Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kasematy

12. 02. 2016 | Česká republika

Ráda vymýšlím výlety a tento byl náhradní. Původně jsem sehnala voucher na něco jiného, jenže do konce jeho platnosti bychom ho nestihli vyčerpat, proto jsem ho vyměnila za dvě vstupenky do kasemat na hradě Špilberk v Brně. Dětské vstupenky jsem dokoupila na místě. Říkala jsem si, že tato prohlídka bude kluky i přítele jistě zajímat a opravdu jsem se nemýlila.

Cestou jsme si prohlíželi hrad z venku, protože když jsme zde byli naposled, vše jsme viděli v mlze. Děti se vyfotografovaly místo hradní stráže před hradem, poté jsme pokračovali podle šipek. Kasematy patří k nejnavštěvovanějším nejen na hradě, ale v celém Brně. Byly zde vybudované při závěrečné přestavbě hradu v roce 1742. V pokladně jsme si nezapomněli do notýsku orazítkovat všechna razítka, která tu měli a společně se školními dětmi, které přišly s učitelkami, jsme začali prohlídku.

Naše prohlídka vedla do severních kasemat, kde bylo místo pro 1200 mužů. Jedná se o nejhorší vězení pro nejtěžší a nejnebezpečnější zločince, kde vězni byli na doživotí od roku 1783.

Před vchodem do kasemat jsme si všimli dvou vchodů. Kasematy se totiž skládají ze dvou pater a jedná se o cihlové klenuté chodby. Prvně jsme vyšli pár schodů do horního patra. Zde sloužilo vězení do počátku 30. let 19. století. Dlouho jsme se nezdrželi a pokračovali jsme do spodního patra.

KasematyMohli jsme zde spatřit „nábytek vězňů“. Obzvláště postele, které byly ze dřeva, takže spali v hrozné zimě na tvrdém povrchu bez jakékoliv přikrývky. Jsou tu i ukázky mučení všech stupňů. Vězení zde bylo do roku 1790.

Poté jsme šli kolem hradeb z jedné strany a bývalé věznice pro osoby vyššího postavení a státní vězně na druhé. Pokračovali jsme do jižních kasemat.

Zde bylo vybavení stejné. Procházeli jsme dlouhou chodbou a vždy nahlédli do postranních místností, které sloužily pro vězně. Zde byla ukázka ležících vězňů s lehkou přikrývkou.

Viděli jsme zde i ukázku kuchyně nebo dřevěné kobky, ve kterých byli jednotlivě vězni přikováni. Někteří byli připoutáni řetězem pouze za nohy, jiní kromě noh měli i ruku a krk. Ty se využívaly do roku 1790.

Kasematy byly zpřístupněny v roce 1880. Dnešní vězení je daleko mírnější i pro nejhorší zločince, kterým by neškodilo si takové vězení vyzkoušet. Místo toho dostanou teplé jídlo, vycházky po věznici za dobré chování a v nejhorším případě předčasné propuštění.


Piskotik - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kasematy:

Kasematy
Kasematy
Kasematy
Kasematy
Kasematy
Kasematy
Kasematy
Kasematy
Kasematy
Kasematy
Kasematy
Kasematy
Kasematy
Kasematy
Kasematy
Kasematy
Kasematy
Kasematy
Kasematy
Kasematy
Kasematy
Kasematy
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Špilberk je úžasné místo uprostřed Brna. Nádherně je tam hlavně na jaře, když v okolí všechno kvet, a ty výhledy! Smutnější je historie celého areálu a hlavně vězení. Každopádně je prohlídka kasemat velice zajímavá. 10b.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek...bezva tip...super fotky...
SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
super tip a super fotky SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Bezva tip na výlet!
Super fotky, hezký článek SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles