Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Krasíkov - Ovčí vrch

25. 07. 2019 | Česká republika
Při putování Bezdružickem a Konstantinolázeňskem jsme si slíbili, že se podrobněji podíváme i na Krasíkov. Zatím jsme prošli naučné stezky Na HradišŤský vrchKe Studánce lásky, toulali se Údolím Nezdického a Úterského potoka i Zdivočelou zemí.

Zbývá poslední NS Krasíkov - Ovčí vrch a nachodíme zhruba 14 km.
Konstantinovy Lázně opouštíme na severním okraji (kolem kempu) a zakrátko jsme na pěkné asfaltové cestě, která slouží jako cyklostezka a in-line dráha. Můžeme si udělat malou odbočku k minerálnímu vývěru Čeliv, ale v podstatě jde o stejný zdroj, jako Pramen lásky, který jsme navštívili při minulé vycházce. 

Ovčí VrchZa osadou Čeliv nás pěšina přivádí mezi pastviny s výhledem na naše dnešní cíle - po pravé ruce Ovčí vrch, před námi Krasíkov. Stejného názvu se užívá pro osadu i hrad. 
Než nastane největší horko, vystoupáme nejprve ke zřícenině, na 632 metrů vysoký kopec sopečného původu. Zakladateli hradu byli páni z Krasíkova, kteří přijali do svého znaku jako erbovní znamení labuť - německy der Schwann - a začali užívat jméno páni ze Švamberka a na Krasíkově. Zde se tedy začala psát bohatá a pohnutá historie rodu, a zde také Janem Bedřichem, posledním z krasíkovské větve rodu, po 400 letech skončila. Po požáru v roce 1644 hrad již nebyl obnoven. Jak byl rozsáhlý můžeme vidět na nákresech na tabuli naučné stezky. Areál je volně přístupný, na části zdiva hradního paláce byla instalována vyhlídka, z níž je krásný pohled do širokého okolí. Opravy se dočkala zvonice, bílá stavbička poblíž nejvýraznější dominanty návrší, kterou je kaple sv. Máří Magdalény. Svému účelu sloužila ještě v polovině 20. století, konaly se sem hojně navštěvované poutě. V šedesátých letech byla zpustošena vandaly a hrobky zde pochovaných Švamberků vykradeny. 
Stejnou cestou sestoupíme zpět.

Na místě původní vsi se nyní rozkládá hospodářský dvůr, který negativně poznamenala éra komunismu i následná privatizace. V současnosti jej spravuje rodinná společnost a snaží se ho zachránit a vrátit mu život. Mj. zde provozuje sýrárnu pro výrobu kozích a kravských sýrů, penzion, mýdlárnu, krámek a bistro, můžete se přijít podívat na zvířátka. (Otvírací dobu krámku doporučuji ověřit na webových stránkách dvur-krasikov, sýry jsou výborné!). Součástí areálu je i budova, kterou správně odhadujeme na bývalý pivovar. Ten zde založil kníže Löwenstein-Wertheim-Rosenberg počátkem 18. století a pivo se zde vařilo do roku 1947.

Nyní nás čeká pozvolný výstup na Ovčí vrch (654 m). Název je odvozen od panského ovčína, který stával na jeho úpatí. S návrším je spojena tragická událost, která do dějin regionu vešla jako „bitva na Ovčím vrchu“. Došlo k ní roku 1680 poté, co se utlačovaní poddaní vzbouřili, údajně vydrancovali bezdružický zámek a pak se uchýlili sem, na Ovčí vrch. Sedláci neměli proti kyrysníkům šanci, výsledek 49 mrtvých a 20 těžce raněných. Na potlačení vzpoury a následném tvrdém potrestání vzbouřenců se podílel generál Kryštof Vilém Harant, synovec Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic. Poněvadž s poddanými nejednal zrovna „v rukavičkách“, stalo se slovo harant synonymem pro nezvedené výrostky a také nadávkou, která vydržela až do dnešních dnů. S něčím podobným jsme se setkali u loupežníka Jana Jiřího Grasela, který působil na přelomu 18. a 19. století na pomezí jižních Čech a Rakouska, a podle jehož příjmení se „grázl“ stal výrazem označujícím lumpy, zloděje a násilníky.

Ale vraťme se na Ovčí vrch. Po tragické události zde nechala hraběnka Marie z Heissensteinu pro uklidnění svědomí a na paměť padlých sedláků postavit kapli Smrtelných úzkostí Kristových. Nedaleko kaple stojí kamenná mohyla, pomník selské rebelie. Okolí kaple a mohyly je zarostlé hložím, za výhledem do krajiny musíme vystoupat ještě kousek k hlavnímu vrcholu. Následuje sestup do osady Horní Polžice, na jejímž okraji nelze přehlédnout mohutný modřín opadavý s obvodem kmene 340 cm.

Dva kilometry po silničce s minimálním provozem a jsme v Dolní Polžici, kde rádi spočineme ve zdejší vyhlášené pizzerii. Počasí jako by čekalo na tuto chvíli a spustí se déšť. Do Konstantinových Lázní je to kousek, máme dost času na osvěžení i vyhodnocení všeho, s čím jsme se dnes setkali. A nelze jinak, než říci: 100% spokojenost.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Krasíkov - Ovčí vrch:

Krasíkov - Ovčí vrch
Krasíkov - Ovčí vrch
Krasíkov - Ovčí vrch
Krasíkov - Ovčí vrch
Krasíkov - Ovčí vrch
Krasíkov - Ovčí vrch
Krasíkov - Ovčí vrch
Krasíkov - Ovčí vrch
Krasíkov - Ovčí vrch
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
také stoprocentní spokojenost Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles