Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Medvědí stezka – nejlepší cesta, jak poznat Šumavu

13. 10. 2011 | Česká republika
V roce 1967 ji autoři této první naučné stezky v jižních Čechách nazvali Medvědí stezkou na počest posledního medvěda, který byl na Šumavě uloven. Šumava jistě patří mezi ta nejkrásnější místa naší země, která stojí za to navštívit nejen v létě, ale v každé roční době. Existuje mnoho krásných a zajímavých míst spojených s někdejšími vládci lesa – s huňatými medvědy.

Příběh, který se váže k naší Medvědí stezce, patří k těm nejsmutnějším, protože se váže k poslednímu šumavskému medvědovi.
Psal se rok 1856 a podzim se přehoupl do té horší poloviny. Vítr s hustou vánicí bičoval les, do toho se ozýval lidský křik a zchvácená medvědice běžela jako o život. V ten okamžik jí o něj údajně usilovalo asi 122 honců a lovců, kteří se hnali za svou kořistí. Všichni ji chtěli skolit, ale jednomu z lovců selhala puška, druhému se roztřásla kolena, ne však zimou. Po mnoha Medvědí stezka – nejlepší cesta, jak poznat Šumavuvýstřelech lesní adjunkt jménem Jungwirt nebohé zvíře nakonec trefil. Datum onoho slavného, ale smutného dne - 14. listopadu 1856 - bylo vytesáno do kamene a ten se stal náhrobním pomníkem posledního medvěda Šumavy. „Na Medvědí kámen natrefíte ve druhé části naučné stezky z Jeleních Vrchů do Černého Kříže. Věřte, že první část stezky je o poznání veselejší,“ srdečně zve návštěvníky Jiří Mánek, náměstek ředitele NP Šumava, který ji jako rodilý Šumavák prošel nesčetněkrát.

Odkud kam


Medvědí stezka oficiálně začíná v Ovesné, asi 3 km od Nové Pece (možnost vlakového spojení) a odsud pak lesem procházíte unikátním skalním městem vytvořeným v plekenštejnské žule. Zdejší skalní útvary probouzí lidskou fantazii. Naleznete tu obří kostky, gotický portál, skalní hřib i viklan, co by se snad převalil, kdybyste se do něj opřeli. Zkusíte to? Drží jako kámen! Ale nevzdávejte to, třeba se pohne. Krátce řečeno, je to tu celé jako pravý ráj pro medvědy. Kde by asi tak měli hlavní stan, kde spižírnu anebo školku pro medvíďata? Fantazii se meze nekladou.

Po asi šesti kilometrech dorazíte k Jelenímu jezírku, které sloužilo jako vodní nádrž pro unikátní Schwarzenberský plavební kanál. Na Jeleních Vrších se nachází téměř 200 let starý a 398 metrů dlouhý tunel, kterým se po mnoho staletí plavilo dřevo k dalšímu zpracování. Dále budete pokračovat do Černého Kříže, odkud se můžete vrátit vlakem zpět do Nové Pece.

Praktické informace:

Příjezdové místo: Nová Pec (jižní okraj NP Šumava)
Výchozí místo: Ovesná
Délka: 14 km, 5 hod     
Značení: žlutá TZT
Převýšení: celkem 194 m
Náročnost: vyšší
Nejvyšší bod: Perník 1049 m n. m.    
Občerstvení: Nová Pec, Jelení Vrchy, Černý Kříž
Přístup: pěšky

Zdroj: Národní park Šumava

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Medvědí stezka – nejlepší cesta, jak poznat Šumavu:

Medvědí stezka – nejlepší cesta, jak poznat Šumavu
Medvědí stezka – nejlepší cesta, jak poznat Šumavu
Medvědí stezka – nejlepší cesta, jak poznat Šumavu
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nádherné prostředí k úžasným výletům
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíktahle část Česka k poznání mi chybí
Obrázek uživatelky
profil
hned bych se vydala kámen hledat...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle