Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejkrásnější místa Šumavy: Modrava a okolí

11. 10. 2012 | Česká republika

Modrava patří k dalším místům, která byste při svých toulkách po Šumavě rozhodně neměli vynechat - byla by to opravdu škoda. Kdo tuhle obec a její okolí alespoň jednou v životě navštívil, jistě by vám to potvrdil…

Modrava je jednou z řady malebných šumavských obcí, ležících přímo v srdci Národního parku Šumava, na soutoku tří potoků: Modravského, Roklanského a Filipohuťského, jejichž soutokem vzniká známá řeka Vydra. Konkrétně tuhle obec najdete 13 kilometrů jihozápadně od neméně známých Kašperských Hor nebo 25 kilometrů jižně od Sušice. Dostanete se sem autobusem (pravidelné spoje jezdí ze Sušice) nebo autem - pokud tu nejste ubytovaní v některém z místních hotelů nebo penzionů, k zaparkování vám poslouží za poplatek velké centrální parkoviště.

Modrava a okolí na ŠumavěVelice známou dominantou Modravy je Klostermannova chata, kterou zde jako horskou chatu postavil Klub československých turistů již v roce 1924. Pojmenovaná je po spisovateli Karlu Klostermannovi, který zemřel rok předtím a který je označován jako spisovatel Šumavy - celou svou tvorbu totiž zasvětil krásám šumavské přírody i životu zdejších obyvatel. Však také nezapomněl ani na Modravu: její okolí je dějištěm románu V ráji šumavském.

Po válce sloužila chata Pohraniční stráži, poté odborářům ze Škody Plzeň k podnikové rekreaci. Nicméně chata měla své nejlepší roky za sebou, počátkem 90. let minulého století musela být uzavřena kvůli narušené statice a až do roku 2002 chátrala. Naštěstí od dubna roku 2004 je chata po kompletní rekonstrukci opět v provozu a rozhodně stojí za návštěvu: na vlastní oči se přesvědčíte, že rekonstrukce je velice zdařilá a objekt vás nadchne svou krásou nejen zvenčí. Chata je kulturní památkou.

Na Modravě najdete řadu typických šumavských stavení. Vedle nich vyrůstají poslední dobou jako houby po dešti nové penziony. Kromě již zmíněné Klostermannovy chaty k Modravě neodmyslitelně patří další dominanta, stojící na břehu Roklanského potoka: malebný penzion Modrava (bývalá Binertova pila na rezonanční dříví, ze kterého se vyráběly hudební nástroje; dnes kulturní památka).

V obci samozřejmě nechybí informační centrum, kde můžete kromě informací získat i různé dárkové předměty, ale také třeba bylinkové čaje nebo mastičky, kávu z automatu a spoustu dalších „nezbytností“. Vedle si můžete dokonce i nakoupit potraviny.

Obzvláště děti pak potěší Dřevák - Návštěvnické centrum dřevařství s interaktivní expozicí věnovanou - jak jinak než - dřevu. Kromě informací o jeho využití a vlastnostech oceníte hlavně obchod s dřevěnými výrobky. Množství dřevěných hraček je tu opravdu nepřekonatelné.

Kam z Modravy:

Modrava je známým celoročním turistickým východiskem mnoha výletů; ať je chcete absolvovat pěšky, na kole (můžete si ho i půjčit v penzionu Modrava) nebo v zimě na běžkách, vždy je z čeho vybírat.

Modrava a okolíVydat se můžeme například na 15 km dlouhý Modravský okruh pro pěší: z Modravy nás povede asfaltová silnička proti proudu Modravského potoka až na Březník k bývalé hájovně (větší část cesty po modré, zbytek po zelené značce). V létě se tu můžeme občerstvit a pak pokračujeme zpět na Modravu po zelené značce přes Cikánskou slať. Nedoporučuji po dešti, kdy jsou cesty hodně podmáčené. Také na jaře (a často ještě i začátkem července) počítejte s tím, že vám cestu na Březník může zkomplikovat sníh ležící na cestě.

Podívat se můžeme jako pěší i po nedávno zbudované naučné stezce do 2 km vzdálené Filipovy Huti. Cesta vede lesní pěšinou, což je příjemná změna oproti zdejším bohužel téměř všudypřítomným asfaltkám.

Oblíbená trasa je přes Rokytu na překrásnou Tříjezerní slať, na Kvildu nebo Horskou Kvildu, na Antýgl… Náročnější a fyzicky zdatnější turisté mohou zvolit cestu na Poledník s již známou rozhlednou (celkem 24 km) nebo třeba až k prameni Vltavy (29 km).

Nejjednodušší bude, když se sami přijedete přesvědčit o kouzlu tohoto romantického údolí s šumícími říčkami, slatěmi, vonícími lesy… Modrava prostě nemůže nikoho zklamat - snad jedině počasím, ale to bohužel nikdo z nás neovlivní.


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Nejkrásnější místa Šumavy: Modrava a okolí:

Nejkrásnější místa Šumavy: Modrava a okolí
Nejkrásnější místa Šumavy: Modrava a okolí
Nejkrásnější místa Šumavy: Modrava a okolí
Nejkrásnější místa Šumavy: Modrava a okolí
Nejkrásnější místa Šumavy: Modrava a okolí
Nejkrásnější místa Šumavy: Modrava a okolí
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné
Obrázek uživatelky
profil
Na Šumavu jezdíme moc rádi.Na Modravě jsme se taky byli podívat.Jezdíme do Srní,ale výšlapy děláme do celého okolí.V Modravě jsme si dali i specialitu- kůrovcovou polévku.Byli jsme tam zrovna v té době,co tam dost "řádili" zelení ,co nechtěli,aby se nemocné stromy kácely.Kdo viděl ty lesy sežrané kůrovcem to nechápe.Vždyť by Šumava byla sežrána kůrovcem.Je to alespoň můj názor.Byla by to velká škoda.Les se sám nevyléčí,člověk musí zasáhnout.
Obrázek uživatelky
profil
hezky napsano ale moc daleko od nas ,nejedem Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
my tam jedem zítra až do neděleSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
My jsme letos byli kousek dal a to na Špičáku. Nádherná příroda a počasí nám poslední prázdninový týden také docela vyšlo. Poledník jsme shlédli od nás to bylo pouhých cca 3 km. Navštívili jsme 3 jezera a to vše s 13 měsíčním broučkem. Supr dovča.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles