Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Obec Hradištko s barokním zámečkem

24. 04. 2010 | Česká republika

Naše obec Hradištko leží přibližně 30 km jižně od Prahy,  asi 8 km od  soutoku řek Vltavy se Sázavou. Obec vznikla v roce 1310 a nesla název Hradiště, na Hradištko byla  přejmenována prý někdy v roce 1848. K Hradištku patří i osady Brunšov  a Pikovice.


Krutou daň zaplatila obec za druhé světové války, kdy byli občané nuceně vysídleni, území se stalo výcvikovým prostorem zbraní SS a v roce 1943 zde Němci zřídili pobočku koncentračního tábora ve Flossenburgu, ve kterém zemřelo mnoho vězňů z několika zemí. Po válce byl postaven Památník obětem II. svět. války, kde se každoročně koná pietní vzpomínka.


Koncem války byl prý také na Hradištku údajně zakopán tzv. Štěchovický poklad, který již hledalo mnoho dobrodruhů, včetně J. Mužíka a H. Gensela, ale bez výsledku. Co se zde asi skrývá - říká se že Jantarová komnata, zlato, které Němci za války ukradli, tajemná továrna na výrobu zbraní, ... jen se říká?

V Hradištku se nachází barokní zámeček, který byl vystavený roku 1709, ve kterém dnes sídlí obecní úřad a knihovna.
Dnes je Hradištko vyhledávaná turistická oblast, nejen kvůli štěchovickému pokladu tak i kopci.


Medník

Národní památka, na které roste chráněná rostlina kandík psí zub, který tu rozkvétá na jaře. Medníkem prochází nově otevřená turistická naučná stezka, která vede až do Pikovic. Pikovice jsou známým vodáckým cílem, začíná zde krásná posázavská stezka, která vede podél řeky Sázavy, pěkným údolím četných skal až do osady Žampach.
Letos Hradištko slaví 700 let od vzniku samostatné obce, tak je připraven celoroční program. Kdo do Hradištka zavítá, nudit se tu nebude.

Krustyna – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jak píše chlumska, je to pěkná pozvánka, ale skutečně článku schází trochu toho srdíčka, autorka napsala slohovou práci, ať se nezlobí.
Obrázek uživatelky
profil
moc krásně napsaná pozvánka na výlet!!SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Beránek