Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Konstantinovy Lázně

10. 07. 2019 | Česká republika
Mezi Plzní a západočeským lázeňským trojúhelníkem se rozkládá mírně zvlněná Tepelská vrchovina; louky a pastviny střídají zalesněné nevysoké vrcholky kopců, údolí prohloubená potoky, málo frekventované silnice a roztroušené vesničky. Je to kraj léčivých pramenů a neporušené přírody, kraj „cesty z města“. Nenalezneme zde žádná větší turistická centra ani nic obrovského, majestátního, přesto je zde řada historických památek.

V pravidelném střídání luk a lesů je cosi uklidňujícího. Snad se to někomu může zdát fádní, ale chcete-li nechat unavené oči koukat do zeleně, hledáte jistotu a klid, jsou pro vás tato místa opravdovým balzámem na duši.
Výchozím místem našeho putování budou Konstantinovy Lázně. Nejsou zde honosné kolonády (ani nápisy v azbuce), ale klidné rodinné prostředí a především nevídaná síť vycházkových okruhů, cyklostezek a tratí pro in-line bruslení.

Konstantinovy LázněZdejší minerální prameny využívali lidé od nepaměti, zájem o jejich léčebné účinky se zvýšil až počátkem 19. století, zejména v souvislosti s rozvojem nedalekých Mariánských Lázní. Je třeba zmínit knížete Konstantina Löwensteina, který odkoupil tehdy zadlužené lázně Nová Ves, nechal udělat geologický průzkum a investoval do dalšího rozvoje. Pozoruhodné je, že kníže přenechával lázeňskou budovu nájemcům za  podmínky, že budou poskytovat zdarma koupele chudým a méně majetným pouze za symbolickou cenu. Po svém dobrodinci se tak lázním začalo říkat Konstantinovy.

V současnosti se Konstantinovy Lázně zaměřují na léčbu a rehabilitaci kardiovaskulárních nemocí a léčbu pohybového ústrojí.
Pramen přírodní železnaté kyselky (s nepatrným sirovodíkovým pachem) můžete ochutnat ve starém a novém pavilonu u Léčebného domu Prusík. V Lázeňském parku, který ho obklopuje, nalezneme přenesený kamenný kříž, který sloužil pravděpodobně jako hraniční kámen tepelského panství a sochy, které zde vznikly během několika ročníků sochařských sympozií.
Na Náměstí U Fontány se nachází Muzeum historické hasičské techniky, infocentrum a svérázná 2,5 metru vysoká dřevěná socha Šviháka lázeňského.
Jak již bylo zmíněno, okolím lázní vede několik vycházkových okruhů. Vydáme se na první z nich, naučnou stezku kolem Hradišťského vrchu. Jde jednak o přírodní rezervaci a také se zde rozkládalo jedno z nejrozsáhlejších pravěkých sídlišť z pozdní doby bronzové, o rozloze 50 ha a obvodu zhruba 3700 metrů. Archeologický průzkum prokázal, že sídliště bylo trvale obydleno po několik století.

Opustíme lázeňskou zástavbu a po krátkém výstupu lesem si uděláme malou odbočku po žluté značce. Ta nás zavede k Panně Marii ve skále. Podle zápisu z místní kroniky z roku 1650 se zde při hledání lesních plodů ztratilo jedno z dětí hajného z Poloučan. Našli ho až druhého dne, zde pod skalou, noc údajně přečkalo s krásnou zářící paní a jejím chlapečkem. Jako díkůvzdání nechali rodiče dítěte zhotovit sochu Panny Marie a umístili ji na místě nálezu.

Vrátíme se na naučnou stezku a pokračujeme na vrcholovou plošinu. Informační tabule nás seznamují se zdejší faunou a florou a archeologickými nálezy. Průběžně se otvírají výhledy do krajiny, na nejhezčím místě, u zastávky č. 5 je vhodně umístěno turistické odpočívadlo. 
Pak už pozvolna klesáme k dalšímu zajímavému místu, zatopenému čedičovému lomu. Těžba čediče zde probíhala od konce 19. století, ukončena byla v roce 1997 a lom je dnes vyhlášeným přírodním koupalištěm.

Pohodlná cesta nás přivádí zpátky k výchozímu bodu nedaleko kaple Panny Marie Lurdské na okraji Lázeňského parku. Pětikilometrový okruh naučné stezky byl příjemným úvodem na představení zdejší přírody. 

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Konstantinovy Lázně:

Konstantinovy Lázně
Konstantinovy Lázně
Konstantinovy Lázně
Konstantinovy Lázně
Konstantinovy Lázně
Konstantinovy Lázně
Konstantinovy Lázně
Konstantinovy Lázně
Konstantinovy Lázně
Konstantinovy Lázně
Konstantinovy Lázně
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles