Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově

28. 04. 2013 | Česká republika

Blíží se jaro a s ním i období výletů. Já bych vám chtěla doporučit návštěvu kostela Nanebevzetí Panny Marie v Neratově v Orlických horách. Najdete zde unikátní kostel s prosklenou střechou ve tvaru kříže. Kostel je 48 metrů dlouhý a 19 metrů široký.

Víska Neratov byla založena koncem 15. století jako osada sklářů. Zanedlouho poté zde vyrostl jednoduchý dřevěný kostelík. Od šedesátých let 17. století je známým poutním místem, kdy rokytnický farář nechal podle svého snu vyřezat milostnou sošku Panny Marie. V letech 1923 – 1933 byl vystavěn nový kostel Panny Marie Nanebevzetí. Zajímavá je jeho severojižní orientace – hlavní vchod a průčelí směřují na jih, kněžiště na sever. Díky tomuto netradičnímu nasměrování dopadají na Boží hod vánoční sluneční paprsky v pravé poledne přímo na svatostánek. V květnu roku 1945 kostel vyhořel po zásahu střelou z pancéřové pěsti Rudé armády. Požár roztavil hodinový stroj i zvon, interiér byl uchráněn silnými cihlovými klenbami. Později se i tyto klenby propadly a kostel byl navržen na demolici. Díky nedostatku finančních prostředků k demolici nedošlo.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v NeratověV roce 1989 byl kostel zapsán do seznamu kulturních památek. Obnovu provádí Římskokatolická farnost Neratov ve spolupráci se Sdružením Neratov. V roce 1991 se zde konala první pouť a od té doby se vytvořila nová neratovská tradice. Pravidelně se zde pořádaly bohoslužby pod „širým nebem“. V letech 2006 – 2007 byl kostel zastřešen částečně prosklenou střechou. V současné době jsou zde pravidelné bohoslužby a také se tu konají svatby.

Nejlepší období na návštěvu tohoto poutního místa je jaro a léto, protože sluníčko díky prosklené střeše krásně prosvětlí celý kostel. Při vstupu do kostela vás uchvátí ohromný prostor. Je to asi tím, že místo mohutných lavic jsou zde jen židle a lavičky, oltář je také malý a skromný. Vše působí čistě a útulně. Po obou stěnách je spousta fotografií z historie a obnovy kostela. U zadní stěny uvidíte nástěnku s obrázky a drobnými  výrobky postižených dětí.  Až si budete plánovat letní výlety, mrkněte na stránky  Sdružení  Neratov, dozvíte se tam další zajímavosti.  


Ana1hana1 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově:

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově
Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově
Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově
Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
krásný Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jsme ho se známými před 1,5 rokem a fakt nádherný
Obrázek uživatelky
profil
Je to unikátní místo. Vzala jsem tam na výlet návštěvu z Kanady.Moc to na ně zapůsobilo.
Obrázek uživatelky
profil
Krásný kostel v nehezkém městě.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles