Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kovářská - obec v blízkosti hory Klínovec

18. 05. 2010 | Česká republika

Obec Kovářská se nachází v okrese Chomutov v blízkosti hory Klínovec na rozloze 20,87 km2 s celkovým počtem 1260 obyvatel. Pro své umístění v blízkosti lyžařského centra je vyhledávaným střediskem příznivců zimních sportů, ale i cyklistů, pěších turistů a houbařů. Oproti jiným horským městečkům však obec Kovářská neobětovala své tradiční hodnoty turistům, ale zachovala si svou autonomii, pro kterou nadále zůstává malebným domovem starousedlíkům i mladým rodinám.

 

Počátky obce Kovářská sahají do 14. století v důsledku těžby a zpracování železné rudy, kdy se v okolí obce nacházely hamry. Přímo na území dnešní Kovářské jich bylo pět. Odtud také pochází název obce z německého Schmiedeberg, který obec nesla až do roku 1947. Důlní činnost byla až do 19. století stěžejním zdrojem obživy místních obyvatel. Životní podmínky občanů i samotné obce však ještě zhoršovala politická situace v průběhu dějin. V době pobělohorské zde byla přerušena výroba železa, s následnou rekatolizací se odmítla smířit řada protestantů, kteří raději odešli do Saska. Následky třicetileté války byly pro obec mnohem tíživější. Kovářská se potýkala s hladomorem. V roce 1649 bylo v rašeliništi u Kovářské pobito švédské vojsko. Vojáci, kterým se podařilo uprchnout, se však v těchto rašeliništích utopili. Od té doby se tomuto místu přezdívá Rašeliniště smrti. Ani druhá světová válka se tomuto malému městečku v horách nevyhnula. V září roku 1944 se nad obcí odehrála letecká bitva, část zasaženého letadla se dokonce zřítila na budovu místní školy.

 

Poválečný vývoj přeměnil ráz obce Kovářská. Odsun sudetských Němců znamenal rapidní snížení počtu obyvatel z původních čtyř tisíc, kterého se už nikdy nepodařilo znovu dosáhnout. A to i přesto, že se Kovářská stala novým domovem obyvatel sousedních obcí, které byly zlikvidovány jako součást poválečného bourání pohraničí. V 80. letech utržila Kovářská ránu v podobě ekologické devastace okolních lesů vlivem jedovatých emisí.

 

Oblast Krušných hor, ostatně severní Čechy obecně, jsou považovány za nejméně krásný a zajímavý kraj naší země. Odsun sudetských Němců znamenal odliv obyvatel a jejich nahrazení novými, kteří neměli k novému kraji vztah takový, jako mívají starousedlíci ke svým domovům. Krajina ustupovala rozsáhlé těžbě hnědého uhlí, výstavbě továren a elektráren, které svými jedovatými emisemi zničily vegetaci na hřebenech Krušných hor. Města se měnila na ubytovny, stará zástavba byla nahrazena novou, okolní pastviny a lány se přeměnily na panelová sídliště.

Současnost a budoucnost severních Čech však již není srovnatelná s jejich minulostí. V oblasti severočeské hnědouhelné pánve probíhá výstavba rekreačního centra, které počítá s rekultivační a revitalizační činností, města mění svou podobu z šedých a ponurých socialistických ubikací na turisticky zajímavá, kulturní a historická místa. Nejinak je tomu i v případě obce Kovářská. Leteckou bitvu z roku 1944 připomíná každoročně v září Muzeum letecké bitvy nad Krušnohořím, součástí připomenutí bitvy je i beseda s veterány a pamětníky. Nejen pro místní obyvatele připravuje obecní úřad oslavy masopustu, čarodějnic, dne dětí, zahájení i ukončení letních prázdnin. Součástí bývají koncerty, divadelní představení, poutě, nechybí ani večerní ohně a pohoštění pro příchozí. Přestože obec Kovářská hospodaří s výrazně nižším rozpočtem než větší města, dokáže vytvořit milou a přátelskou atmosféru, kterou stojí za to přijít okusit.

 

GingerXX – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kovářská - obec v blízkosti hory Klínovec:

Kovářská - obec v blízkosti hory Klínovec
Kovářská - obec v blízkosti hory Klínovec
Kovářská - obec v blízkosti hory Klínovec
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Taky znám Kovářskou. V létě bych ji nepoznala, protože jsme tam byli vždycky v zimě na lyžích.
Na běžkách i na sjezdovkách.
Hezká krajina.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsané, Kovářskou znám, mnohokrát jsem tam byla jako dítě s tatínkem, který tam jezdil ordinovat.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles