Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Letohrádek Mitrovských Brno – romantika i tajemství na jednom místě

29. 08. 2011 | Česká republika
Letohrádek Mitrovských v Brně okouzlí každého milovníka historie, cestování, architektonických stylů, ale i romantického dobového prostředí. Letohrádek nabízí nádherné interiéry, spoustu společenských akcí, ale třeba i možnost svatby v zámeckém stylu.

Něco málo z historie…


Letohrádek Mitrovských v Brně byl postaven Antonínem Arnoštem – příslušníkem rodu Mitrovských a to na přelomu 80. – 90. let 18. století. Letohrádek je vystaven v pozdně barokním stylu s prvky klasicismu. Tehdy byl v módě také dekorativní styl Ludvíka XVI., proto byl i tento styl při stavbě použit.

letohrádek mitrovských v brněV době dávno minulé plnil Letohrádek funkci zahradního kasina a stal se ozdobou rozlehlých pozemků a zahrad rodu Mitrovských. Uvnitř letohrádku bylo možno (dle historických pramenů) nalézt pouze jeden rozlehlý stůl, 24 židlí, hrací stůl a zahradní nábytek. Veškeré vybavení bylo lakováno zelenou a bílou barvou. Zařízení, které v současné době v Letohrádku naleznete, je zapůjčeno z hradu Pernštejn a Moravské galerie. 

Antonín Arnošt Mitrovský


Jako první je s rodem Mitrovských a Letohrádkem spojován Antonín Arnošt Mitrovský, který pocházel z uherské linie rodu. Narodil se roku 1735 a byl držitelem řádu sv. Alžběty. V roce 1778 se natrvalo usadil v Brně a zakoupil stavovskou usedlost a další pozemky na Starém Brně. O pár let později vyrostl na pozemcích Letohrádek. 

Mitrovský se také podílel na tvorbě kulturního a uměleckého obrazuinteriér pozdního osvícenství, miloval a sbíral umělecká díla a byl činný v Salmově lóži svobodných zednářů. Antonín Arnošt Mitrovský zemřel roku 1813. Letohrádek je však krásnou připomínkou jeho života.

Společenské události na Letohrádku Mitrovských v Brně


V Letohrádku se pravidelně konají nejrůznější výstavy, přednášky, koncerty, večerní prohlídky, ale i další společenské akce pro návštěvníky všech věkových kategorií. Letohrádek pořádá i výukové programy, díky kterým se mohou návštěvníci přenést do dávné minulosti a vyzkouší si, jaké to je být dobovým architektem, aranžérem či dekoratérem. Letohrádek Mitrovských v Brně připravuje stále něco nového.

Zdroj, foto: Letohrádek Brno.cz

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !