Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na skok do Skoků

20. 07. 2018 | Česká republika

Jsou situace, ve kterých asi každý z nás použije nějaké to úsloví, méně či více jadrné slovíčko, jako výraz úleku, údivu, prudkého pohnutí mysli, rozčilení. Je zajímavé, jak často jde o rčení „Ježíši Kriste“ nebo „Pane Bože“, z úst ateistů. I když - křesťané by je používat neměli, neboť by tak brali jméno boží nadarmo.

Ať je náš vztah k víře jakýkoli, nejspíš se shodneme na tom, že existuje a až příliš často se používá celá škála mnohem horších slov, než jsou ta, která jsme nejspíš převzali od svých prababiček: „No, pozdrav pánbu; Šmarjájosef; Ach, Bože!“ A také, už pomalu zanikající, zlidovělý povzdech „Panenko skákavá“.

Je odvozen od zázračného obrazu Panny Marie Pomocné z poutního kostela ze Skoků, takže původně nebyla Panenka skákavá, ale skokovská. Existuje ale i druhá verze, v níž se praví, že obraz byl umístěn v pohyblivém rámu a při přesunech se občas zasekával - poskakoval.

Pokud se, stejně jako já, zajímáte o zaniklé obce a mizející místa domova, určitě se do Skoků zajeďte podívat. Skoky leží asi 25 km jihovýchodně od Karlových Varů v zapomenuté končině mezi Toužimí a Žluticemi. Přístupová cesta je od severu, přes osadu Polom. Místo má specifickou atmosféru a zvláštní položení v krajině. Kostel je usazen na ostrohu nad vodní nádrží, ale zároveň v zalesněném údolíčku, takže do poslední chvíle není vidět.

Ves zde existovala možná již ve středověku, v době vrcholného baroka byla vystavěna kaple a v ní umístěn obraz Panny Marie Pomocné, kopie známého a zázračného obrazu z německého Pasova. I kopie začala fungovat, a místo svými zázračnými uzdraveními lákalo ročně tisíce poutníků.

Kaple byla nahrazena větším kostelem Navštívení Panny Marie (vybudován v letech 1736-8) a Skoky se staly jedním z nejslavnějších mariánských poutních míst v českých zemích.

Po poválečném odsunu obyvatel začalo období chátrání, devastace, komunistické kolektivizace. Výstavba přehrady na pitnou vodu na řece Střele přeťala jedinou přístupovou silnici i přívod elektrického proudu, většinu domů i s farou armáda srovnala se zemí. Dnes zde nalezneme zdevastovaný barokní chrám, ruiny ubytovacího hostince a hřbitova.

Hodilo by se napsat, že jde o místo lidmi i Bohem zapomenuté, ironií je, že na něj nezapomněli porevoluční lupiči a vandalové. Jejich četné a opakované rabování skutečně neznalo mezí. Mediálně nejznámější je případ z roku 2006, kdy zloději měděné střešní krytiny uřízli báně věží a jeden se při pádu těžce zranil. Z trosek roztříštěné dřevěné konstrukce původní věže je sbitá svérázná kaplička před vchodem do kostela.

V současnosti probíhají různé občanské aktivity směřující k záchraně a oživení kostela a Skoků. Toto těžce zkoušené místo si naši pozornost jistě zaslouží.



IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Na skok do Skoků:

Na skok do Skoků
Na skok do Skoků
Na skok do Skoků
Na skok do Skoků
Na skok do Skoků
Na skok do Skoků
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
od nás trochu z ruky, ale určitě se tam podíváme Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Místo , kde to chytne za srdíčko, právě jsme se z těchto míst vrátili.Příroda je tak panenská že se tomu dá těžko uvěřit že je to realita
Obrázek uživatelky
profil
Díky za článek
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé místo..Žluticemi jsme kdysi před mnoha lety projížděli,byl tam tehdy i kemp..ale jinak to tam vůbec neznáme.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles