Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lázně Luhačovice

21. 01. 2016 | Česká republika

Když mi doktoři po prvním porodu zjistili alergii na kočku a na pyly a k tomu astma, myslela jsem si, že se syna nic z toho nedotkne. Ale spletla jsem se. Při očekávaném druhém synovi už jsem byla smířená s tím, že bude mít potíže už od narození. Do roka se objevily potíže u obou.

Jelikož máme dobrou doktorku, na nic nečekala a začali jsme navštěvovat ordinaci alergologie. Staršímu synovi prokázali alergii na pyly, roztoče a astma. Mladší vzhledem k častým laryngitidám měl zajištěné astma a také alergii na pyly a roztoče. Všem třem nám doktorka dělá pravidelně testy na alergii, imunitu a kontroluje spirometrii - v jakém stavu máme astma. Na imunitu každý rok dostávali prášky a stalo se pravidlem, že např. po týdnu onemocněli. Nemocnost u nás byla několikrát ročně.

Když nejmladšímu bylo 3,5 roku a starší měl krátce 6 let, byla to právě tato doktorka, která se zmínila o lázních. V té době byly lázně pro nemocné děti od tří let do plnoletosti. Pro obvodní doktorku jsme obdrželi zprávu s doporučením na pobyt. Děti mají nárok na doprovod do šesti let a tak se podával návrh s doprovodem. S pomocí doktorky jsme vybrali Luhačovice na 4 týdny. Zde se starají o děti zkušení lékaři, fyzioterapeuti a zdravotní sestry. My jsme se přijeli léčit hlavně s dýchacími potížemi. Jinak se zde léčí děti i s onkologickými, trávicími a kožními problémy a poruchami látkové výměny a žláz s vnitřní sekrecí. A dokonce už asi 2 roky jsou lázně pro děti od 1,5 roku, ale tam nevím přesně podmínky.

Lázně LuhačoviceNaše první lázně, to bude paráda. Tak nějak jsem si představovala pobyt plný odpočinku, procházek, bez vymýšlení co uvařit a dalších běžných domácích prací. Vzhledem k tomu, že návrh se podával v lednu, už na konec března 2011 vycházel nástup do léčebny.

Před odjezdem jsem připravila dostatečné množství zavařených a zmražených jídel pro přítele, aby nemusel vymýšlet, co vařit, vzhledem k tomu, že jsem vařila hlavně já a takové párky se jíst dokola nedají. Naplánovala jsem mu návštěvu v polovině pobytu, proto jsem zabalila pouze polovinu věcí a i tak byl plný kufr. Věděla jsem, že v léčebně je možnost praní za poplatek, ale prát necelou půlku pračky za plnou cenu? Zařekla jsem se, že v lázních nebudu prát, protože děti mají tolik oblečení, že mi vystačí na celou dobu. Ještě jsme používali pleny na noc, které už zůstávaly i suché, ale vzít jsem si je musela. Děti si pochopitelně zabalily spoustu hraček a celkově to vypadalo, jako bychom se tam měli stěhovat. Argumentovala jsem tím, že jsme tři a navíc hračky, buchta a plná taška dobrot a sladkostí se nemůže počítat. A nemluvě o obuvi. Tu jsme museli mít jak do hezkého počasí, tak do toho špatného + náhradní.

Dětská léčebna v Luhačovicích je od nás vzdálena 233 km a museli jsme vyrazit brzy ráno. Po příjezdu následoval příjem, který byl na delší dobu. Po vyšetření jsme dostali klíče od pokoje a informace o procedurách. Ty začínaly až následující den. Na obědě nám byl přidělen stůl a vždy u snídaně jsme si vybírali jídla, kromě nedělí. Pokud dítě má bezlepkovou nebo jinou dietu, dietní sestra mu připraví speciální jídelníček. Po obědě jsme měli dostatek času a tak naše první vycházka nevedla na kolonádu, jak by všichni předpokládali, ale na druhou stranu - na kraj Pozlovic k přehradě. Ta byla bohužel vypuštěna a místo vody jsme tu našli pouze bagry.

Jen bych chtěla dodat pro rodiče, kteří využijí nebo by chtěli pro své děti lázně, tak my jsme byli ubytováni v II. Dětské léčebně Miramonti, kde probíhají všechny procedury kromě plavání, je zde stravování, škola, školka, klubovny, doktoři a vše, co potřebujete. Další dětská léčebna je Vítkov, kde sice taky mají inhalace, doktory, další procedury jen v určitém množství, zbytek + stravování se řešilo docházkou do Miramonti. Vše prošlo rekonstrukcí a už by docházet neměli, ale nikdy jsme tam nebydleli a na jednu stranu jsem byla ráda. Návštěvy si zde připlatily za přespání více. K dispozici pro rodiny má léčebna ještě dva penziony.

Každé dítě dostalo svou průkazku, kde se zapisovaly procedury. Vždy se před snídaní chodí k doktorce, která kontroluje zdravotní stav. To je důležité k zachycení začínající infekce. Zdravé děti každý den měly inhalace na 15 minut a přibližně po hodině dalších 15 minut. K tomu se přidávaly koupele, tělocvik, míčkování, plavání, střídavé nožní koupele, svícení bioptronovou lampou a k tomu pití pramenů a terénní pohybová léčba, kterou matky s dětmi si přizpůsobují podle sebe. Co se týká koupelí, vždy jsme měli psanou perličkovou s přísadou smrku a další uhličitou. Děti vždy byly v jedné vaně, když ale hodně zlobily, rozhodly jsme se sestřičkou, že je rozdělíme – jeden půjde do perličky, druhý do klasické vany. Vždy měli k dispozici hračky.

Jednou při ranní kontrole jsem s doktorkou hovořila o tom, jak starší syn vtáčí špičky dovnitř a nosí od ortopeda speciální vložky do bot. To vedlo k vyšetření chodidel u obou synů a přibylo nám cvičení na ploché nohy na 15 minut před snídaní. To spočívá ve cvičení naboso, kde se procvičují chodidla - v sedě na lavičce. Zajímavé byly „píďalky“. Také se sbírají drobné hračky prsty. Tělocvik byl každý den jiný. Obden cvičili dechová cvičení, která se střídala s opičí dráhou nebo skákáním na trampolíně.

Jelikož jsem měla obě děti ve školce, protože starší dostal odklad, 2x týdně jsem pro sebe měla hodinu volno. Vychovatelce jsem odvedla děti, které si v místnosti hrály nebo vytvářely různé výrobky. V takovou dobu jsem většinou využívala internet na počítači díky Wi-Fi připojení. To zrovna probíhala klikačka na Chytré Ženě ohledně blížících se Velikonoc. To jsem sbírala symboly, pokud to šlo i mezi procedurami na pokoji i v klubovně. Těch je tu hned několik. Na patrech ovšem jsou k dispozici kromě hraček i přístroje k základnímu ohřívání jídel a TV. Vzhledem k věku a počasí jsme nevyužili ani školu, ani venkovní bazén.

Plavání ve vnitřním bazénu se 2x týdně konalo v jiném pavilonu směrem k centru. Mé děti ještě neuměly plavat, proto jsem brávala rukávky, ale dá se použít např. i kruh. Tenkrát jsme bydleli ve třetím patře a maminek s dětmi moc nebylo. Bazén byl časově vymezený pro celé naše patro, měli jsme tak spoustu místa. Ručníky jsme vždy dostávali čisté přímo na místě a nikdo nás nekontroval, jestli se o minutku v bazénu zdržíme déle. Dokonce i v šatně jsme měli tolik času, kolik jsme potřebovali. Na začátku jara jsme dbali na to, abychom neodcházeli rozpaření a s mokrými vlasy.

Volné chvíle jsme využívali různě. V první řadě se dětem líbilo na balkoně, který byl společný pro všechny pokoje. Procedury odpoledne nebývaly kromě bazénu a tak byl dostatek času i na vycházku. V blízkosti léčebny se nachází lázeňský park s turistickými značkami. Zde si děti oblíbily altán a hezkou Bruselskou fontánu. Má miskový tvar s mořskými pannami a je ozdobena keramickými reliéfy, které mají připomínat zkameněliny pravěkých rostlin a živočichů (pravěké ryby, hvězdice). A to už jsme se po chvilce ocitli na lázeňském náměstí. Na začátku kolonády se nachází hala s pramenem přírodní léčivé minerální vody Vincentky. Vincentka se inhaluje ve většině pavilonů. Zde si ji děti pily vždy čerstvou a studenou. Varianta je i teplá, ale ta už není tak dobrá. Má zvýšený obsah kyseliny borité, fluoridů a barya. Kolonáda s obloukovým půdorysem doplněna prosklením byla postavena po druhé světové válce. Před kolonádou stojí socha MUDR. Františka Veselého, který lázeňské středisko odkoupil a snažil se přebudovat lázně do moderní podoby. Po neúspěchu odešel. V blízkosti se také nachází fontána, pramen Dr. Šťastného, pramen Ottovka, divadlo a spousty kaváren a cukráren. Měli jsme smůlu, že fontány a většina pramenů nebyly funkční. Ottovka má zvýšený obsah jodu, železa, kyseliny borité a některých stopových prvků. Děti si tento pramen oblíbily díky své chuti více než Vincentku.

Na lázeňské náměstí jsme chodívali nejčastěji. Mnohokrát se naše procházka prodloužila kolem říčky Šťávnice nebo do centra města. Tím jsme našli další pramen - Sv. Josefa. Pramen byl původně zamýšlen jako zkušební vrt, nakonec byl ale přeměněn na čerpací objekt. Voda je nízce mineralizovaná. Lze ji ochutnat přímo z kašny. Asi na třetí pokus jsme se dostali na vlakové nádraží. Musím říct, že je opravdu hezky vyzdobené malbou. Stejně tak hezké jsou i vilky podél hlavní silnice. Také jsme objevili „Pražskou čtvrť“ cestou od naší léčebny k hlavní silnici, kde najdete na budovách názvy části Prahy.

Nejdelší byla cesta do Pozlovic. Tam na nás začal štěkat pejsek za plotem, kterého jsme si všichni zamilovali. Majitelka pejska nám sdělila, že to je ještě štěně a je příliš hravé. Odtud je to kousek na zmiňovanou přehradu, ale k ní jsme chodívali zkratkou a při její další návštěvě jsme zjistili, že je zde i koupaliště s tobogany. Samozřejmě k našim procházkám patřily i návštěvy cukráren a zjišťovali jsme, kde mají nejlepší zákusky, protože na zmrzlinu bývalo ještě dost chladno, i když svítilo sluníčko.

Dětem se připravovaly i různé programy. Jedním z nich bylo loutkové divadlo v budově Lázeňského divadla. Poprvé naživo jsme viděli Jana Přeučila, se kterým se děti na konci představení mohly vyfotografovat.

A jak pomalu přicházelo jaro, tak i děti bývaly častěji nemocné a dotklo se to i nás. Byl 13. den pobytu, kdy doktorka na vizitě naordinovala dětem místo klasické inhalace Vincentkou lékové inhalace 3x denně, jídlo na pokoj a karanténu na pokoji. Zůstalo nám svícení lampou, míčkování a vycházky. Mladší pouze v golfových holích, i když mu byly menší, ale nesměl se namáhat – měl laryngitidu. Na tělocvik mohli docházet pouze když bylo dechové cvičení a skákání na trampolíně (skákání uvolňuje hleny z dýchacích cest). Koupele i bazén se vyrušily u obou, ale mladší dostal masáže, které se mu velmi zamlouvaly. Ten víkend zrovna přijel přítel na návštěvu a absolvovali jsme pouze nenáročné výlety s co nejmenší aktivitou. Lampou se neléčily pouze průdušky. Měli jsme opar na rtech, ekzém na dlaních a to vše jsme si také vyléčili.

Po týdnu se děti vyléčily a naše první cesta mířila do haly Vincentky, která byla vyzdobená v rámci blížících Velikonoc. Venku vše krásně kvetlo a hrálo všemi barvami. Dne 26.4.,  6 dnů před naším odjezdem, se spustily fontány i prameny, na které jsme se těšili. Konečně kluci mohli ochutnat pramen Dr. Šťastného, který je pojmenován podle rodáka a doktora. Pramen je izotonická přírodní léčivá voda středně mineralizovaná hydrogen-uhličitano-chlorido-sodného typu se zvýšeným obsahem lithia, barya, fluoridů a kyseliny borité. Tuto vodu děti zrovna neměly v oblibě, ale přesto si ji natočily do lahví, když jsme okolo procházeli. Zprovozněná kruhová fontána uprostřed lázeňského náměstí přilákala každého. Každý den jsme se snažili chodit na procházky a pokud se nám zrovna nechtělo, mohly si děti hrát různé hry na oploceném hřišti, pod kterým se nacházely zakryté bazény.

Ze všeho nejvíce se děti těšily na karneval, na kterém děti plnily různé úkoly, poté následovala odměna a diskotéka. A určitě jsme nezapomněli na pomlázku, kterou jsme přizpůsobili pro všechny. Aby si nikdo nestěžoval, že má někdo pamlsků více a jiný méně, všichni dostali stejnou výslužku.

Jelikož děti po lázeňské léčbě neberou tak často antibiotika, je doporučováno léčbu opakovat i v dalších letech. U nejmenších dětí, které jsou zatíženy dispozicemi k rozvinutí budoucího onemocnění, opakovaná léčba významně snižuje riziko chronického onemocnění.


Piskotik - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Lázně Luhačovice:

Lázně Luhačovice
Lázně Luhačovice
Lázně Luhačovice
Lázně Luhačovice
Lázně Luhačovice
Lázně Luhačovice
Lázně Luhačovice
Lázně Luhačovice
Lázně Luhačovice
Lázně Luhačovice
Lázně Luhačovice
Lázně Luhačovice
Lázně Luhačovice
Lázně Luhačovice
Lázně Luhačovice
Lázně Luhačovice
Lázně Luhačovice
Lázně Luhačovice
Lázně Luhačovice
Lázně Luhačovice
Lázně Luhačovice
Lázně Luhačovice
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkné, přeji zdraví Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jjj, Luhačovice, každoročně navštívíme. Je to vždy krásný výlet. Na jaře jsou luxusně vysazeny záhony. Určitě všem doporučuji. A co se týče Vincentky, tak neznám nikoho, komu by hned zachutnala, já jsem se do ní tzv. dopilaSmajlík nejdřív hnus, pak dobrý a teď ji mám moc rádaSmajlík.... oplatky, zmrzlinka na kolonádě, hmmmm už se těším až opět vyrazíme do Luhánek. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásný článek! Moc Vám přeji, aby se zdraví dětem zlepšilo.

Musím teda říct, že já jsem musela také pít Vincentku kvůli svým problémům a nikdy mi nechutnala. Pro mě to bylo utrpení. Pak mi jedna paní poradila, že ji pije vlažnou s mlékem, tak jsem to zkusila a bylo to docela dobré.
Ale nevyhledávám ji.
Obrázek uživatelky
profil
Já bych vám všem přála hlavně aby se zdravíčko zlepšilo.-Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Zajímavý a poučný článek.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles