skoro tři desítky hvězdáren a planetárií a některé z nich jsou vybaveny přístroji na velice efektní a názornou simulaci hvězdné oblohy. Většina z nich už byla postavena za druhé světové války. Nové jsou pouze v Praze, Českých Budějovicích a Táboře.

Hvězdárny a planetária patří mezi nejdůraznější a svým zaměřením i nejatraktivnější kulturní zařízení v České republice a dají se označit za regionální i nadregionální střediska přírodovědného vzdělávání.

Hvězdárna a planetárium Brno

Zde můžete prožít příběh sluneční soustavy, podívat se na hvězdné nebe velkým astronomickým dalekohledem, dotknout se skutečného meteoritu, prožít netradiční chvíle pod umělou oblohou planetária, zvážit se na Měsíci, hrát si se zajímavými vědeckými experimenty a třeba si užít skvělý výhled na Brno.

Tato hvězdárna se nachází poblíž centra Brna, v malebném parku na Kraví hoře, u náměstí Míru, v Masarykově čtvrti. Otevřeno je každý pracovní den  od 7.30 do 15.30. Pozorování noční oblohy je zde možné každý den za jasného počasí v 19 hodin.

Planetárium Praha

Tohle planetárium je škola, divadlo a film zároveň. Nachází se zde posluchárna pod hvězdnou oblohou, divadlo, kde úlohu herců hrají sama kosmická tělesa, promítací plochu tvoří kopule sálu. Dále sál Cosmorama, kde je možné sledovat hvězdy nejen tak, jak jsou vidět ze Země, ale i v prostoru a čase. Můžete se na hvězdnou oblohu  podívat z jakéhokoli známého místa ve vesmíru. Pak je zde sál Starvid, učebna, malé planetárium a experimentální zahrada. Planetárium najdete na Praze 7, Královská obora 233 a otevřeno je každý den od 10.00 do 19.00.

Hvězdárna Žebrák

Na Žebráku se nachází kopule o průměru 5,5 metru, kde se ukrývá dalekohled typu Newton o průměru objektivu 35 cm. Pravidelně zde probíhají astronomická pozorování pro veřejnost, výstavy, přednášky, multimediální programy, astronomický kroužek pro mládež, pořady pro školy a mnoho dalšího. Nachází se na Pivovarské ulici.

Hvězdárna a planetárium České Budějovice

Každý den se zde konají pořady pod umělou hvězdnou oblohou, pozorování Slunce, od 20:00 do 21:00 večerní pozorování a najdete zde i výstavu hvězdy a růže. Podívat se můžete na putování Slunce, Měsíce a planet po hvězdném nebi a poznáte souhvězdí naší oblohy. Hvězdárna se nachází na Kleti, Zátkovo nábřeží 4 a otevřeno je každý den od 8.00 do 16.00 a každé úterý od 19.00 - 21.00.

Další hvězdárny se nachází například - Karlovy Vary, Tábor, Dolní Benešov, Úpice, Plzeň - Skvrňany, Sezimovo Ústí, Teplice, Přerov, Hradec Králové - Třebeš, Valašské Meziříčí, Zlín, Rokycany - Nové Město, Olomouc - Neředín, Prostějov, Pardubice, Ostrava - Poruba, Veselí nad Moravou a Uherský Brod. Určitě navštivte hvězdárnu a planetárium ve svém okolí, nebudete litovat a vemte s sebou i vaše děti. Podívejte se na ukázky souhvězdí, pozorování planet i vzdálených objektů vesmíru.

Markéta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !