Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Královské město Kadaň

20. 04. 2010 | Česká republika

Vítám vás v královském městě Kadani, ve městě, které v loňském roce vyhrálo Soutěž o nejkrásnější město Čech a Moravy. Chci vám ho představit jako město moderní, pohostinné a příjemné, jako cíl turistických cest.

Kadaň leží v krásné krajině severozápadních Čech, tam kde řeka Ohře vytváří přirozený předěl mezi Krušnými horami a Doupovskými vrchy. Je to asi 30 km od hranic s Německou republikou. Královské město Kadaň má bohatou historii. Osídlení dnešního území Kadaně sahá do velmi dávné minulosti. První člověk se zde usadil asi před šestnácti tisíci lety. Právě Ohře hrála důležitou roli při osídlování. Legenda praví, že to byli právě Keltové, kteří ve zdejší kotlině založili první sídlo nesoucí název Kadaň. V 6. století přicházejí do Poohří Slované.

Kadaň byla v té době malou trhovou osadou, nacházející se přímo u brodu přes Ohři. Kolem roku 1259 byla Kadaň králem Přemyslem Otakarem II. povýšena na svobodné královské město. K dalšímu rozkvětu města dochází za vlády Karla IV. Ten městu udělil privilegia. Roku 1366 udělil městu právo úplné samosprávy. Když roku 1367 pobýval v Kadani, nechal vyhotovit listinu, kterou potvrzoval konání výročního trhu. Když zde pobýval podruhé, povolil obyvatelům města zakládat vinice kolem města. K poctě Karla IV. se od roku 1993 koná každý rok Císařský den.

Velký rozkvět zaznamenalo město v 16. století, kdy se místní občané podíleli na těžbě rud na různých místech v Krušných horách. V roce 1978 byla vyhlášena městská památková rezervace, zahrnujících dlouhou řadu cenných objektů. Původní zástavbu dokládají raně gotické sklepy a zachovalé zbytky městského opevnění ze 14. století. Přes mnohé válečné vpády a požáry patří Kadaň k nejlépe dochovaným historickým městům.


Město Kadaň se může pochlubit řadou památek jak z doby gotické, renesanční, barokní, tak i z konce 19. století. Mezi nejvýznamnější památky patří radnice ze 14. století s ojedinělou věží výšky 53,7 m s gotickou arkýřovou kaplí. Provoz dnešní radnice se rozšířil i do horních pater dvou přilehlých domů na Mírovém náměstí. V přízemních prostorách byly zřízeny výstavní prostory - Městská galerie K. Havlíčka, je zde také informační centrum města Kadaně. Na náměstí se zčásti zachovalo podloubí u některých kadaňských domů. Téměř ve všech stavbách můžeme najít stopy všech vývojových etap. Na náměstí také můžeme navštívit původní gotický kostel, který byl v 18. století přebudován do barokní podoby, jde o děkanský kostel Povýšení sv. Kříže. Uprostřed Mírového náměstí je postaven Sloup Nejsvětější Trojice, nazývaný též Morový.

Na náměstí také můžeme obdivovat kašnu pocházející z roku 1882 - dříve Šlikovský rybník. Kamenné ohrazení věnoval kadaňským hrabě Thun z Klášterce nad Ohří. Na náměstí nás upoutá úzká ulička, která se jmenuje Katova. Chodil tudy kat, ústí až za hradby, přímo k bývalé katovně, která dnes slouží jako čajovna. Katova ulička byla 9. 5. 2007 zapsána do České knihy rekordů jako nejužší ulice v ČR. Hlavní hradba vznikla patrně na konci 13. století a byla z každé světové strany prolomena branou. Dosud stojí mohutná věž Svaté brány (Mikulovické brány).

Na opačné straně města, na východě, stávala věž brány Žatecké. Z této brány zbylo pozdně gotické předbraní, tzv. barbakán. Když se vydáme od barbakánu dolů a do leva, dojdeme ke klášteru sester Alžbětinek a ke kostelu sv. Alžběty, postavené v 18. století.

Z Mírového náměstí se dostaneme ke hradu, který byl založen 1260 za krále Otakara II. Byl vystavěn na okraji skalnatého srázu nad řekou Ohří. Za vlády Marie Terezie hrad sloužil jako kasárna. Dnes je hrad opraven a obyvatelům slouží jako knihovna s čítárnou, internetová kavárna a obřadní síň. Je zde i galerie J.Lieslera. V další části hradu je dům s pečovatelskou službou, restaurace a vinotéka.

U řeky najdeme kostel Stětí sv. Jana Křtitele. Ke špitálu a kostelu se vztahují nejstarší zprávy o Kadani. Nyní slouží ke koncertům vážné hudby, klubovým pořadům, předávání maturitních vysvědčení. Nejvýznamnější památkou je bezesporu františkánský klášter s kostelem Čtrnácti sv. pomocníků, který byl v roce 1995 pro svou historickou hodnotu zařazen MK ČR mezi Národní kulturní památky. Ve sklepích kláštera je umístěno městské muzeum. V části kláštera působí základní umělecká škola.

Je zde postaveno pět sídlišť, vyrostlo zde i plno nových domů. Máme zde několik mateřských, základních i středních škol. Kam za kulturou? Kulturní akce pořádané ve městě: Narozeniny Maxipsa Fíka - červen 2010, Františkánské léto, Císařský den - 28.8.10, Svatováclavské vinobraní - 25.9.10, Advent v Kadani - 27.11.10 - trhy, rozsvícení vánočního stromu. Můžeme navštívit kino Hvězda, kulturní zařízení Orfeum, kde se pořádají různé koncerty, kulturní dům Střelnice, kde se konají koncerty, divadelní představení, maturitní i jiné plesy a další akce. Občerstvit se můžete v cukrárnách a restauracích. Ubytovat se můžete v hotelích či penzionech. V našem městě naleznete také nemocnici s poliklinikou.

V Kadani je mimo krásných kulturních památek i řada sportovních zařízení. V létě můžete trávit volný čas na koupališti, kde je zajištěno i občerstvení. V blízkosti je možno využít caravan autocamping. V okolí koupaliště je tenisový areál, fotbalová hřiště, hřiště na nohejbal, pozemní hokej, softbal atd.

Zaběhat si můžete jít do Rooseveltových sadů - lesopark a na Svatý kopec, kde je postavena rozhledna. Celková výška rozhledny je 16 m nad terénem. Téměř celý rok je využíván zimní stadion, je to krytá hala s ledovou plochou. Zacvičit si můžete ve všech tělocvičnách škol a ve fitcentrech. V Kadani se staví nový sportovní areál. V blízkém okolí je chráněná krajinná oblast Úhošť, kde se nachází vzácná flóra a fauna a je zde vybudovaná naučná stezka. Zavítat můžete do autocampingu v Prunéřově, na Nechranickou přehradu a za povšimnutí stojí i zřícenina hradu Hasištejn z 15. století. 5 km západně od Kadaně je další kulturní centrum, a to Klášterec nad Ohří, se zámkem z 16. století. 18 km od Kadaně se nachází zámek Krásný Dvůr.


Kadaň není mé rodné město, žiji tu asi 30 let, ale město jsem si zamilovala a všechny bych chtěla pozvat na návštěvu našeho královského města.


Martina59 – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Královské město Kadaň :

Královské město Kadaň
Královské město Kadaň
Královské město Kadaň
Královské město Kadaň
Královské město Kadaň
Královské město Kadaň
Královské město Kadaň
Královské město Kadaň
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Martinko, bydlíš v hezkém městě..
Obrázek uživatelky
profil
Martinko, bydlíš v hezkém městě..
Obrázek uživatelky
profil
........ale i pobliz Chomutov je krasne mesto s Kamencovym jezerem -jedinem na svete a take v blizkosti Zoopark se skanzenem , stoji za navstevu
Obrázek uživatelky
profil
Kadaň znám velice dobře,nelíbí se mi tam,Klášterec je mnohem hezčí
Obrázek uživatelky
profil
Krásný článek, takhle by měly vypadat skutečné pozvánk k návštěvě a ne suchopárné a vyčtené popis, protože když cestuji, není to o skutečném životě.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles