Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Gruntě

30. 05. 2014 | Česká republika

Obec Grunta leží severozápadně od Kutné Hory a byla založena v polovině třináctého století za vlády krále Přemysla Otakara II. Dominantou obce je pseudorománský kostel Nanebevzetí Panny Marie. Je to největší venkovská svatyně ve střední Evropě.

Chrámová stavba stojí na stejném místě svého gotického předchůdce. Hrubá stavba dnešního kostela byla vytvořena v letech 1905-1908. V dalším období se pořizovalo vnitřní zařízení a došlo k secesní výmalbě. 24. května 1914, krátce před první světovou válkou, byl chrám slavnostně vysvěcen. Chrám je koncipován jako pseudorománská bazilika se dvěma západními věžemi, východní oltářní apsidou a sloupovím rozdělujícím vnitřní chrámový prostor na tři lodě. Architektonický návrh a veškeré stavební detaily vytvořili stavitelé Rudolf a Jaroslav Vomáčkovi z Prahy. Stavbu provedl Jan Sklenář, stavitel z Kolína, z hořického pískovce. K autorům vnitřního zařízení a věcného mobiliáře patří Jan Kastner a Kamil Hilbert. Velkou zajímavostí a cenností kostela je vnitřní nástěnná i nástropní výmalba ve stylu secese. V takovém rozsahu se s ní v naší zemi jinde na venkově pravděpodobně již nesetkáme. Autory výmalby jsou akademičtí malíři Marie a František Urbanovi, přímí žáci Alfonse Muchy. Světským patronem farnosti a kostela v době vzniku byl hudební virtuos Jan Kubelík, zdejšímu kostelu věnoval vitrážní okno.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v GruntěZub času nemilosrdně pracuje. Současný stav zdejšího architektonicky monumentálního a umělecky cenného kostela je značně problematický. Stavba i malba jsou dost poškozeny. Velký problém je zde i se statikou. V roce 2010 byl kostel zapsán na seznam Národního památkového ústavu s nejohroženějšími památkami České republiky. Pravidelné bohoslužby se v kostele nekonají a prohlídka je možná jen po předchozí domluvě. Kostel spadá pod správu Římskokatolické farnosti v Kutné Hoře.

Nyní, 24. května 2014, oslavuje obec Grunta významné jubileum – 100 let od vysvěcení kostela Nanebevzetí Panny Marie. Při této příležitosti se uskuteční několik benefičních koncertů a slavnostní bohoslužba. Dobrovolné vstupné z těchto akcí bude věnováno na podporu kostela.


Ana1hana1 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Gruntě:

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Gruntě
Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Gruntě
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Bola by škoda nechať takúto pamiatku schátrať.
Je to nielen cirkevná stavba ale aj kultúrna pamiatka a preto si myslím, že o záchranu by sa mal snažiť tak štát ako aj cirkev.
Obrázek uživatelky
profil
Proč by měli lidé zachraňovat kostel???Je to majetek církve a ta dostává dotace a nyní i majetek z restitucí s milióny korun.
Obrázek uživatelky
profil
snad lidé pomohou kostel zachránit
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles