Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Letní sezóna na šumavském Špičáku a Nad Nádražím

24. 06. 2010 | Česká republika

Známé šumavské sportovní areály Špičák a Nad Nádražím (Železnorudsko) výrazně rozšířily nabídku služeb. Na Špičáku vznikla v pořadí již třetí trať pro vyznavače sjezdu na horských kolech a areál se tak řadí mezi nevýznamnější středoevropská bikerská střediska.


V srpnu uspořádá Evropský pohár ve sjezdu horských kol, což je vrcholné klání v této kategorii. Areál Nad Nádražím pak rozšířil oblíbené lanové a lezecké centrum patřící mezi tři nejlépe vybavené v ČR. Celkové investice do infrastruktury pro letní sezonu dosahují v součtu obou středisek 15 milionů Kč. Oba areály navíc letos poprvé spolupracují i v létě. Nabídnou 15 % vzájemnou slevu uplatňovanou při koupi vstupenek/jízdenek (více viz níže). 


lanove-centrumLetní sezona ve stěžejních sportovních areálech v Železné Rudě – Nad Nádražím a Špičáku bude zahájena v červnu. Nad Nádražím otevře své rozšířené lanové centrum první červnový víkend (5.6). Bikeři se pak dočkají spuštění lanovky na vrchol Špičáku o týden později  - 12. června. „Respektujeme podmínky chráněné krajinné oblasti (CHKO). Jinak zájem je takový, že bychom mohli začínat prakticky ihned, jak zmizí ze sjezdovek sníh,“ říká Vladimír Kasík. Letní provoz pak na obou místech končí v druhé polovině září.


Obě střediska, která patří k nejnavštěvovanějším zimním areálům v západní části Šumavy, v letošním roce poprvé v komplexní podobě veřejnosti nabídnou několik let budovanou „letní“ infrastrukturu. Investice v součtu obou areálů dosahují téměř 15 milionů Kč za období pěti let. Z toho Špičák 10 milionů a jenom letos 1,5 mil.Kč. Nad Nádražím cca 5 milionů Kč.


Hned potom, co jsme se před 5 lety stali majiteli, nám bylo jasné, že provozovat areál pouze v zimním období nepostačuje. Proto jsme v předchozích třech letech za 5 milionů Kč vybudovali lanové centrum, dětské hřiště, trampolíny nebo dráhu pro speciální káry bez motoru, které vytahujeme na vrchol lanovkou. Nabízíme i paintball,“ uvádí výčet letních atrakcí Ladislav Zísler.  


Lanové centrum Nad nádražím v současnou patří mezi tři nejlépe vybavená střediska v celé ČR.  „Nově jsme letos přidali další dvě lanovky a prodloužili ho, takže jeho náročnost se zvýšila. Adrenalin si užijí i ti nejnáročnější. Na druhé straně si ale každý může vybrat trasu podle svých schopností a v první úrovni nižšího patra je vhodné i pro menší děti. Ty navíc mohou hned vedle zdarma využít hřiště s 12 prvky. Žádné takové v Železné Rudě nebo okolí nenajdete“ doplňuje Zísler.


Podobnou strategii zvolil po vybudování sedačkové lanovky v sezoně 2005-06 i nedaleký Špičák. Jeho sportovní sjezdovky přímo vybízely k využití pro sjezd horských kol nebo bikery. Po počátečních rozepřích s CHKO Šumava se obě strany dohodly na termínovém vymezení letního provozu lanovky a využití sjezdovek pro kola. Během cca tří let vznikl nejmodernější bike park v ČR. Má světové parametry a je zařazen v prestižní skupině světových Kona bike parků. V srpnu se zde pojede nejvyšší závod v kategorii sjezdu horských kol – Evropský pohár.


Na úvod sezony otevřeme už třetí bikerovou trať. Souhrnná délka všech je nyní 5,7 km. Zvýšili jsme přepravní kapacitu lanovky – každá sedačka už má nyní hák pro kola po straně, takže zároveň s kolem mohou jet na sedačce i dva bikeři. Za chatou Blaženka vzniklo nové výukové hřiště pro děti a otevřeli jsme profesionální školu sjezdového a freeridového ježdění na kole. Ta vznikla ve spolupráci s firmou Simple.  Počítáme s pořádáním tří víkendových kempů, kde se bude pilovat technika jízdy,“ představuje současnou podobu bike parku V. Kasík.


Špičák bude také začínající, pokročilé i profesionální bikery lákat na jméno Richarda Gasperotiho. Ten se zde bude věnovat jak výuce, tak předvádět na zdejších sjezdovkách své umění. „Pro všechny bikery je to takový idol jako pro fotbalisty Pelé nebo hokejisty Gretzky,“ charakterizuje tuto osobnost Kasík. Lanovka bude také samozřejmě sloužit všem pěším turistům i cyklistům, kteří si vrchol Špičáku vyberou jako součást své trasy.


Podrobná charakteristika lanového centra


karyLanové centrum v lyžařském areálu Nad Nádražím má jako jediné v ČR dva okruhy. První se skládá z nízkých překážek, které jsou určeny pro děti ve věku 6-11 let. Ty jsou konstruovány tak, že děti nepotřebují jištění a volně se pohybují bez dozoru instruktora. Druhý okruh s vysokými překážkami, kterých je celkem 8, je určen pro osoby starší 10 let za doprovodu instruktora. Ten dohlíží na dodržování základních bezpečnostních pravidel, pomáhá překonávat náročnější úseky a případně podporuje méně sebejisté lezce.


Horní polovina lanového centra je pak doplněna ještě speciálními úseky. Ať už se jedná o adrenalinovou houpačku, na které se zájemci zhoupnou do volného prostoru lanového centra, nebo „Tarzanův skok", kde si každý má možnost vyzkoušet skok na 1,5 m vzdálenou síť. Na závěr se lze svézt až 60 m dlouhou lanovkou. Výběr atrakcí je zcela individuální a návštěvu lanového centra mohou absolvovat jednotlivci i skupiny.


Provozní doba


Červen: jen sobota a neděle 9.30-12.30 a 13.30 -18.30
Červenec a srpen: každý den 9.30 - 12.30 a 13.30 - 18.30
Září: jen sobota a neděle 9.30 - 12.30 a 13.30 -18.30
ostatní dny nutno objednat


Podrobná charakteristika kárové dráhy


Jde o speciální typ káry bez motoru. Nad Nádražím je první areál v ČR, který nabízí tento zcela nový druh sportu pro volný čas. Káry mají specifickou konstrukci, která zabraňuje převrácení. K dalšímu příslušenství patří gumová kola a kotoučová brzda. Jejím prostřednictvím lze libovolně volit rychlost jízdy. Kára je i s jezdcem dopravena vlekem nahoru na start, odpojena a personálem nasměrována k jízdě po trati (přímo na sjezdovce).

Je možné si vybrat ze dvou tratí různé náročnosti o délce 300 a 380m. První (červená) dosahuje úrovně střední obtížnosti a je určena především pro jezdce, kteří se nebojí zariskovat. Modrá je pak konstruována pro delší, volnější sjezd v úrovni lehké obtížnosti. Součástí atrakce je i časomíra. Umožňuje porovnání dosažených výsledků nejen u jednoho jezdce, ale i mezi jezdci navzájem. Sjezd na kárách je vhodný i pro uspořádání rodinných, přátelských či firemních závodů.


Zdroj: skinadrazi.cz


Zdeničkaa
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Letní sezóna na šumavském Špičáku a Nad Nádražím:

Letní sezóna na šumavském Špičáku a Nad Nádražím
Letní sezóna na šumavském Špičáku a Nad Nádražím
Letní sezóna na šumavském Špičáku a Nad Nádražím
Letní sezóna na šumavském Špičáku a Nad Nádražím
Letní sezóna na šumavském Špičáku a Nad Nádražím
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !