Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Krtské skály na Jesenicku

21. 06. 2012 | Česká republika
Romantický kraj plný lesů, kamenů, rybníků a skal, do kterého vás chci pozvat, se nachází na pomezí severních, západních a středních Čech. Je jím přírodní park Jesenicko v okrese Rakovník, patří sem též chráněné území Krtské skály.

Výchozím místem našeho výletu je obec Jesenice. Zaparkovat můžeme v obci nebo u hráze největšího zdejšího rybníka, na plácku při jejím jižním okraji. Byl založen již počátkem 16. století a jeho název je prostý - Velký rybník. Před 2. světovou válkou zde bývalo vyhlášené letovisko s plovárnou, podle dobových pohlednic výrazný symbol městečka. Rybníku se říkalo "Jezero" a vzhledem ke skladbě tehdejších obyvatel byla obec nazývána Jechnitz am See - Jesenice u Jezera.

Přejdeme hráz s mohutnými duby a podle zelené turistické značky směřujeme mezi chatami při jižním břehu rybníka. Na konci chatové osady však zvolíme Krtské skály na Jesenickupsaníčko naučné stezky, které nás vede krásnými lesy, připomínajícími lesy severských zemí. Obdivujeme seskupení velkých balvanů a po několika stech metrech přicházíme ke zdejšímu viklanu. Kvůli poškozenému podloží se již neviklá, ale jeho 6 tun stojí za pohled.

Psaníčko se napojí zpět na zelenou značku u Krtského rybníka (též nazýván Sviták). Po jeho hrázi a dále pěšinou a po chvíli jsme u menšího rybníka Kofiler. Pokud ve vás jeho název vzbuzuje nepříjemné pocity v souvislostí s kafilérií, nenechte se mýlit. Jméno mu sice v minulosti dala nedaleká rasovna, která likvidovala zdechliny zvířat, ale jinak jde o půvabný rybníček pod kamenitou strání, zčásti obklopený rákosím. Zkrátka idylické místo.

Asi po půl kilometru přicházíme k rozcestí s modrou turistickou značkou a po ní vstupujeme do oblasti chráněného území Krtské skály. V lese se zde nacházejí dávno opuštěné lomy, skály a balvany, vyskytuje se zde řada chráněných druhů rostlin i zvířat. V Krtských skalách se především koncem 19. století těžila kvalitní žula, z níž je postaven např. most Legií v Praze, zámek v Krásném Dvoře či kostel v Žatci. Nahlížíme do zatopených lomů, obdivujeme roztroušené balvany a vůbec se nedivíme, že v tomto prostředí pobývali dle místních pověstí trpaslíci. Prý za starých časů žili se zdejšími lidmi ve shodě, ale jen do doby, než si v nedalekých Krtech pořídili zvon. Pro citlivý sluch trpaslíků bylo zvonění nesnesitelné, a tak se nechali odvézt do Krkonoš.

Pokračujeme stále po modré značce do Krt. Těsně před obcí (na dohled je oranžová zeď hřbitova), v místě, kde je po levé straně cesty malý rybníček, sledujeme neznačenou pěšinu vedoucí vpravo do lesa. Pár kroků a jsme u Čertova kamene. Trůní si tu pokrytý mechem a listím a nedá nám moc práce najít na něm krásný otisk kopýtka, který tu dle pověsti zanechal čert poté, co neuspěl v sázce o duši jednoho chytrého chalupníka.

Vrátíme se na cestu a pokračujeme do Krt, malebné vesničky s okrouhlou návsí, rybníčkem a barokním kostelem sv. Vojtěcha. Pro návrat do výchozího místa si zvolíme kratší trasu, před hřbitovem v Krtech odbočíme po neznačené cestě kolem chat vlevo, po zhruba 1 km jsme u rybníka Kofiler a pak již známou cestou do Jesenice. V této podobě má vycházka 12 km.

Cestou domů se ještě zastavujeme nedaleko Bedlna, což je osada asi 5 km severovýchodně od Jesenice. Z hlavní silnice č. 27 odbočíme na Bedlno, po 400 m začíná po pravé straně les. Zde lze zaparkovat a pokračovat cestou po kraji lesa až k zatopenému lomu (zhruba 200 m). Stejně jako lomy kolem Krt i tento vznikl následkem těžby žuly na přelomu 19. a 20. století. Pro nevšední půvab ho několikrát využili filmaři např. ve filmu Radúz a Mahulena.

Doporučená mapa: KČT 30 - Povodí Střely


IKE – čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
bezva Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tie skaly sú úžasné a dedinka vyzerá ako z rozprávky.
Obrázek uživatelky
profil
taky jsem o tomto krásném místě nevěděla....díky i za hezké fotečky..ty balvany a skály...všchny fotečky jsou krásnéSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
a pěkné fotky. Jesenicí projíždíme velice často, ale vůbec jsem netušila, jaké je zde krásné okolí. Možná se zde někdy stavíme!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
od Rakovníka jsem měla babičku, takže jsem tam jezdila hlavně o prázdninách Smajlík. Krásné fotky - a ty žáby nemají chybu Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles