Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na Šumavu za tajemstvím Hauswaldské kaple

5. 12. 2011 | Česká republika
Hauswaldská kaple nedaleko Srní v Národním parku Šumava je odpradávna opředena řadou pověstí. Do dnešních dnů bylo popsáno bezpočet zázraků, které se na tomto poutním místě udály. Ne náhodou se do těchto míst sjížděli poutníci ze všech koutů světa. Údajně se zde nachází silný energetický bod a není pochyb, že všudypřítomná pramenitá voda má blahodárné účinky na lidský organismus.

„Toto kdysi hojně navštěvované (a poté dlouhou dobu opomíjené) místo se dnes díky snaze občanského sdružení Karel Klostermann podařilo opět obnovit,“ říká Jiří Mánek, náměstek ředitele NP Šumava. Ke Kostelnímu vrchu, kde se kaple nachází, vede zážitková pěší trasa. Na ní návštěvníci Na Šumavu za tajemstvím Hauswaldské kaplepochopí, v čem je kouzlo málo dotknuté, člověkem nenarušené šumavské přírody.

Pokud se vydáte na Šumavu, můžete během prodlouženého víkendu zažít jedinečný genius loci a nabrat nové síly i vy. Tato nenáročná trasa měří přibližně tři kilometry a je věnována právě Karlu Klostermannovi. Již před postavením Hauswaldské kaple docházelo na Kostelním vrchu k zázrakům. Obyvatelé se tedy po čase rozhodli zbudovat zde kapličku. Po odsunu původního obyvatelstva potkal kapli stejný osud jako okolní vesnice. Demoliční četa Československé lidové armády ji srovnala se zemí.

Dnes jsou zde obnoveny základy hlavní kaple. Poblíž Hauswaldské kaple je zajímavým dřevěným systémem koryt svedena zázračná voda z nedalekého pramene. Až se zde dostatečně občerstvíte a načerpáte nové síly, můžete pokračovat po stezce dál. Cestou vás budou provázet informační tabule s úryvky díla Karla Klostermanna. Celkem vás čeká pět literárních zastavení. Hned u první dřevěné tabule si můžete přečíst úryvek z díla Črty ze Šumavy. Vypráví o soužití Čechů a Němců v tomto nádherném koutu Čech. Po cca dvěstě metrech mírného stoupání dorazíte k dalšímu zastavení, to zase vypráví o duši zdejšího pralesa, kterou si díky naučné stezce můžete naživo vychutnat.  

Po dalším mírném stoupání vás čeká poučení o šumavském specifiku – rašeliništích. V těchto místech stezka dosahuje nejvyšší nadmořské výšky, přibližně 990 m. n. m, pak už se cesta svažuje směrem dolů. Nyní zbývá navrátit se k Vchynicko - Tetovskému  kanálu, odkud pak můžete pokračovat na další neméně zajímavou naučnou stezku vinoucí se kolem tohoto vodního díla.



Zdroj: Národní park Šumava

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jezdíme okolo, ale kapli jsme ještě nenavštívili, nevěděla jsem o ní...:(ale borůvky mám v mrazákuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ráda bych se na Šumavu také podívala
Obrázek uživatelky
profil
Hezky napsaný článek, na jaře se tam určitě vydáme.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles