Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kokořínskem na dvoje pokličky

26. 12. 2014 | Česká republika
„Uprostřed ourodné roviny leží hluboké, ouzké, na mnoho mil však dlouhé oudolí. Cestující rozlehlou rovinou nenaděje se před sebou ležícího dolu; až najednou přišed na okraj jeho a uleknutý zastaviv krok, jak by náhle se před ním rozstoupila země, hluboko pod sebou uhlídá vrcholky temných jedlí...“

Na tento výstižný Máchův popis si vzpomenu (a k nelibosti rodiny jej recituji) pokaždé, když se vyhoupneme do polí za Mělníkem a po chvilce začneme klesat do Kokořínského dolu.
Opravdu je „na mnoho mil dlouhé“ tohle údolí, mineme několik rybníků a tůní, hostinec u Grobiána i odbočku ke hradu. Jen zběžně přehlédneme posezónní klid na tábořišti U Splávku a při silnici lemované břízami konečně zahlédneme parkoviště Cikánský plácek. Tohle místo poblíž samoty Hlučov je ideálním výchozím bodem pro jeden z nejhezčích okruhů Kokořínskem - do skalního bludiště a na Pokličky (tzv. Kokořínské nebo taky Mšenské). Naše oblíbená trasa je po červené proti proudu Pšovky na rozcestí Vojtěchov-Boudecký mlýn a odtud po zelené TZ Boudeckou roklí do skalního města Bludiště. Tímto způsobem pohodlně naberete výšku a na Pokličky se podíváte při zpáteční cestě (modrá TZ kolem Obří hlavy a Žáby).

kokořínskemTentokrát ale máme jiné plány a zamíříme na opačnou stranu, do Jestřebice.
Hned, jak přejdeme lávku, opouštíme modrou značku a prodereme se vlevo, pěšinkou v ostružiní. Houština po pár metrech končí a v terénu je dobře patrný bývalý mlýnský náhon. Postupujeme jím asi 300 metrů.

Na říčce Pšovce stávalo v minulosti několik mlýnů (Štampach, Kroužek, Nový mlýn tzv. Krvomlýn, Mlčeň); některé zanikly, jiné byly přebudovány na rekreační objekty. Skalní mlýn Hlučov, k jehož pozůstatkům nyní směřujeme, fungoval od počátku 17. století a byl opuštěn zhruba před sto lety. Je pochopitelné, že ve vlhkém údolí se do dnešních dní dochovaly pouze prostory vytesané do skály, po roubené přístavbě zbyly jen otvory a zářezy v pískovcovém bloku. Co se dalo rozebrat a odvézt bylo patrně využito na jiné stavby okolí. I říčka Pšovka během doby změnila svůj tok, neboť ve 30. letech byla v údolí vybudována nová silnice, a tak jsou prostory bývalého mlýna zanášeny nánosy a bahnem. Část místností je zatopena. Postupujeme opatrně rákosím na okraji tůně a nahlížíme dovnitř, místo má působivou, tajemnou atmosféru. Pro podrobnější průzkum se hodí baterka a ev. holinky.

Po prohlídce objektu se vracíme zpět k lávce na modrou turistickou značku (od zbytků mlýna se dá ev. i vylézt na silnici).
Lesem a mezi skalami pozvolna stoupáme 1,5 km do obce Jestřebice. Na jejím jižním okraji nepřehlédneme cestu s červeným psaníčkem mířící vlevo do Šemanovickoho dolu. Za poslední chalupou (cca 250 m) je na okraji lesa zapomenutá a pomalu dožívající stavba, kamenný mostek s vytesaným letopočtem 1852. Vracíme se na silnici do obce, procházíme ji společně se zelenou značkou a okukujeme hezká roubená stavení.

Lesní cesta nás po 1,5 km přivádí k turistickému odpočívadlu pod Jestřebickými pokličkami. Ty jsou méně známé, než zmiňované pokličky Kokořínské čili Mšenské. Odbočka k tomuto přírodnímu útvaru je trochu prudší, ale není dlouhá. Pokličky vznikají zvětráváním a erozí pískovcových skal. Jednotlivé vrstvy se liší svým složením a tvrdostí, horní mají více železitých usazenin, spodní jsou písčito-hlinité, a tak odvětrávají nestejnoměrně a vytváří se jejich zajímavý tvar. I v lesích kolem můžeme vidět nově vznikající pokličky, tzv. zárodečné tvary, ale na ty si budeme muset nějaký ten milion let počkat :-)

Další skalní útvar, který chceme vidět, je Skalní brána nedaleko Jestřebických pokliček. Nevede sem žádná značka, takže pokud ho chcete navštívit, pokračujte od turistického odpočívadla po zelené značce směrem na Vojtěchov. Zhruba po 100 metrech se les otevře v protáhlou paseku. Při jejím pravém okraji po pár krocích uvidíte neznačenou cestu vedoucí kolmo do lesa. Vydejte se po ní, v místě rozdvojení se držte vlevo a hledejte vyšlapané pěšinky mířící vzhůru, bránu lze v tuto chvíli na úbočí mezi stromy zahlédnout. Je to jen pár kroků a jste u ní (N 50°27.739' E 014°35.390'). Jsem překvapena její mohutností a mám radost, že jsme tento efektní a přitom utajený skalní útvar našli.
Vracíme se zpět na značku do Vojtěšského dolu, ve Vojtěchově jen přejdeme silnici a zpevněnou cestou dojdeme na rozcestí u Boudeckého mlýna s malým rybníčkem. Jde o další z mlýnů, zmiňovaných v úvodu. Z objektu se dochovala jedna budova, sloužící dnes jako rekreační chata. Od rozcestí zamíříme společně s červenou značkou přes louku a chráněné mokřady Pšovky k parkovišti Cikánský plácek. 
Ještě před tím si ale vystoupáme k Pokličkám (Kokořínským). Z této strany sice musíme absolvovat delší schodiště, ale už jsme zde dlouho nebyli a v podzimním hávu je pohled na ně obzvlášť milý.

Je to hezký závěr příjemné procházky, z níž jsme si přivezli mnoho hezkých zážitků. 
Pokud se sem někdy vydáte, a nezdržíte se sbíráním hub jako my :-), můžete tuto vycházku spojit třeba s návštěvou hradu Kokořín. 

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kokořínskem na dvoje pokličky:

Kokořínskem na dvoje pokličky
Kokořínskem na dvoje pokličky
Kokořínskem na dvoje pokličky
Kokořínskem na dvoje pokličky
Kokořínskem na dvoje pokličky
Kokořínskem na dvoje pokličky
Kokořínskem na dvoje pokličky
Kokořínskem na dvoje pokličky
Kokořínskem na dvoje pokličky
Kokořínskem na dvoje pokličky
Kokořínskem na dvoje pokličky
Kokořínskem na dvoje pokličky
Kokořínskem na dvoje pokličky
Kokořínskem na dvoje pokličky
Kokořínskem na dvoje pokličky
Kokořínskem na dvoje pokličky
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
prima, pěkný kraj Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
také beru na každý výlet foťák a dokumentuji
Obrázek uživatelky
profil
tam by se mi líbiloSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek, taky jsem se tam chtěla podívat, ale nějak to u delší dobu nevychází, snad jednou...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice