Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na šumavský Javorník

8. 12. 2011 | Česká republika
Historie rozhleden na našem území se píše už 200 let a jejich vznik vždy souvisel se společenským děním doby. Nejinak tomu bylo i v případě rozhledny na šumavském Javorníku (1.065 m n. m.).

Tento oblý kopec, ležící východně od Kašperských Hor, s oblibou navštěvoval spisovatel Karel Klostermann (1848-1923) a snad to byl i on, kdo přišel s návrhem postavit tu rozhlednu.

Den před plánovaným položením základního kamene (26. 7. 1914) však vláda vyhlásila mobilizaci. Tehdy byl Karel Klostermann na Javorníku naposledy.

Až o mnoho let později, za první republiky, byly znovu podniknuty kroky k realizaci někdejšího záměru. Byl vybrán projekt sušického architekta Karla Houry (stavitele rozhledny na Svatoboru) a výkop základů začal 21. 6. 1938. Zhoršující se situace v pohraničí stavbu paradoxně uspíšila. O dva měsíce později byla rozhledna dokončena - tentokrát necelý měsíc před vyhlášením všeobecné mobilizace, která předcházela mnichovskému diktátu...

Jak roky běžely, 25 metrů vysoká rozhledna postupně zarůstala okolním lesem, koncem 70. let tak přestala sloužit svému účelu. Teprve v novém tisíciletí se podařilo vybudovat vkusnou nástavbu, takže se od roku 2003 můžeme znovu kochat dokonalým kruhovým výhledem.

Návštěvu rozhledny je vhodné spojit s procházkou po okružní stezce Cesty za poznáním. Tato cesta nemá speciální značení, vede po turistických značkách a jen čas od času narazíte na tabulku s mapkou.

Zaparkovat můžeme v obci Javorník před restaurací Na Podlesí. Pro první část cesty doporučuji zvolit modrou a žlutou značku, které nás dovedou ke kapli sv. Antonína Paduánského. Má tvar rotundy, ale byla postavena v roce 1940 na krásném místě pod lesem.

Od kaple vystoupáme okrajem sjezdovky na vrchol s rozhlednou. Po její návštěvě pokračujeme po modré značce až na Královský kámen (1.059 m). Do jedné ze skal u vrcholku byla vytesána místními sedláky kaplička. Je to hezké místo k posezení na lavičce či na přilehlých prosluněných skalách.

Pak pokračujeme po červené značce, která se zprvu klikatí hustě zalesněným svahem, pak už příjemnou širokou cestou přes paseku se samotou až nás po 1,5 km dovede na Krásnou vyhlídku (975 m).

Na poslední etapě nás doprovází zelená značka, ale není nutné klesnout až na silnici, zvolíme si některou ze souběžných cest lesem kousek nad silnicí. Na tu sestoupíme až těsně před obcí Javorník (rozcestí Nad Rovinami).

Než osadou dojdeme na parkoviště, povšimneme si zachovalého roubeného stavení.

Uváděná délka popisovaného okruhu je 7,5 km, ale nechte si větší časovou rezervu, je tu tak krásně, že se určitě nevyplatí spěchat.

 

Doporučená mapa: KČT-69 Pošumaví-Vimpersko

IKE - čtenáčka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
krása, jko bych tam byla Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek i rozhlednaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
já tu krásu znám jen z foteček...
Obrázek uživatelky
profil
Na šumavě je krásně, rádi se tam vracíme.
Obrázek uživatelky
profil
jsme tam byli na výletě. Stojí to opravdu za toSmajlík Děkuji za článek, který mi to připomnělSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles