Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Krajinou barona Ringhoffera

12. 12. 2012 | Česká republika

Někdy si říkám, jak je zajímavé, čím se kdo, jak se říká, zapíše do dějin. Mnohá jména upadnou v zapomnění a naopak činy jiných jsou omílány stále dokola, bez ohledu na jejich skutečný význam. Je to smutné, je to nespravedlivé, ale je to tak. Stejné je to se jmény řady těch, kteří se zasloužili o objevy či zlepšováky v oblasti vědy, lékařství, techniky, o rozvoj a rozkvět nejrůznějších oblastí lidského konání. Často je vůbec neznáme, zatímco jména spojovaná s nějakou aférkou či přetřásaná bulvárními plátky zná každý, jakkoli jejich přínos společnosti je mírně řečeno diskutabilní.

Možná namítnete, že ti, kdo zasvětili život užitečné práci pro druhé, o popularitu ani nestojí. Je to pravděpodobné, protože takové lidi často zdobí skromnost a pro své poslání řvoucí tribuny nepotřebují.

Krajinou barona RinghofferaTento úvod jsem si nemohla odpustit, a budu ráda, když vás přivede k zamyšlení, kdo je a kdo není skutečnou osobností zasluhující náš obdiv a úctu.

Za jednou osobností, která měla dominantní vliv na kulturu krajiny jižně od Prahy, si vás dnes dovolím pozvat. Je jí baron František Ringhoffer, významný průmyslník 19. století. On a jeho rodina s velkou péčí udržovali okolí Štiřína a Kamenice, vysazovali aleje, upravovali cesty a dodnes je tato jejich činnost - v dobrém slova smyslu - patrná.

Dějiny věhlasné firmy a průmyslové dynastie Ringhoffer se začaly psát ve druhé polovině 18. století, kdy dědeček Františka Ringhoffera (také František) přišel do Prahy jako chudý kotlářský tovaryš. Složil mistrovské zkoušky, pronajal si dílnu na výrobu kotlů, kterou zdědil jeho syn Josef. Protože se v té době zvyšovala poptávka po velkých kotlech do pivovarů, lihovarů, cukrovarů apod. a Josef odváděl kvalitní práci, získal od císaře titul c. k. dvorní mistr kotlářský a mohl dílny přeměnit v továrnu. Tu zdědil František (druhý) a pokračoval v rozvoji a podnikání. Zřídil továrnu na Smíchově, začal s výrobou železničních vagónů...

František Ringhoffer byl nejen úspěšným podnikatelem, ale i člověkem se silným sociálním cítěním. Pro své zaměstnance založil nemocenskou pokladnu a penzijní fond v dobách, kdy to ještě nepřikazoval žádný zákon. Byl váženým občanem Smíchova, ale působil nejen zde; založil pivovar ve Velkých Popovicích a řadu dalších výrob jako měděný hamr, pilu, cihelnu, mlékárnu.

Vycházka do oblasti Velkopopovicka a Kamenicka, dnes přírodního parku, určitě má co nabídnout. Nádherné výhledy, lesy, rybníky, zcela zapomeneme,  že jsme jen pár kilometrů od rušné metropole. A jsou tu i další zajímavosti, můžeme se projít parkem zámku Štiřín, cestou alejí k hrobce rodiny Ringhofferů (bronzová socha Ukřižovaný, stojící uprostřed půlkruhové zdi, je dílem J. V. Myslbeka), absolvovat exkurzi ve Velkopopovickém pivovaru nebo navštívit kostel sv. Martina s románskou rotundou a židovský hřbitov v Kostelci u Křížků.

Krajinou barona Ringhoffera byla před několika lety vytyčena stejnojmenná naučná stezka s informačními tabulemi. Začíná v Mirošovicích a končí v Kamenici. Celá trasa měří 20 km a lze ji absolvovat za použití vlaku a Pražské integrované dopravy. To však není bezpodmínečně nutné, můžete si výlet rozdělit, vytvořit menší okruhy a zamířit i jižněji do lesů Posázaví.

Zámek ve Štiříně dnes slouží jako příjemné místo pro konání seminářů, školení či svateb. Dvanáctihektarový park svou kompozicí a dendrologickou skladbou připomíná Průhonice. Jak by ne, vždyť jej výrazně ovlivnil zakladatel průhonického parku hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca. Vzhledem k tomu, že se v parku nachází golfové hřiště, buďte při vychutnávání jeho romantické krásy trochu ve střehu. Pokud vás zaujala unikátní členitá novostavba, na jedné z přiložených fotografií, je to hotel Atis, poblíž štiřínského zámku.

Zámek Štiřín známe i z filmů. Například ze závěrečné scény Jáchyme, hoď ho do stroje, v níž docent Chocholoušek (Václav Lohniský) střílí z bazuky po svých zřízencích a likviduje sochařskou výzdobu v parku. Natáčel se zde i film Božská Ema, což je zajímavé, neboť skutečným sídlem Emy Destinové byl zámeček ve Stráži nad Nežárkou.

Při putování krajinou barona Ringhoffera vám přeji mnoho hezkých zážitků.


IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Krajinou barona Ringhoffera:

Krajinou barona Ringhoffera
Krajinou barona Ringhoffera
Krajinou barona Ringhoffera
Krajinou barona Ringhoffera
Krajinou barona Ringhoffera
Krajinou barona Ringhoffera
Krajinou barona Ringhoffera
Krajinou barona Ringhoffera
Krajinou barona Ringhoffera
Krajinou barona Ringhoffera
Krajinou barona Ringhoffera
Krajinou barona Ringhoffera
Krajinou barona Ringhoffera
Krajinou barona Ringhoffera
Krajinou barona Ringhoffera
Krajinou barona Ringhoffera
Krajinou barona Ringhoffera
Krajinou barona Ringhoffera
Krajinou barona Ringhoffera
Krajinou barona Ringhoffera
Krajinou barona Ringhoffera
Krajinou barona Ringhoffera
Krajinou barona Ringhoffera
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
excelentní Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Obávám se že ve štiřínském zámku je hotel, takže normální prohlídky nemá. Kaple a části prostor se pak využívají na ty semináře a svatby a taky se tam provozují koncerty a jiná kultura. Správcem parku (doufám ještě je) Václav Větvička, býv.vedoucí Průhonického parku a ten občas po štiřínském parku dělal komentované prohlídky. Ale protože se vše mění, určitě je dobré před výletem dohledat informace na netu.
Jo, a našla jsem hezkou virutální prohlídku zde:
http://www.virtualni-prohlidky.cz/images/pano/stirin/tour.html
Obrázek uživatelky
profil
Veľmi zaujímavý a poučný článok a chválim aj krásne fotky.
Priznávam, že ja, milovníčka piva, som nevedela, že zakladateľom pivovaru Veľkopopovický kozel bol tento vzácny človek.
A tiež plne súhlasím s úvodom článku. Aj mne očas zostáva rozum stáť, keď v médiách označia za celebritu hocijakú, s prepáčením, zlatokopku alebo podvodníka, ktorý sa síce pýši bohatstvom, ale získaným väčšinou podvodom.
Obrázek uživatelky
profil
i fotografie. Dozvěděla jsem se něco, co jsem nevěděla. Velice by mě zajímalo, zda je možné navštívit zámek Štiřín a prohlédnout si ho jako ostatní zámky. Pořádáme zájezdy na prohlídky hradů a zámků a tento zámek bychom rádi navštívili. Nebo se zde pořádají pouze semináře, či svatby?
SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkchodíme tam vždy na jaře organizovaně....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles